Close

Strona 57 z 110 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek- Zobacz posta
    Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg (oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.)

Zastanawiam się nad kupnem i teraz testuję, raczej jestem już decydowany ale ciągle coś.
    importuj tylko rawy?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    importuj tylko rawy?

Tak właśnie o to mi chodzi tylko raw
    ale niepotrzebnie mi pokazuje po zaznaczeniu katalogu do zaimportowania znajdujące się w nim pliki .jpg i właśnie tego nie chcę. Tylko RAW.
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg (oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.)
    Jest. W Preferencjach ogólnych (General) jest ptaszek - po instalacji domyślnie odptaszkowany - który służy właśnie temu. Ptaszek ma opis: treat jpg file next to RAW file as a separate picture, co znaczy mniej więcej - traktuj jpg stowarzyszony z RAWem jako osobny obrazek.

No i działa to tak, jak jest opisane: jak zaptaszkowane, to każdy jpg stowarzyszony z RAWem będzie pokazywany jako osobny obrazek. Jak odptaszkowany, z pary RAW+jpg LR pokaze tylko RAWa.

Nie o to Ci chodziło?

Jak nie o to , to po prostu nie importuj tego, czego potem i tak w LRze nie chcesz...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz ale niestety ta opcja pokazuje .jpg jako osobne zdjęcie lub jako NEF+jpg wszystko OK jak w katalogu mam same zdjęcia NEF + jego odpowiednik .jpg ale jeśli znajdują się tam pojedyncze pliki .jpg to niestety i tak trzeba je ręcznie wyłączyć.
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

gdybam, a nie trzeba filtrami tego zaznaczyć, bo ja jak włożę kartę na której są Nefy+jpegi to lightroom widzi tylko nefy.
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

W takim razie nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli nie chcesz mieć jpgów w LR, to czemu je importujesz? Nei importuj, to ich nie będziesz miał.

Ale jak juz zaimportowałeś i chwilowo nie chcesz ich widzeić, to sobie zrób odpowiedni filtr, zapisz i zastosuj - może sobie wtedy tak sortiować, jak np. pokazywanie obrazków tylko oflagowanych, albo tylko pogwiazdkowanych, albo tylko oznaczonych kolorem zielonym. Z tym, że jak masz osobne pliki jpg (a nei te stowarzyszone z RAw), to oczywiście część swoich prac nei zobaczysz...

Dziwne żądanie, ale tez się da...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

... jego odpowiednik .jpg ale jeśli znajdują się tam pojedyncze pliki .jpg to niestety i tak trzeba je ręcznie wyłączyć.
    Możesz zaznaczyć interesujące Cie pliki (raw) z poziomu systemu operacyjnego (więcej możliwości wyszukiwania bądź sortowania) i potem otworzyć je w LR. Pojawią się zaznaczone w okienku importu.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    W takim razie nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli nie chcesz mieć jpgów w LR, to czemu je importujesz? Nei importuj, to ich nie będziesz miał.

Ale jak juz zaimportowałeś i chwilowo nie chcesz ich widzeić, to sobie zrób odpowiedni filtr, zapisz i zastosuj - może sobie wtedy tak sortiować, jak np. pokazywanie obrazków tylko oflagowanych, albo tylko pogwiazdkowanych, albo tylko oznaczonych kolorem zielonym. Z tym, że jak masz osobne pliki jpg (a nei te stowarzyszone z RAw), to oczywiście część swoich prac nei zobaczysz...

Dziwne żądanie, ale tez się da...
    Pytanie bardzo proste więc je zacytuję "" Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg
    (oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.) ""

Jeśli jest nie zrozumiałe to może je doprecyzuję.
    Chodzi o to oby przy IMPORTOWANIU po wskazaniu danego folderu nie pokazywał znajdujących się tam plików .jpg .
    W RawTherapee jest opcja w ustawieniach i można wybrać jakie pliki ma pokazywać a jakich nie.
    Oczywiście w LR można je odznaczyć ręcznie przy importowaniu lub zastosować którąś z metodo podanych powyżej zastosować oflagowanie lub gwiazdki ale to i tak sprowadza się do zaznaczenia ręcznie tych plików.
    póki co to stare katalogi podzielę na te tylko z .raw i osobno .jpg a przy nowych będę to robił na bieżąco i do LR wczytywał tylko katalogi .nef .
    100% hobby. ... ... www

Domyślnie

Pytanie bardzo proste więc je zacytuję "" Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg
    (oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.) ""

Jeśli jest nie zrozumiałe to może je doprecyzuję.
    Chodzi o to oby przy IMPORTOWANIU po wskazaniu danego folderu nie pokazywał znajdujących się tam plików .jpg .
    W RawTherapee jest opcja w ustawieniach i można wybrać jakie pliki ma pokazywać a jakich nie.
    Oczywiście w LR można je odznaczyć ręcznie przy importowaniu lub zastosować którąś z metodo podanych powyżej zastosować oflagowanie lub gwiazdki ale to i tak sprowadza się do zaznaczenia ręcznie tych plików.
    póki co to stare katalogi podzielę na te tylko z .raw i osobno .jpg a przy nowych będę to robił na bieżąco i do LR wczytywał tylko katalogi .nef .
    Nie można.
    LR jest od tego, aby później te zdjęcia móc odpowiednio skatalogować.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie można.
    LR jest od tego, aby później te zdjęcia móc odpowiednio skatalogować.
    Krótko treściwie i na temat Dziękuję!
    więc dalej nie ma potrzeby drążyć tematu.
    100% hobby. ... ... www

Strona 57 z 110 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów