Close

Strona 223 z 239 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 221 do 2 230 z 2387

Wątek: D800 Af

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gorzów WLKP.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Davit Zobacz posta
    to zalezy jak trafisz. serwis pomaga na krótki okres czasu jeśli faktycznie będziesz miał uwaloną puszkę. Nie każda sztuka ma wadę.
    To na pewno, tylko problem się zaczyna jak się okaże że trafiłeś na bubel za ktry zapłaciłeś kilka tyś. PLN a wtedy jest już za późno... Także chyba sobie odpuszczę takie ryzykowne zakupy...

A tak swoją drogą to jakiś chory temat że puszczają na rynek takie buble...

Domyślnie

chociaz w Twoim przypadku to D800e a tu chyba nie ma problemu z Af, nie spotkalem sie z narzekaniem
    mnie dziwi postepowanie nikona co do serwisu i samego nowego sprzetu ktory ma jakies problemy i niedociagniecia.
    Nikon D700 ze szkiełkiem N24-70 2.8 i do tego sabinka SB800
    Zapraszam na LVQE.DIGART.PL )
    ................... http://lvqe.maxmodels.pl

Domyślnie

(...)problem się zaczyna jak się okaże że trafiłeś na bubel za ktry zapłaciłeś kilka tyś. PLN a wtedy jest już za późno... Także chyba sobie odpuszczę takie ryzykowne zakupy...
    Mądrze. Trzeba wyciągać wnioski z doświadczeń innych- taniej wychodzi.

Cytat Zamieszczone przez lvqe Zobacz posta
    chociaz w Twoim przypadku to D800e a tu chyba nie ma problemu z Af, nie spotkalem sie z narzekaniem (...)
    Byłbym ostrożny w takich ocenach- 800e zdecydowanie mniej trafiło na rynek, to i nie bardzo kto ma narzekać Konstrukcyjnie to w zasadzie identyczne sprzęty. Gdyby problem wynikał z filtra AA albo softu, to ogarnęli by to bez wypuszczania 810ki.
    Marek

Zakon Fuji

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Krotka historyjka, zeby watek nie umarl

Poszedlem ostatnio z cudzym D800 do serwisu Nikona w Szanghaju. Cala akcja wygladala mniej wiecej tak:
    Dzien dobry, mam problem z AF. Pani wziela aparat, patrzy jakie szklo, a tam Samyang mowi, zeby zmienic bo przeciez manual... Wpadla Sigma 85/1.4 bo akurat taka byla pod reka. Wziela aparat na zaplecze, wraca za 3minuty i mowi, ze wszystko ok. Patrzymy faktycznie - ale sprawdzone na srodkowym... mowie, ze problem jest z bocznymi. Pani wziela aparat drugi raz, poszla. Wraca za 3 minuty ze smutna mina i mowi - faktycznie jest problem... Spytalem sie na kiedy moga zrobic, pani mowi, ze 10 dni bo od srody jest 7 dni wolnego (swieto narodowe)... Jaki koszt kalibracji? 130RMB = 65zl... Ekspertyza oczywiscie za darmo i od reki.

Po swietach trzeba bedzie sie przejsc na zwiady jeszcze raz i sprawdzic. Nie naprawili w PL (2 proby) ani w Dusseldorfie (rowniez 2 proby)... Moze chociaz w Szanghaju ogarna

Domyślnie

Co do 800E.
    Miejsce akcji: jeden ze znanych sklepów foto.
    - Dzień dobry, jestem zainteresowany d800e, czy mógłbym zobaczyć?
    - Dzień dobry, proszę bardzo.
    Chwila macania...
    - Jestem zainteresowany ale przed zakupem chciałbym, ze względu na zasłyszane problemy z af w tym modelu, zrobić 5 zdjęć.
    - Aaaa, to niemożliwe, najpierw musi pan kupić sprzęt ponieważ nie można nabijać bez potrzeby przebiegu aparatu.
    Pproszę zwrócić uwagę na słowo "bez potrzeby" w kontekście występującej wady z af.
    - No tak, ale jeśli af na którymś z pkt-ów bocznych okaże się wadliwy to co wtedy?
    - Jeśli taka sytuacja zaistnieje to może pan odesłać sprzęt do serwisu w ramach gwarancji.
    - Ale słyszałem, że serwis jakoś nie potrafi sobie poradzić z występującą wadą układu af.
    - A jakich szkieł pan używa?
    - Stałek.
    - A na jakich przysłonach pan fotografuje?
    - Często od 1.4...
    - No to niech pan przymyka przysłonę to i problem z af zniknie.
    Chwila ciszy.
    - A do ilu miałbym przymykać?
    Brak merytorycznej odpowiedzi.

"Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Poprostu nie wierzę...
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Obstawiam FotoJoker
    No cóż mam rzec
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    (...)
    - A na jakich przysłonach pan fotografuje?
    - Często od 1.4...
    - No to niech pan przymyka przysłonę to i problem z af zniknie.
    Chwila ciszy.
    - A do ilu miałbym przymykać?
    Brak merytorycznej odpowiedzi.
    Hahaha, trzeba było inaczej !
    - A za ile mi Pan sprzeda Nikkora 24 1.4G nie używalnego na 1.4 do tego D800?
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Po miesiącu użytkowania D800 mam wrażenie, że problem celności AF na bocznych punktach dotyczy ogniskowych poniżej 50 mm. W każdym bądź razie Nikkorem 180 lub Sigmą 85 nie udało mi się nigdy spudłować na skrajnym lewym punkcie AF. Ostatnio testowałem Sigmę 50 mm na f1.4. Środkowy punkt AF idealnie. Jeden punkt AF w lewo (nie skrajny lewy) i już nie było tak dobrze. Używam ustawienia z 11 punktami AF w trybie AF-S. Nie mogę narzekać, że AF działa źle, ale muszę przyznać, że mój stary analogowy F100 chyba ma pewniejszy AF. Za to nie zaobserwowałem opisywanego na forum problemu poruszonych zdjęć na dłuższych czasach. Od razu zastrzegam, że to tylko moja opinia amatora.

Strona 223 z 239 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów