No ja ciekaw jestem czy dużo osób używa na nexach obiektywów niesystemowych. W lustrzankach ogromna większość osób miała tylko kitowy obiektyw (nie pamiętam statystyki ale było to powyżej 90%), nie wiem czy w bezlustra idą osoby bardziej czy mniej świadome... Te najmniej chyba w ogóle rezygnują z kompakta kosztem aparatu w komórce.
A jaki sony miało zamysł to nie wiem czy sami wiedzieliNiby teraz obiektywy do FE poszerzą na nexach możliwości (zależnie co będzie wychodzić)... W sumie pewnie w wielu systemach nie ma wszystkich ważniejszych ogniskowych zaprojektowanych tylko pod crop, np. z takich stałek w sony A jest tylko (chyba że coś pominąłem) 30/2.8macro, 35/1.8 i 50/1.8 czyli słownie TRZY (acz nie wiem czy nie ma jeszcze jakichś sigm/tamronów). Więc patrząc z tej perspektywy na nexy gdzie mamy: 12, 16, 20, 24, 30macro, 32, 35, 50, 50macro i sigmy 19, 30 i 60 czyli w sumie DWANAŚCIE! to nie powinniśmy narzekać
![]()
Fajnie by było mieć jakieś f1.4 aps-c, ale poza fuji chyba nawet w lustrzankach nie ma za wiele takich obiektywów? Więc jak by to uzupełnili pełnoklatkowymi to nie byłoby nic dziwnego. Aczkolwiek chciałbym zobaczyć w tym temacie pierwszą jaskółkę
Brakuje też pod cropa mniejszego telezooma niż na FF, z f2.8-4 ale to chyba też raczej rzadkość, kojarzę sigmę 50-150/2.8, w sony A nie ma nic innego, nie wiem jak C/N/P ale pewnie też nie rozpieszczają.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami