Close

Strona 24 z 48 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 473

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    stig czepiasz się, stosuje takie uproszczone twierdzenie, nie żeby go rozbierać na części pierwsze, ale dać pojęcie tym (co jeszcze nie instalowali) na co mniej więcej liczyć
    No to właśnie dla takich osób najbardziej obrazowe będzie „ViewNX z podstawowymi możliwościami edycji NEF”.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    stig czepiasz się, stosuje takie uproszczone twierdzenie, nie żeby go rozbierać na części pierwsze, ale dać pojęcie tym (co jeszcze nie instalowali) na co mniej więcej liczyć

nie wspomniałem w poprzednim poście, że cropowanie w NXD to tragedia przez duże T
    Oj tak, porażka. Mam nadzieję, że to poprawią.
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Masakra z tym przenajlepszym CNX.

Jedyna zaleta/przewaga nad NX-D to upointy i NIC powtarzam nic więcej. Cała reszta jest lub będzie po stronie NX_Da.
    To jest świeży program, który ma problemy wieku dziecięcego a kiedy go dopracują to nie będzie miał wielkiej konkurencji.
    Obecna wersja 1.03 jest zauważalnie szybsza od pierwszej. Proponuję przypomnieć sobie jak długo były problemy z CNX, też chodził jak żółw, wieszał się.
    Ostatnio edytowane przez Zibi1970 ; 27-10-2014 o 13:03
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

Jednak jakoś wielu ludziom bardziej pasował CNX no ale każdy może mieć swoje zdanie. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki.
    NIK nad swoim CNX długo pracował zanim osiągnął to co mieliśmy w ostatnich wersjach.
    Chyba nie powiesz, że już teraz jako nowość NX-D i ten cały SilkyPix jest od niego lepszy. Jak popracują i dopracują to będzie można porównywać ale a tym etapie to nie ma najmniejszego sensu.
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Jak sam wspomniałeś jedni wolą to inni tamto ale pisanie że program jest do bani bo tylko jedynie słuszny CNX się liczy jest bzdurą.
    Powiem i nawet napiszę że można osiągnąć te same efekty w jednym i drugim programie, przecież oba programy tak samo będą korzystać z pełnego odczytu danych z rawa.
    Oba programy dają dostęp do tych samych ustawień w obróbce zdjęcia. Inny jest sposób obsługi i to cała różnica.

Piszesz że na tym etapie nie ma co porównywać. Wyjaśnij gdzie widzisz tak wielką różnice w jakości programu że jakiekolwiek porównywanie odpada ?

Wersja 1 NX_D się wieszała na stałe, tragicznie długo trwało odświeżanie ekranu, przy cropowaniu zaznaczenie potrafiło zmienić się z poziomego na pionowe i odwrotnie ale w wersji 1.03 tego już nie ma. Działa stabilnie (nie powiesił się jeszcze ani razu), prędkość odświeżania wzrosła. Widać że ktoś pracują nad poprawa programu.
    CNX ze swoim archaicznym sposobem pracy jest trupem a NX-D będzie rozwijany i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    To jest świeży program, który ma problemy wieku dziecięcego a kiedy go dopracują to nie będzie miał wielkiej konkurencji.
    Nie będzie miał na pewno U-pointów, a to go zaszereguje w całej masie podobnego oprogramowania.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Czyli Stig skreślasz program bo nie ma upointów.

Kiedyś w podobnym temacie CNX kontra reszta za jego niezaprzeczalną zaletę i wadę innych programów uznawałeś że tylko CNX umie odczytywać wszystkie parametry aparatu z rawa, że kolory najlepiej odczytywane są itp. Teraz to już nie zaleta programu że stawiasz go na równi z resztą ? Teraz to tylko upointy stanowią o potędze programu?
    Jak wiadomo żaden inny program ich nie ma czyli można sobie poradzić z tym brakiem a przecież jak bardzo się chce to można je mieć w pluginie do PSa i problem znika.
    Ostatnio edytowane przez Zibi1970 ; 27-10-2014 o 13:58

Domyślnie

Czyli Stig skreślasz program bo nie ma upointów.
    Nie skreślam – niech sobie jest. Jednak nie zadowala mnie jako soft producenta, który został mocno okrojony wobec poprzednika, do którego wszyscy jego zadowoleni użytkownicy zdążyli się przyzwyczaić, i jedyne czego się spodziewali, to czegoś lepszego, ale na pewno nie wykastrowania z kluczowego elementu.

Kiedyś w podobnym temacie CNX kontra reszta za jego niezaprzeczalną zaletę i wadę innych programów uznawałeś że tylko CNX umie odczytywać wszystkie parametry aparatu z rawa, że kolory najlepsze są itp. Teraz kiedy pojawił się program z tą samą funkcją to problemem stały się upointy.
    Zawsze dla mnie liczyły się te dwie cechy – kolory i najlepsze algorytmy do pracy z korekcją lokalną. Być może nie zawsze wspominałem o obydwu – w zależności od kontekstu dyskusji.

Jak wiadomo żaden inny program ich nie ma czyli można sobie poradzić z tym brakiem a przecież jak bardzo się chce to można je mieć w pluginie do PSa i problem znika.
    Nie, nie znika, bo PS pracuje już na otwartym dokumencie, który nie jest RAWem i nie ma już takich samych możliwości korekty. Testowałem to już kiedyś – u-pointy z jakiegoś pluga NIKa dla PS (na 16-bitowym TIFFie) vs. NEF w NCX. Różnica w jakości na niekorzyść plugina działającego na zdekodowanym pliku, była tak wyraźna, że nie ma w ogóle sensu zastępować tymże – Nikon Capture. Druga sprawa, że nałożone korekty via u-point były w NCX zapisywane w NEFie, czyli można je było wykonać już w pierwszym kroku obróbki, i w zasadzie, w większości setów obróbkowych (np. z byle fotoreportażu), pracę można było na tym zakończyć. Gdyby już się skusić na dodatkową obróbkę poza NEFami, to potem wypadałoby zostawić zarówno NEFy, jak i TIFFy (bo przecież poświęciło się jakiś czas na ich obróbkę). W przypadku softu, który robi to (i zapisuje) na poziomie NEFa, mamy więc kolejny +, czyli znacznie mniejsze archiwum.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie, nie znika, bo PS pracuje już na otwartym dokumencie, który nie jest RAWem i nie ma już takich samych możliwości korekty. Testowałem to już kiedyś – u-pointy z jakiegoś pluga NIKa dla PS (na 16-bitowym TIFFie) vs. NEF w NCX. Różnica w jakości na niekorzyść plugina działającego na zdekodowanym pliku, była tak wyraźna, że nie ma w ogóle sensu zastępować tymże – Nikon Capture.

Stig, bardzo ładnie i przejrzyście to opisałeś ale to tylko słowa.
    Pokaż te różnice. Zobaczyć znaczy uwierzyć.

Domyślnie

Stig, bardzo ładnie i przejrzyście to opisałeś ale to tylko słowa.
    Pokaż te różnice. Zobaczyć znaczy uwierzyć.
    Pokazywałem je wtedy, kiedy była o tym mowa. Nie pamiętam wątku. Nie mam teraz softu NIKa, więc nie mam jak tego pokazać. Możesz wierzyć albo i nie, ale nie zmienia to faktu, że różnica była na tyle poważna, że odpuściłem sobie taki „zamiennik”.
    www.SALDAT.pl

Strona 24 z 48 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów