Close

Strona 61 z 108 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Z innej beczki, banalne chyba pytanie: po odrzuceniu zdjęcia (X) albo ustawieniu kolorowej flagi lightroom automatycznie przeskakiwał na następne zdjęcie, ale niestety po reinstalacji ta wspaniała funkcjonalność uległa dezaktywacji Wiecie może gdzie można włączyć to z powrotem?
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

Photo/Auto Advance
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Dzięki zbawco Mam po polsku i to zostało zupełnie bez sensu przetłumaczone na "Automatyczne ustawienia"
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

Dopiszę jeszcze, bo się kiedyś naszukałem, a warto przypomnieć. Auto Advance jest tylko w module Library. W Develop już nie. Działa w obu, ale przełącznik widoczny w jednym tylko. Jakiś geniusz to wymyślił.

Domyślnie

Witam.
    Od roku używam LR5 na stacjonarnym komputerze.
    Za 5 miesięcy będę zmuszony przejść na laptopa. Praca na stacjonarce będzie ograniczona, a wszystkie zasoby mam na stacjonarce na 1 dysku. Drugi jako backup mam zupełnie odłączony na wypadek jakiejś awarii skoku napięcia itd.
    W jaki sposób mogę to zorganizować, aby pracować raz na laptopie raz na stacjonarce mając to jako 1 całość? Wiem, że obróbka z odłączonym źródłem jest możliwa (Smart preview), ale jak to się ma, jak korzystamy raz z lapka raz ze stacjonarki.
    Macie może na takie sytuacje jakieś "haki", sposoby?

Pozrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoLike Zobacz posta
    Witam.
    Od roku używam LR5 na stacjonarnym komputerze.
    Za 5 miesięcy będę zmuszony przejść na laptopa. Praca na stacjonarce będzie ograniczona, a wszystkie zasoby mam na stacjonarce na 1 dysku. Drugi jako backup mam zupełnie odłączony na wypadek jakiejś awarii skoku napięcia itd.
    W jaki sposób mogę to zorganizować, aby pracować raz na laptopie raz na stacjonarce mając to jako 1 całość? Wiem, że obróbka z odłączonym źródłem jest możliwa (Smart preview), ale jak to się ma, jak korzystamy raz z lapka raz ze stacjonarki.

Pozrawiam.
    Jest bardzo prosty sposób - wszystko trzymasz na zewnętrznym dysku. Tylko wtedy możesz pracować jedynie gdy ten dysk jest podpięty.

Drugi sposób - ale nie daje 100% gwarancji - zdjęcia na zewnętrznym dysku, katalogi lokalnie i pracować ze "Smart Preview".
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoLike Zobacz posta
    jak to się ma, jak korzystamy raz z lapka raz ze stacjonarki.

Pozrawiam.
    Cześć

Nie używam LR tylko PS, ID, AI, jednak dostęp chciałem mieć podobny - stacjonarny w biurze, laptop w domu lub u klienta.
    Początkowo używałem do tego dropboxa, jednak miejsca było mało. Teraz od prawie roku używam dysku sieciowego od Synology. Jest tam świetne narzędzie i soft "cloud", które działa na tej samej zasadzie jak dropbox, tylko dane nie lecą w świat, a są na naszym dysku sieciowym. Ta sama zawartość wskazanego katalogu jest na stacjonarnym, laptopie i NASie.
    Trzeba jedynie ten folder na każdym kompie "zamontować" jako osobny dysk, np X. Wtedy będą te same ścieżki na obu (lub więcej) kompach. (tak jak kolega wcześniej pisal).

Dodatkowo w sofcie dysku sieciowego można ustawić ilość zapisywanych wersji, można "w razie w" odzyskać np skasowany plik.

Działa sprawnie. Mam nadzieję, że pomogłem

Wysłane przez Tapatalk

Domyślnie

Dzięki.

Rozumiem, że sposób zewnętrznym dyskiem wygląda w ten sposób.

Nazwijmy zewnętrzny dysk:

Z0 - partycja 0 z biblioteką LR,
    Z1- partycja 1 ze zdjęciami:

Z0:
    -- Lightroom.cat -> katalog biblioteki Lightrooma -> nie instalacyjny, tylko biblioteka.
    Z1:
    -- 2014
    --- 2014_07_10_Zdjecia_z_Grecji
    --- 2014_07_11_Zdjecia_z_Włoch
    --- 2014_07_12_Zdjecia_z_Polski

W laptopie, jak i na stacjonarce , domyślną ścieżkę biblioteki wskazuję na Z0. Wszystkie operacje tak na prawdę będą zapisywane ciągle na zewnętrznym dysku Z. Czy to ze stacjonarki czy z laptopa, informację będą "dodawał/odejmowane" w katalogu biblioteki Lightrooma.

Domyślnie

1. Lepiej nie dzielić dysku na partycje. Mniej będzie zabawy z przypisywaniem. Z resztą nie ma to żadnego pozytywnego wpływu na działanie.
    2. Będziesz musiał na obu komputerach przypisać tą samą literę dysku, bo inaczej nie będzie działał LR.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Czy ktoś z Was spotkał się może z brzydkim zapisem niebieskich świateł w lightroomie i ma na to jakąś radę?

Strona 61 z 108 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów