Albo ja czegoś nie rozumiem albo ktoś inny. Ja tak mogę aby przy imporcie były tylko rawy.
... z telefonu ...
Szukaj
Albo ja czegoś nie rozumiem albo ktoś inny. Ja tak mogę aby przy imporcie były tylko rawy.
... z telefonu ...
D90 szkiełka i błyskotki
To trzeba zrobić tak. Preferences- general i tu zaptaszkować w import options Treat JPEG files next to raw files as separate photos i wszustko gra ?
... z telefonu ...
D90 szkiełka i błyskotki
Pisałem o takim sposobie jak wcześniej. Pokazują się albo same rawy albo rawy z jpg.
... z telefonu ...
D90 szkiełka i błyskotki
Albo Gonzo opowiada jakieś kosmiczne pierdoły, albo ja też mam napisanego specjalnie dla siebie LRa.U mnie się da zaimportować wyłącznie NEFy, pomijając jpgi. W dodatku już dwie osoby powiedziały jak to zrobić (nie chwaląc się - ja i Ayu).
Ale jak Bartek uwierzył w te głupoty opowiadane przez Gonza, to u niego też się nie da - i po sprawie. W końcu mnie to w ogóle nie boli, jeśli się komuś czegoś nie uda zrobić.
A w ogóle, to jest szukanie problemu, gdzie go nie ma. Znam jeszcze co najmniej parę sposobów jak uniknąć importowania plików jpg, wszystkie są śmiesznie proste i działają - ale skoro u innych się nei da...![]()
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 08-09-2014 o 20:02
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Właśnie sprawdziłem. HURRRAAAA!!! U mnie się da, importuje tylko NEFy. Naprawdę mam specjalną wersję LRa!
![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Polecam jeszcze raz się przyjrzeć... Albo chociaż przeczytać co jest napisane w ustawieniach, czy pomocy, bo widać, że nawet nie wiecie do czego służą podstawowe ustawienia w tym programie.
edit:
Ta Wasza funkcja powodująca import samych RAWów... robi coś takiego:
A mowa jest o tym, aby nie LR nie importował JPEGów, które są w folderze w którym są RAWy, a nie JPEGów, które są z RAWami - polecam też czytać ze zrozumieniem pytanie.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 08-09-2014 o 21:22
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Ufff. Jakie to szczeście że mamy ciebie - bo nam uświadomisz, że nie możemy robić tego, co właśnie spokojnie sobie robimy.
EDIT
OK, jak wstawiasz obrazki, ja też sobie wstawię. Jak masz parę i uważasz, że zostałzaimportowany plik jpg, to gdzie masz go w wykazie plików pokazanych strzałą? Jest tylko jeden plik, i jest to RAW.
Jakby były dwa, to można by było zaptaszkować, żeby od teraz LR nie traktował tego jako parę i co - plik jpg się pokaże? NIE!
Bo go nei ma. Jest tylko zaimportowany jeden plik, mianowicie RAW.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 08-09-2014 o 21:33
pozdrawiam bombelkowo
Pytanie bo mnie trafia.
Co jakiś czas jak używam czy to Radial Filter czy Pędzel, ustawia mi jakieś przesunięty suwak zamiast 0.0.
I muszę za każdym razem przesuwać na zero.
Przykład.
Obrabiam fotkę daje sobie + 0.7EV.. obrabiam dalej, nowa fotka, klikam w pędzel albo radial a tam +0.7;/ I muszę wracać bo na innej fotce +0.7EV to przepala .
Dlaczego to się tak ustawia i jak to się ustawia na 0? Kojarzy ktoś?
Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 08-09-2014 o 22:50
"Nikon"
Skontaktuj się z nami