Close

Strona 226 z 239 PierwszyPierwszy ... 126176216224225226227228236 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 251 do 2 260 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Jakie to sytuacje?

Domyślnie

Witam, a ja mam brak ostrości w D800 nawet na centralnym czujniku. Jak porównuje fotki zrobione na af a live view to po prostu masakra.
    Wczoraj odebralem aparat z serwisu w Duesseldorfie i nic nadal to samo.
    Nie wiem czy walczyc dalej, wysyłac znowu?

Pozdro
    Bartek

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrobel20 Zobacz posta
    Witam, a ja mam brak ostrości w D800 nawet na centralnym czujniku. Jak porównuje fotki zrobione na af a live view to po prostu masakra.
    Wczoraj odebralem aparat z serwisu w Duesseldorfie i nic nadal to samo.
    Nie wiem czy walczyc dalej, wysyłac znowu?

Pozdro
    Bartek

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    Dasz radę pokazać nam fotkę z exifem?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tzn jakich? Poruszanie to kwestia gęstości matrycy. Nastepne body powyżej 36 Mpx będzie miało jeszcze gorzej (mam nadzieje, że jednak nie pójdą jeszcze w górę z rozdzielczością - to nie jest potrzebne, na pewno nie w semipro).
    Body się bardziej rysuje - OK. To temat jak odłażące gumy.
    AF - no tu okazało się, ze AF-S służy do zdjeć statycznych, a AF-C do dynamicznych. Tylko, że tak pisze producent, tak ja tego od zawsze używam, to żadne odkrycie. Niektórzy używali do wszystkiego AF-C - ale to ich problem. Nie wiem po co używają nie tego systemu AF co trzeba i w dodatku muszą pracować na 2 guziki zamiast stosować tylko spust. Komplikują prostą sprawę.
    No właśnie Jacek. Przejęty Twoją opinią powielaną przy moich pytaniach o D800 do reportażu, stojąc przed zakupem wkońcu wertuję ten gigantyczny wątek w poszukiwaniu informacji o AF. Mówiłeś, że nie polecasz tej puszki do repo bo AF-C jest bardzo kiepski. A tu się okazuje że jest kiepski... w statycznych scenach. A ja wtedy używam AF-S i nie mam problemu z przełączaniem tych opcji. Z tego co tu czytam to AF-C w dynamicznych jest rewelacyjny, a do takich mam zamiar go używać. To jest duże wprowadzenie w błąd.

Dodatkowo, jak przeczytałem raz że poruszenie to kwestia dużej matrycy i jej wymagań do krótszych czasów, to mnie poprawiono że to nie matryca a problem z wytłumieniem migawki, przez co na długich czasach szczególnie na długich szkłach trzeba ostro schodzić z czasem na krótszy. Teraz badam wątek o AF w D800 i czytam wszędzie że to jednak ta matryca ma wymagania, bo jest gęsta, to wszystko.

To jak to jest? Wchodzi się na forum po informacje, a są tak sprzeczne że nie idzie nic kupić.....
    ;]

Domyślnie

Przecież już dawno ustalono, że komora lustra w D800 zakrawa na kiepski żart. Lepsza (wzorowana na korpusach analogowych) była w D700. Lepsza od tej w D800 jest też w D810. Jakby nie było czego, to by nie poprawiali - proste? D7k i D800 to eksperymenty na tym polu, dosyć kosztowne dla producenta...

Poprawki wypuszczono w formie sprzętowej: D7100 i D810.

Domyślnie

Czyli co jednak ta komora lustra jest źle skonstruowana i powoduje drżenie (rozmywanie zdjęć na dłuższych czasach/szkłach)?

A co z tym AF-C? Działa wyśmienicie w ruchomych scenach czy też coś nowego ustalono?
    ;]

Domyślnie

kup D810 - wszystkie babole zwiazane z autofocusem ktore wystepowaly w D800 znikaja jak reka odjal serio pisze

Domyślnie

Skoro chcesz wydać kesz, odczekaj jeszcze kwartał i zapodaj D750, o ile nie wyjdą jakieś grubsze babole.

Ten model wydaje się obecnie najsensowniejszym zakupem w swojej klasie cenowej. Jeśli możesz wydać więcej, idź w D810.

Naprawdę tak trudno pokopać na forach? Sporo ludzi zeszło z nikona ze względu na D7k i D800... Wielu z nas jest dozgonnie wdzięcznych Fatmanowi za Jego testy bubli wszelakich...

Domyślnie

Właśnie zamówiłem D750 w Szanghaju i jeśli cena będzie ok to jutro będzie kupiony, bo w Europie cierpi jeszcze na bolączkę "nowości". Ale irytuje fakt że zamówiłem go z powodu "beznadziejnego AF-C" w D800 a potem czytam że jest beznadziejny tam gdzie go nie używam...

D800 z pierwszych rzutów miał problemy z punktami AF, z późniejszej produkcji z tego co czytam większość jest zadowolona. Jednak to nadal niewiadoma, więc jeśli kupuję na drugim końcu świata, prawdopodobnie bez gwarancji, i bez opcji sprawdzenia, to chyba jednak D750 będzie bezpieczniejszym zakupem. Ale jak bym kupował w PL to bym miał dalej spory dylemat.
    ;]

Domyślnie

Nie powielaj opinii ludzi, którzy robią tym małe przebiegi. Ktoś to potem przeczyta i kupi bubla... bo niektórzy czytają fora przed zakupem... Fakt, jakiś procent działa OK (prawdopodobnie komora lustra się nie rozjeżdża albo ludzie robią tym na F4 i wyżej), ale całościowy obraz sytuacji jest nieciekawy.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 17-10-2014 o 22:23

Strona 226 z 239 PierwszyPierwszy ... 126176216224225226227228236 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów