Close

Strona 25 z 48 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 473

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    Jak sam wspomniałeś jedni wolą to inni tamto ale pisanie że program jest do bani bo tylko jedynie słuszny CNX się liczy jest bzdurą.
    Tego nigdzie nie napisałem.

Piszesz że na tym etapie nie ma co porównywać. Wyjaśnij gdzie widzisz tak wielką różnice w jakości programu że jakiekolwiek porównywanie odpada ?
    No niestety nadal ma błędy. podczas kiedy np. zmieniam ekspozycję to przy pewnym ustawieniu losowym pojawia się jakiś fragment obrazka nie wiadomo skąd np. w dolnym prawym rogu. Cropowanianie dziwacznie rozwiązane, trzeba przełączyć narzędzie aby potwierdzić. Brak klawisza np OK. Brak mi szybkiego podglądu np przepaleń jednym kliknięciem. Wydaje mi się, że sam efekt finalny jako wywoływarki RAW jest pewnie taki sam z pominięciem słynnych U pointów. Możliwości wcale nie neguję ale jakoś tak graficznie i ergonomicznie mi średni na razie pasuje

Wersja 1 NX_D się wieszała na stałe, tragicznie długo trwało odświeżanie ekranu, przy cropowaniu zaznaczenie potrafiło zmienić się z poziomego na pionowe i odwrotnie ale w wersji 1.03 tego już nie ma. Działa stabilnie (nie powiesił się jeszcze ani razu), prędkość odświeżania wzrosła. Widać że ktoś pracują nad poprawa programu.
    CNX ze swoim archaicznym sposobem pracy jest trupem a NX-D będzie rozwijany i tyle.
    A co to ten archaiczny sposób działania ?
    CNX jest trupem z zupełnie innego powodu a nie sposobu jego działania.
    Myślę, że gdyby nie google to CNX miałby pewnie niedługo nowe opcje w postaci warstw tak jak w C1.
    CNX w wielu przypadkach pozwalał na zakończenie obróbki już na poziomie wywoływania RAWa, bez konieczności dalszego grzebania w PS i innych PSujkach.
    Ostatnio edytowane przez Mario__S ; 27-10-2014 o 15:31
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Poza tym co napisał stig o wyższości stosowania korekt lokalnych na NEFie vs TIFF, sądzę że porównywanie NX2 z jego u-pointami do PSa z pluginem NIKa pomijając kontekst cenowy jest z założenia bez sensu. Dla większość może mieć jednak znacznie czy do praktycznie wszystkiego wystarcza mu program za 800zł czy musi kupić kobyłę graficzną za przeszło 3000zł żeby wprawdzie mieć więcej możliwości, ale to z czego chce korzystać otrzymać słabsze.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Czy ja dobrze widzę - gdzie jest soft proofing ? Z tego też został wykastrowany ?
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Od wczoraj zainstalowałem i widzę że to mocno niedopracowana aplikacja.
    W ciągu prób czterokrotnie mi się zawisił, zmiana wielkości na + (cmd + +) nie działa, na minus działa.
    Zmiana skali podglądu trwa czasem kolkadziesią sekund.
    Ramka kadrowania się nie przesuwa, ani ramka nad zdjęciem, ani zdjęcie pod ramką,
    po wybraniu proporcji muszę liniami dopasować się niezależnie.

Trzy pytania laika:

Jak uruchomić wskazania prześwietlań i niedoświetleń?
    Czy lokalna korekta jest gdzieś ukryta, czy jej nawet w ograniczonym zakresie brak?

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ... że nałożone korekty via u-point były w NCX zapisywane w NEFie, czyli można je było wykonać już w pierwszym kroku obróbki, i w zasadzie, w większości setów obróbkowych (np. z byle fotoreportażu), pracę można było na tym zakończyć.
    A czy w Camera RAW lub Lightroomie tak nie jest?
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Wersja startowa 1.0 to była dopiero niedopracowana. Obecna 1.03 znacznie szybciej i pewniej działa.

Odnośnie powiększania i zmniejszania mnie działa bez problemu.

Ramka kadrowania ma w środku taki kwadracik. Na nim klikasz i przesuwasz. Kicha trochę ale tak zrobili.

Prześwietlenia i niedoświetlenia SHIFT + S lub + H albo Menu/Image/....

Lokalnej korekty nie ma.
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

czy może mi ktoś wyjaśnić, jak działa komenda "Copy Updated Adjustments" w odróżnieniu do "Copy Adjustments", bo dla mnie to to samo
    a wyobrażałem sobie, że jak zmienię np. WB na jednym zdj. (inne parametry np: Crop, poziom czy inne zmieniłem w poprzedniej sesji) i dam "CopyUpAd" i w drugim zdj. dam "Paste Adj" to mi zmieni tylko ten WB, a tu wszystkie ustawienia z pierwszego zdj. dostosowuje w drugim

Domyślnie

Działa wam korekta winietowania? Mam zaptaszkowany kwadracik, macham suwaczkiem i nic.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

czy ja dobrze widzę? Nie ma funkcji gumki?
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    A czy w Camera RAW lub Lightroomie tak nie jest?
    Jest, ale nie ma u-pointow.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 25 z 48 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów