Close

Strona 173 z 228 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 2387

Wątek: D800 Af

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

też mam 800tkę więc problem może i mnie będzie dotyczył.

Ponawiam prośbę:
    czy ktoś może śledzi podobny wątek na zagranicznym forum (USA, UK czy inny kraj)???

Wszystkie podobne wątki jakie udało mi się znaleźć kończą się 5-7 m-cy temu i dotyczą korpusów z pierwszej produkcji.
    Będę bardzo wdzięczy za link.
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neomarcel Zobacz posta
    też mam 800tkę więc problem może i mnie będzie dotyczył.

Ponawiam prośbę:
    czy ktoś może śledzi podobny wątek na zagranicznym forum (USA, UK czy inny kraj)???

Wszystkie podobne wątki jakie udało mi się znaleźć kończą się 5-7 m-cy temu i dotyczą korpusów z pierwszej produkcji.
    Będę bardzo wdzięczy za link.
    Doczepiam się pod pytanie, ostatnio rozmawiałem z kumplem z UK który na bieżąco przegląda tamtejsze fora i twierdził że nie ma tam takiego nasilonego problemu - na forach praktycznie cisza w kwestii takich usterek. "?"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Doczepiam się pod pytanie, ostatnio rozmawiałem z kumplem z UK który na bieżąco przegląda tamtejsze fora i twierdził że nie ma tam takiego nasilonego problemu - na forach praktycznie cisza w kwestii takich usterek. "?"
    Przeglądnąłem w przeciągu 2 m-cy kilkadziesiąt stron, długi czas śledziłem dpreview.com i w zasadzie nic nie znalazłem. Posty na zagranicznych forach internetowych dotyczące "TYPOWEGO" problemu AF w D800 w większości przypadków kończą się na końcówce 2012 r. albo do pół roku temu na największych forach i dotyczą korpusów zakupionych po premierze.

Zastanawiam się czy nie potrafię znaleźć podobnego wątku czy problem w innych krajach zanikł.
    Jeśli śledzicie/znajdziecie podobny wątek ponawiam o wrzucenie linku.
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neomarcel Zobacz posta
    Przeglądnąłem w przeciągu 2 m-cy kilkadziesiąt stron, długi czas śledziłem dpreview.com i w zasadzie nic nie znalazłem. Posty na zagranicznych forach internetowych dotyczące "TYPOWEGO" problemu AF w D800 w większości przypadków kończą się na końcówce 2012 r. albo do pół roku temu na największych forach i dotyczą korpusów zakupionych po premierze.

Zastanawiam się czy nie potrafię znaleźć podobnego wątku czy problem w innych krajach zanikł.
    Jeśli śledzicie/znajdziecie podobny wątek ponawiam o wrzucenie linku.
    Tylko w tym sęk, że tutaj już lecą sugestie, że AF jest źle używany poprzez osoby które "nie potrafią robić zdjęć" ale z drugiej strony tak nie jest, ponieważ problem opisują osoby które dobrze wiedzą co robić z aparatami, mają duży bagaż doświadczenie za sobą, i trochę sprzętu za sobą - czyli jednak coś jest nie tak, bo po co ktoś kto ma doświadczenie w fotografowaniu miałby się bawić w dziecinne ściemnianie na forum na temat zepsutego AF - pewnie taka doświadczona osoba, cieszyłaby się ze sprzętu robiąc zdjęcia, nie mając czasu na takie bzdurne ściemnianie.

Intrygujące jest to, że faktycznie na zagranicznych forach ten problem nie jest już praktycznie poruszany od dawna, i gdy opowiedziałem swojemu znajomemu z UK o tym problemie to dziwnie na mnie zerknął i powiedział że to tylko dramaturgia, bo sam śledzi fora ale nie PL. - Może faktycznie zagraniczne serwisy działają sprawniej, i jak komuś coś przestaje działać, to wysyła się, naprawia należycie się i nikomu nawet się nie chcę pisać o tym problemie.?

Domyślnie

Bez złośliwości Panerai, jakiego typu fotografię uprawiasz/preferujesz ze swoim D800?
    W moim przypadku już się pogodziłem, że raz w roku będę musiał się rozstać na miesiąc ze swoim D800. To rozstanie będzie mnie kosztowało 120zł plus koszty wysyłki. i chyba inaczej nie da się.
    Osobiście znam kilku posiadaczy D800 i wszyscy zaliczyli przynajmniej raz serwis Smutne to niestety.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    W moim przypadku już się pogodziłem, że raz w roku będę musiał się rozstać na miesiąc ze swoim D800. To rozstanie będzie mnie kosztowało 120zł plus koszty wysyłki. i chyba inaczej nie da się.
    Osobiście znam kilku posiadaczy D800 i wszyscy zaliczyli przynajmniej raz serwis Smutne to niestety.
    Gdybym miał gwarancję, że D800-tki po udanej kalibracji (jak dotąd marzenie) wytrzymają te 50 tys klatek bez rozjazdu AF to problem by nie istniał. Od kwietnia do końca października ciężko poszukać lukę większą niż 1-2 dni w ciągu tygodnia, a gdzie miałbym pozbywać się puszek na miesiąc kalibracji ...

Czekam na powrót puszek z serwisu i bez czekania poganiam w świat do jakiś filmowców lustrzankowych próbując nie patrzeć ile czasu, pieniędzy i nerwów straciłem.

