Jakie to sytuacje?
Szukaj
Jakie to sytuacje?
Witam, a ja mam brak ostrości w D800 nawet na centralnym czujniku. Jak porównuje fotki zrobione na af a live view to po prostu masakra.
Wczoraj odebralem aparat z serwisu w Duesseldorfie i nic nadal to samo.
Nie wiem czy walczyc dalej, wysyłac znowu?
Pozdro
Bartek
Sent from my iPad using Tapatalk HD
No właśnie Jacek. Przejęty Twoją opinią powielaną przy moich pytaniach o D800 do reportażu, stojąc przed zakupem wkońcu wertuję ten gigantyczny wątek w poszukiwaniu informacji o AF. Mówiłeś, że nie polecasz tej puszki do repo bo AF-C jest bardzo kiepski. A tu się okazuje że jest kiepski... w statycznych scenach. A ja wtedy używam AF-S i nie mam problemu z przełączaniem tych opcji. Z tego co tu czytam to AF-C w dynamicznych jest rewelacyjny, a do takich mam zamiar go używać. To jest duże wprowadzenie w błąd.
Dodatkowo, jak przeczytałem raz że poruszenie to kwestia dużej matrycy i jej wymagań do krótszych czasów, to mnie poprawiono że to nie matryca a problem z wytłumieniem migawki, przez co na długich czasach szczególnie na długich szkłach trzeba ostro schodzić z czasem na krótszy. Teraz badam wątek o AF w D800 i czytam wszędzie że to jednak ta matryca ma wymagania, bo jest gęsta, to wszystko.
To jak to jest? Wchodzi się na forum po informacje, a są tak sprzeczne że nie idzie nic kupić.....
;]
Przecież już dawno ustalono, że komora lustra w D800 zakrawa na kiepski żart. Lepsza (wzorowana na korpusach analogowych) była w D700. Lepsza od tej w D800 jest też w D810. Jakby nie było czego, to by nie poprawiali - proste? D7k i D800 to eksperymenty na tym polu, dosyć kosztowne dla producenta...
Poprawki wypuszczono w formie sprzętowej: D7100 i D810.
Czyli co jednak ta komora lustra jest źle skonstruowana i powoduje drżenie (rozmywanie zdjęć na dłuższych czasach/szkłach)?
A co z tym AF-C? Działa wyśmienicie w ruchomych scenach czy też coś nowego ustalono?
;]
kup D810 - wszystkie babole zwiazane z autofocusem ktore wystepowaly w D800 znikaja jak reka odjalserio pisze
Skoro chcesz wydać kesz, odczekaj jeszcze kwartał i zapodaj D750, o ile nie wyjdą jakieś grubsze babole.
Ten model wydaje się obecnie najsensowniejszym zakupem w swojej klasie cenowej. Jeśli możesz wydać więcej, idź w D810.
Naprawdę tak trudno pokopać na forach? Sporo ludzi zeszło z nikona ze względu na D7k i D800... Wielu z nas jest dozgonnie wdzięcznych Fatmanowi za Jego testy bubli wszelakich...
Właśnie zamówiłem D750 w Szanghaju i jeśli cena będzie ok to jutro będzie kupiony, bo w Europie cierpi jeszcze na bolączkę "nowości". Ale irytuje fakt że zamówiłem go z powodu "beznadziejnego AF-C" w D800 a potem czytam że jest beznadziejny tam gdzie go nie używam...
D800 z pierwszych rzutów miał problemy z punktami AF, z późniejszej produkcji z tego co czytam większość jest zadowolona. Jednak to nadal niewiadoma, więc jeśli kupuję na drugim końcu świata, prawdopodobnie bez gwarancji, i bez opcji sprawdzenia, to chyba jednak D750 będzie bezpieczniejszym zakupem. Ale jak bym kupował w PL to bym miał dalej spory dylemat.
;]
Nie powielaj opinii ludzi, którzy robią tym małe przebiegi. Ktoś to potem przeczyta i kupi bubla... bo niektórzy czytają fora przed zakupem... Fakt, jakiś procent działa OK (prawdopodobnie komora lustra się nie rozjeżdża albo ludzie robią tym na F4 i wyżej), ale całościowy obraz sytuacji jest nieciekawy.
Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 17-10-2014 o 22:23
Skontaktuj się z nami