Close

Strona 59 z 110 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Pytanie bo mnie trafia.
    Co jakiś czas jak używam czy to Radial Filter czy Pędzel, ustawia mi jakieś przesunięty suwak zamiast 0.0.
    I muszę za każdym razem przesuwać na zero.

Przykład.
    Obrabiam fotkę daje sobie + 0.7EV.. obrabiam dalej, nowa fotka, klikam w pędzel albo radial a tam +0.7 ;/ I muszę wracać bo na innej fotce +0.7EV to przepala .

Dlaczego to się tak ustawia i jak to się ustawia na 0? Kojarzy ktoś?
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 08-09-2014 o 22:50
    "Nikon"

Domyślnie

Bo taki ustawiłeś kiedyś pędzel (czy cokolwiek) defaultowego.

Daj New to coś (new pędzel, new filtr, czy coś innego), ustaw wszystko na zero i zamknij. Jak otworzysz na nowo - będzie właśnie wyzerowany.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

"2pompony" jak możesz pokaż co wyświetla jak wskażesz folder z jednym plikiem .raw i kilkoma innymi plikami .jpg ?
    Pokaże Ci że jest tylko jeden plik? czy pokaże ci również pliki .jpg . I nie już w Library tylko Library\Import po wybraniu katalogu do zaimportowania.
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Katalog a w nim jeden plik .nef i pięć plików .jpg ( w tym jeden jpg to klon pliku nef)
    w zależności od ustawienia w preferencjach opcji Treat JPEG files next to raw files as separate photos
    wyświetla tak lub tak ale i tak za każdym razem pokazuje pliki .jpg.

i ten sam katalog w tej samej sytuacji w RawTherapee
    Ostatnio edytowane przez Bartek ; 09-09-2014 o 15:24
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Jak będzie kilka innych plików jpg, to oczywiśice pokaże mi kilka innych plików jpg. Jak będzie tam jeszcze kilka innych plików psd i dodatkowo kilka innych DNG, a takze png, to też wszystkie je pokaże.

Czy to nie jest bajecznie proste? Pisałem już o tym dwie strony temu mówiąc: skoro nie chcesz mieć plików jpg w LRze, to po co je importujesz?

Screen Gonza pokazuje, że on uważa, że z pary jpg + Nef nie da się zaimportować tylko NEFa i pokazał na dowód czerwoną elipsę. Ja mu na to pokazałem, że ja zaimportowalem tylko jeden plik, konkretnie NEFa (czerwona strzała), a jak po tym fakcie odptaszkuje się żeby już LR nei traktował NEF+jpg jako pary - to ten jpg się nagle samodzielnie nei pokaże. Trzeba go dopiero doimportować, żeby się znalazł w LRze - co dodatkowo dowodzi, że poprzednio zaimportował się sam NEF, nie zaś jakaś para plików.

Chyba jest to proste do zrozumienia, czy może przesadzam z tą prostotą? Już ktoś tu w wątku mówił, że też u niego tak to działa.

To nei znaczy, że przy imporcie będziesz widział tylko NEFy, bo takie masz życzenie. Będziesz widział wszystko to, co jest w folderze, psd, jpgi, filmy srilmy, pliki dng, png, crw, RAWy z pentaxa, fuji, sigmy, hassela, lajki i i pięćdziesięciu innych aparatów, które obsługuje LR.

Mam nadzieję, że to jest chyba zrozumiałe, czy może za dużo wymagam?
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 09-09-2014 o 15:38
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Ufff. Jakie to szczeście że mamy ciebie - bo nam uświadomisz, że nie możemy robić tego, co właśnie spokojnie sobie robimy.

EDIT

OK, jak wstawiasz obrazki, ja też sobie wstawię. Jak masz parę i uważasz, że zostałzaimportowany plik jpg, to gdzie masz go w wykazie plików pokazanych strzałą? Jest tylko jeden plik, i jest to RAW.

Jakby były dwa, to można by było zaptaszkować, żeby od teraz LR nie traktował tego jako parę i co - plik jpg się pokaże? NIE!

Bo go nei ma. Jest tylko zaimportowany jeden plik, mianowicie RAW.
    Na liście filtrów nie będzie, bo JPEG jest w parze z RAWem...

A teraz zajrzyj do folderu z tymi zdjęciami...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Tak czy siak odpowiedz na moje pytanie brzmi "Nie nie można" (cytat GonzoG)
    a naocznym potwierdzenie tego są moje pokazane wcześniej zrzuty.
    I proponuje zakończyć dywagacje na temat tych nieszczęsnych plików .jpg nawet jak są różne bo zmierz to w złym kierunku.
    100% hobby. ... ... www

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Na liście filtrów nie będzie, bo JPEG jest w parze z RAWem...

A teraz zajrzyj do folderu z tymi zdjęciami...

Zajrzałem - też potwierdza to, co mówię: jeden plik. Mogę dać sceena, gdzie w folderze po lewej jest nazwa foldera, a obok jedynka. JEDYNKA, nie dwójka, to znaczy, że zaimportował sie jedn plik. Jak nei wierzysz na słowo, to sam screena, choć mi się nie chce - i będzie ci jeszcze bardziej głupio.

A jaki to ma związek folderem na dysku? Żaden, tam może być jeszcze milion innych plików - ważne, że do LRa zaimportował się tylko jeden: RAW.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Zajrzałem - też potwierdza to, co mówię: jeden plik. Mogę dać sceena, gdzie w folderze po lewej jest nazwa foldera, a obok jedynka. JEDYNKA, nie dwójka, to znaczy, że zaimportował sie jedn plik. Jak nei wierzysz na słowo, to sam screena, choć mi się nie chce - i będzie ci jeszcze bardziej głupio.

A jaki to ma związek folderem na dysku? Żaden, tam może być jeszcze milion innych plików - ważne, że do LRa zaimportował się tylko jeden: RAW.
    A daj screena... FOLDERU Z DYSKU.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

No za ch... nie chce być inaczej: na dysku są dwa pliki - a w LRZe tylko jeden. Jeden zaimportowany, choć na dysku dwa - i nie chce być inaczej. Masz screena: wszędzie w LRze jeden plik, choć na dysku wyraźnie są dwa. Bo ja mam specjalnie dla mnie napisany program, ktory robi to, czego ty nie możesz zrozumieć od dwóch stron.

U mnie się da, a u ciebie się nie da. Taka bolesna prawda.

Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 09-09-2014 o 17:09
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 59 z 110 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów