Close

Strona 228 z 239 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 271 do 2 280 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Ja też podobnie jak Adrian już nie rozumiem tego problemu z AF w D800

To jak to jest?
    AF-S - działa bardzo dobrze, IMO lepiej niż w D700 i D600/D610
    AF-C - śledzenie obiektu u mnie działa i nie widzę nietrafionych zdjęć
    AF-C w serii, tutaj muszę przyznać, że nie testowałem bo jeszcze nie miałem takiej potrzeby

Zauważyłem, że ludzie zaczynają mieszać poruszenie(?) wraz z nietrafiającą lewą stroną (miały to pierwsze egzemplarze, serwis sobie z tym radzi) oraz rozkalibrowanie się (po jakimś czasie u niektórych trzeba wprowadzać inne korekty dla obiektywów). Reszta powtarza te kilka/kilkanaście przypadków z forum jak mantrę.
    Takie jest moje odczucie.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Przypadki popsutego AF w D800 zostały rozdmuchane tutaj do rozmiarów góry Fudzi. Ci którzy nie mają tyc!h problemów zostali dosyć skutecznie zagłuszeni. Szkoda bo to niebrzydka puszka jest . Generalnie potwierdzam słowa Pawła i Jacka że to super sprzęt ale nie do wszystkiego.
    Ostatnio edytowane przez tomgol ; 18-10-2014 o 12:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    sprawdza kiedy nie chcesz aby podczas wyzwalania migawki aparat nawet próbował ustawić ostrość (bo jest już ustawiona), a trzymanie palca na spuście w połowie jest mało wygodne jeśli miałoby trwać dłużej lub w międzyczasie robisz rekami coś innego np. zakładasz filtr na obiektyw, takie ustawienie af jest wygodne w wielu często skrajnie różnych sytuacjach.
    Dalej nie rozumiem... Trzymanie palca na spuście jest baaardzo wygodne.. Druga sprawa, jak trzymasz AF-ON to zakładasz filtr na obiektyw? Kolejna sprawa to jak trzymam kciukiem AFON to nie mogę zablokować ekspozycji w trybie A bo kciuk mam zajęty... A jak trzymam na spuście to mogę w jednym odpowiadającym mi momencie oświetlenia zablokować kciukiem ekspozycję a spustem dalej mierzyć ostrość...

No ale skoro ludzie piszą że ten AF-ON jest wygodny, to chyba gdzieś tam kiedyś jest W każdym razie ja go używałem tylko w trybie live view do ustawienia ostrości.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Dalej nie rozumiem... Trzymanie palca na spuście jest baaardzo wygodne.. Druga sprawa, jak trzymasz AF-ON to zakładasz filtr na obiektyw? Kolejna sprawa to jak trzymam kciukiem AFON to nie mogę zablokować ekspozycji w trybie A bo kciuk mam zajęty... A jak trzymam na spuście to mogę w jednym odpowiadającym mi momencie oświetlenia zablokować kciukiem ekspozycję a spustem dalej mierzyć ostrość...

No ale skoro ludzie piszą że ten AF-ON jest wygodny, to chyba gdzieś tam kiedyś jest W każdym razie ja go używałem tylko w trybie live view do ustawienia ostrości.
    Za każdym razem jak puszczasz spust i dociskasz ponownie AF musi ostrzyć od nowa - trzymając AF-ON cały czas śledzisz obiekt a zdjęcie robisz kiedy chcesz...to niepotrzebny OT - na ten temat jest sporo wątków na forum - AF-ON jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.... Tylko trzeba się przyzwyczaić i przejść na stałe bo na początku przeszkadzają stare odruchy....

Domyślnie

Ale jak puścisz AF-ON i wciśniesz znowu to AF też ostrzy od nowa, tak jak i ze spustem... Trzymając spust cały czas śledzisz obiekt tak jak trzymając AF-ON. Obydwa przyciski działają IDENTYCZNIE. Tylko spust jedynie dociskasz jak chcesz zrobić zdjęcie, trzymając AFON musisz użyć dwóch palców i schodzi to dłużej, niż poprostu dociskając jeden przycisk. Więc dalej nie kumam tej wygody. To tak w ramach małego offtopu ;P Jak ma ktoś jakieś logiczne wytłumaczenie tego zjawiska to niech pisze na priv, chętnie się dowiem czy jest jednak jakaś zaleta tego guzika i w jakiej sytuacji on jest przydatny.