Z płaczem mam zamiar wrócić do canona na słabsze matryce, słabszy AF i słabsze optycznie szkła (stałki) z przedziału jasności 1.4-2.0. Jedyne argumenty pozostania w nikonie ma dla mnie żona, która śmiga na dwóch D600-tkach na drugim takim samym komplecie szkieł jak mam w stopce - 0 problemów. Tyle, że nie wiem czy wytrzymam nerwowo nieplanowaną wizytę w serwisie nikona jeśliby do takowej doszło (tfu - mam nadzieje że wszystko będzie śmigać dalej tak dobrze).

ps.
    Znam osobiście pewne D800E kolegi z początku produkcji, które ma natrzaskane pod 80 tys klatek w studio, a z moimi stałkami działa pewnie i celnie jak D600-tki (tak - kolega w studio pracuje z AF na 3 szkłach).

ps2.
    Problem AF D800/D800E nie jest regułą zależną od tego czy body jest z początku produkcji czy końca - wszędzie się trafiają felerne sztuki i jak coś się dzieje to także przy różnych przebiegach ujawnia się problem. Stałkowcy ze światłem 1.4-1.8 będą pierwszymi którzy zauważą że jest coś nie halo.

ps3.
    Czy da się reklamować towar do sklepu jako niezgodny z umową / wadliwy (body mają 3 i 4 miesiące) ale bez ekspertyzy w serwisie nikona? Bo wszystko mi wygląda, że jedyne co mogę dostać to dowolną ilość "kalibracji" przez te 2 lata gwarancji. Po prostu nie wiem czy odpuścić i sprzedać (tracąc te 6-8 tys na prawie nowym sprzęcie) czy walczyć ze sklepem / nikonem o cokowiek? Tym bardziej że czas przed sezonem nagli a jest go za mało na długoterminowe zabawy w kotka i myszkę...
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Czekam na powrót puszek z serwisu i bez czekania poganiam w świat do jakiś filmowców lustrzankowych próbując nie patrzeć ile czasu, pieniędzy i nerwów straciłem.

Z płaczem mam zamiar wrócić do canona na słabsze matryce, słabszy AF i słabsze optycznie szkła (stałki) z przedziału jasności 1.4-2.0. Jedyne argumenty pozostania w nikonie ma dla mnie żona, która śmiga na dwóch D600-tkach na drugim takim samym komplecie szkieł jak mam w stopce - 0 problemów. Tyle, że nie wiem czy wytrzymam nerwowo nieplanowaną wizytę w serwisie nikona jeśliby do takowej doszło (tfu - mam nadzieje że wszystko będzie śmigać dalej tak dobrze).

Ech...to powodzenia...ja śledzę wasz wątek prawie od początku i cały czas z nadzieją, że problem okaże się "reperowalny" na stałe. Dlaczego czekam...bo kupiłem dawno 5D3 i takich cyrków z AF jak w tym sprzęcie jeszcze nie zaliczyłem i bardzo chciałem wrócić do Nikona. Nikon d800 ma problem z bocznymi?, to polecam sprawdzić 5D3-dlaczego nikt o tym nie pisze? nie wiem. To co ja przeszedłem z tym sprzętem i dalej przechodzę to dopiero istny koszmar, myślę, że ciężko to nawet opisać bo mało kto by uwierzył, ilość pieniędzy jakie straciłem przez serwisowanie, wyprawy do serwisów, testy, wypożyczenia (innych 5d3, innych szkieł), dochodzenie przyczyn, kontaktami z użytkownikami w PL i USA, masa nerwów, czasu, potyczek z serwisantami, sklepem naginającym wszelkie procedury prawne i nabijającym klienta w butelkę patrząc prosto w oczy... Długo by można dyskutować. Miałem dawniej d70, D300 i zero problemów, dziś widać jest inaczej. To nie ten wątek-wiem, ale matryca nikona vs canon to przepaść. Kurcze nie wiem czy nie zaryzykowałbym z D800.Dziś na prawdę sam nie wiem... A serwis Canon-ostateczność. Rynek foto niestety bazuje na prawnej niemocy klienta w egzekwowaniu swoich praw i niesamowitym marketingu. Skoro można ludziom sprzedaż g...ze świadomością, że i tak nie wyegzekwują swoich praw to czemu nie? Nowoczesne złodziejstwo pod przykrywką sprzedaży. Tak wynika z moich doświadczeń.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 11-03-2014 o 12:46

Domyślnie

zaix:

Widziałem wątek Twój i mr Trzcianki na canon board. Jakoś dziwnie ucichło po wielkim szaleństwie.

Skoro ten 5d mk3 tak pięknie się rozjeżdża, po co się tym katować? Opyl to jakiemuś filmowcowi i zacznij robić zdjęcia innym korpusem. Kijem rzeki nie zawrócisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    zaix:

Widziałem wątek Twój i mr Trzcianki na canon board. Jakoś dziwnie ucichło po wielkim szaleństwie.
    No wlasnie ostatni wpis 07.07.2013, czyzby "epidemia" opanowana?
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    zaix:

Skoro ten 5d mk3 tak pięknie się rozjeżdża, po co się tym katować? Opyl to jakiemuś filmowcowi i zacznij robić zdjęcia innym korpusem. Kijem rzeki nie zawrócisz.
    Jasne, tylko, że w tym wątku kłopocik był zaledwie z 3 puszkami, między innymi z w/w kolegi, na ten moment jest cisza i nikt nie wspomina o problemach z AF w 5D III, a tym bardziej z tak rozjeżdzającym się AF po kalibracji
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Strona 173 z 228 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów