Ja mam Marumi 52 i używałem z osłoną do 20.
Szukaj
Sprzedam Sony a6000. Wypstrykane 4765 zdjęć, stan jak nowy. Niestety przygoda foto nie dla mnie.
Witam wszystkich. Mam do szanownych forumowiczów kilka pytań.
Jakiś czas temu zakupiłem Nex 3n, dokupiłem do niego SEL20 i straciłem sens posiadania lustrzanki (może nigdy nie było powodów, żebym ją kupował...?). Teraz sprzedaję wszystkie graty od lustra i chcę kupić A6000, bo jedyną rzeczą jaką mi brakuje w nex 3n jest właśnie wizjer (swoją drogą będę miał do sprzedania body nex 3n prawie nowe, może ktoś będzie zainteresowany?). Pojawiają się w mojej głowie, w związku z tym, pewne pytania:
1. Jak wygląda obsługa lamp w A6000? Czy jest jakaś sensowana lampa wielkości np. Metza 44, czy ewentualnie przez przejściówkę ADP-MAA? Wiem, że jest lampa Sony HVL-F43M, ale kosztuje około 1300zł i nie wiem czy będzie w pełni działać. Interesowałby mnie nawet tylko manual, ale czy YN-560 zadziała?
2. Czy w A6000 istnieje wyzwalanie lamp błyskowych bezprzewodowo (np. tej Sony HVL-F43M)? Czy ktoś próbował działania wyzwalaczy YN RF 603 (chyba przez ewentualną przejściówkę)?
3. Czy istnieją jakieś przesłanki, że np. cena body a6000 może się obniżyć? Czy planowane jest wprowadzenie nowego modelu? Innymi słowy, czy to dobry czas na zakup tego bezlusterkowca?
BTW to jest świetny wątek. Piękne zdjęcia, ciekawy merytorycznie, czasami bardziej interesujący socjologicznie, ale generalnie czyta się go z uśmiechem. Jako całkowity amator, może umieszczę czasami swoją wypocinę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
dodo34 ja nawet nie patrzę po ile jest teraz a6000 bo bym chyba sobie szkliwo z zębów zdarła...
2800zł... matko boska ja dawałam za a6000 + 16-50 3399zł (i nadal go spłacam :/ )
Ma wyjść odgrzany kotlet alfy A5100, poczekaj może miesiąc, może tam się coś podzieje jeśli zależy ci bardzo na 50zł. Jak dla mnie jedno wyjście do Mad Micka, więc bym nie czekała bo zawsze będzie opcja "może stanieje". Teraz nie ma takiego dysonansu jak premiera- pół roku po bo wtedy różnica jest duża.
Co do lamp nie pomogę bo ich nie używam, mamy piękną porę rokuMusiałabym skoczyć na uczelnię do studia zobaczyć czy zadziała bo mają tam całkiem dużo sprzętu. Ale to dopiero od października, nie pojadę 100km żeby mi sali nie otwarli :/ Może ktoś inny działał w studiu już.
Ps. w 100% rozumiem chęć wizjera, dlatego zamiast 5n kupiłam świeżą a6000, nie wyobrażam sobie działać na tym nędznym, odbijającym wszystko ekraniku :O
Popytaj zaawansowanych kolegów, ja wiem mniej niż ty![]()
Sprzedam Sony a6000. Wypstrykane 4765 zdjęć, stan jak nowy. Niestety przygoda foto nie dla mnie.
Też tak myślę, takie czekanie jest troche bez sensu choć też często mam takie skłonności ale próbuje sie powstrzymywać. Wyjdzie 5100; może...ale też nie koniecznie stanieje A6000 bo przecież to inna rodzina więc "po co" obniżać cene. Pojawi się kiedyś plota o następcy A6000, człowiek będzie czekał, aż wyjdzie do sprzedaży bo wtedy "na pewno stanieje". Owszem, stanieje..ale też po pewnym czasie, gdzie na horyzoncie będą kolejne modele... I cała sytuacja się zapętla...
Mozna trafić lepiej lub gorzej z obnizkami cen... jak np trafiła Ventoseale tez nie ma co mieć sobie za złe, bo skąd człowiek ma wiedziec o obniżce cen. Możesz być dumna, że mogłaś sie pobawić sprzetem wczesniej niż ci po obniżce
Co do lamp też niestety nie pomogę.
PS: Dzieki za odpowiedzi na temat filtra. Ostatecznie kupiłem z powłokami MC bo stwierdziłem że te 50 zł róznicy nie jest warte gorszych i czasem wkurzających efektów.
Wydaje mi się, że warto poczekać przynajmniej do pierwszej obniżki cen danego modelu. Im niższej klasy jest pucha, tym szybciej to następuje.
No dokładnie, taki nex 7 do dziś ma wysokie ceny jak na to co prezentuje przy nowszych modelach.
Ale jak się ma czym fotografować to można czekać na obniżki tego co interesujeGorzej jak zaraz wyjdzie coś trochę lepszego a potem znowu trochę lepszego...
Swoją drogą może nex6 się znajdzie w niższej cenie (szczególnie używany!), też ma wizjer.
Dwa z cz24/1.8:
Czy to jest jakiś sklep foto? Mam wrażenie że już któryś raz widzę to określenie w tym temacie, a google milczy.Jak dla mnie jedno wyjście do Mad Micka
Chyba masz inne Google...
https://www.google.pl/webhp?sourceid...F-8#q=mad+mick
Skontaktuj się z nami