PS. Chyba jarzę o co Ci chodzi, ale... Jak chcę non stop śledzić parę a zdjęcia robić czasem, to trzymam non stop spust, dociskam jak chcę zrobić zdjęcie, a jak chcę śledzić dalej to go poprostu nie puszczam całkiem, tylko lekko zwalniam, więc AF dalej śledzi, i znowu jak docisnę zrobi zdjęcie. Jest to wygodne, szybkie rozwiązanie. Więc.. Dalej nie kumam tej wygody z AF-ON może zostawmy ten temat w spokoju...
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 18-10-2014 o 15:28
    ;]

Domyślnie

AF-ON nie trzeba trzymać - w tym to polega, naciskasz, masz ostro co masz mieć i robisz zdjęcie - aparat nie usiłuje ci przestawić ostrości przy każdym wyzwoleniu migawki - dla jednych super wygodne dla innych dziwaczne.
    jak zakładam filtr np. big stoppera to zwykle mam obie ręce zajęte zakładaniem filtra, jak już go założę i wyzwalam migawkę (z wężyka) to aparat ma wyzwolić migawkę a nie zajmować się ustawianiem ostrości (ostrość jest już ustawiona i jest tam gdzie trzeba) gdyby nie af-on to musiałbym przełączać obiektyw na manual focus przed (każdym) wyzwoleniem migawki.
    może to dziwny przykład ale w normalnym fotografowaniu "ludzia z ręki" też tego używam i twierdzę że jest to wygodne - dodatkowa zaleta to to że znajomi zwykle nie są w stanie robić zdjęć moim aparatem.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Gdyby było jak piszesz to faktycznie fajnie jeśli raz wcisnę AF-ON i ciągle śledzi obiekt mimo że go nie trzymam.. Ale zanim napisałem wcześniejszego posta wziąłem aparat do ręki i wypróbowałem ten przycisk - ja musze na AF-C trzymać go ciągle żeby śledzil, jak go wcisnę i puszczę to nie śledzi sam cały czas. Muszę go trzymac tak jak się trzyma spust. Chyba mam coś przestawione w takim razie.
    ;]

Domyślnie

Gdyby było jak piszesz to faktycznie fajnie jeśli raz wcisnę AF-ON i ciągle śledzi obiekt mimo że go nie trzymam.. Ale zanim napisałem wcześniejszego posta wziąłem aparat do ręki i wypróbowałem ten przycisk - ja musze na AF-C trzymać go ciągle żeby śledzil, jak go wcisnę i puszczę to nie śledzi sam cały czas. Muszę go trzymac tak jak się trzyma spust. Chyba mam coś przestawione w takim razie.

Trzymasz AF-ON wciśnięty, śledzisz obiekt i wciskasz spust kiedy Ci pasuje bez przerwy AF śledzi.

Jak tylko spustem to po każdym wciśnięciu i puszczeniu AF zaczyna od nowa.

Przy pierwszej serii może się wydawać podobnie ale jak robisz 2 i więcej serii po sobie to wtedy docenisz walory używania AF-ON.

Jesli nie używasz AF-c albo nie robisz paru serii po sobie zostań przy spuście.

Ja lubię AF-ON przy portretach dzieci kiedy czekasz na uśmiech i każda chwila się liczy. Albo przy kolarstwie kiedy kilku zawodników obok siebie i kilka krótkich serii potrzebnych. Trzymasz guzik i wciskasz spust a AF bez przerwy ostrzy

Domyślnie

Dlaczego zakładacie ze po zrobieniu zdjecia puszcza sie spust? Co za roznica czy sie trzyma spust czy AF On?
    Jak sie pracuje z AF On to by zrobic zdjecie koniecznie trzeba pracowac na dwa palce ( bo podobno rozłączacie spust od AF). Jak sie pracuje spustem z AF to w większości przypadków pracuje sie jednym palcem. Sporadycznie, gdy trzeba to dwoma - tylko gdy trzeba użyć AF lock.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 228 z 239 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów