Tak na marginesie... Poszedł wczoraj voigtlander 35/1.4 za 1200zł. Zastanawiałem się mocno nad licytowaniem ale ostatecznie powstrzymała mnie świadomość że w podobnej cenie (za używkę e35 a do voitka trzeba doliczyć adapter) jest całkiem niezła e35/1.8. Niby 2/3ev ciemniejsza ale ze stabilizacją (pewnie 2-3ev), niby ciut większa ale lżejsza, niby nie idealna na f1.8 ale z korekcją aparatową (a i ten voitek nie grzeszy ostrością czy dystorsją), niby słabszą GO wynikającą z przeciętnej minimalnej f1.8 ale za to sporo lepszą MFD (30cm do 70cm!)... No i do tego ma AF i zapis danych w exifie![]()
A potem sobie tak w ogóle przypomniałem że e35 nie potrzebuję bo mam już zajęte 24mm i 50mm więc na co mi ta pośrednia ogniskowa (a mam w niej i tak CZJ 35/2.4 z fantastyczną mfd i opcjonalną możliwością podpięcia do lensturbo);p
Pozostaje oczywiście kwestia jakie bokehy prezentują obie 35tki i ogólnie jaki dają obrazek. No i voitek w razie czego kryje pełną klatkę. Na razie w każdym razie sobie darowałem. Może jak by się pojawił voitek 58/1.4 w rozsądnej cenie, on słynie z genialnego bokehu, ma lepszą mfd bo jest lustrzankowy no i na nexie ma idealną ogniskową do portretówAle to musiałby się najpierw przebić przez e50, nie wiem czy 2/3 działki światła starczy, a e50 ma też przyjemny bokeh;]
zdyboo- moja 50tka też ok z tym że rzadko używam jej poza f1.8-2.8 więc np. narożniki ciężko ocenić;p Ale - jak wyżej napisał Ora_dev - też nie przypominam sobie żadnych skarg na te obiektywy.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami