Panowie
DO końca lipca jest za free
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250326
Szukaj
Panowie
DO końca lipca jest za free
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250326
W faststone masz możliwość podglądu raw albo zawartego w tym rawie podglądu w jpg. Prawdopodobnie masz ustawiony podgląd tego jpega, bo chyba takie jest domyślne ustawienie.
A jak zmienisz na podgląd raw, to i tak nie zobaczysz "surowych" danych, tylko ich interpretację przez program. Akurat interpretacja nefów przez Faststone nie jest najwyższych lotów.
Jeśli chodzi i podglądy rawów, to każdy program robi to po swojemu i nie ma jednej jedynej słusznej "interpretacji". Wynika to z konstrukcji rawów, które nie są obrazkiem rgb (jak np jpg), ale zą mozaiką zielonych, czerwonych i niebieskich pikseli, która bez odpowiedniej interpretacji daje ciemny burozielony obrazek niemal pozbawiony kolorów. Jeżeli chcesz, w niektórych programach możesz sobie obejrzeć taki całkiem surowy obrazek, choć z reguły nie ma to praktycznego zastosowania. Taką możliwość daje np darmowy, dość zaawansowany program do RAW: RawTherapee.
ale Faststone nie potrafi czytać profilu koloru... mimo modułu CMS... lipa.
Ja tam nie za bardzo lubię View NX, bo:
- jest najwolniejszym programem do rawów jaki używałem,
- daje kolory niby takie same jak z aparatu, ale nie do końca,
- zdjęcia z niego wychodzą bardziej zaszumione niz z aparatu, choć wczyta się je z ustawieniami aparatu i nie poruszy żadnym suwakiem.
Mimo to warto go mieć (jeżeli nie masz capture nx), bo daje mimo wszystko obraz najbardziej zbliżony do tego z aparatu. Teraz jest jeszcze NX-D, który jest lepszy od View NX (choćby pod względem redukcji szumu) i chyba szybszy, ale mniej wygodny.
Kurcze piszecie tu różnych mało zrozumiałych rzeczach dla kogoś kto nie jest za pan brat z możliwościami programów do obróbki, są tacy którzy jak widzą dziesiątki suwaków, krzywe, warstwy itp. itd. to ręce opadają, dla mnie tego za dużo, nie ogarniam
Myślałem że Ten FastStone to będzie coś dla mnie co prawie mnie zadowoli, brakuje w nim mi tylko lassa ale z wtapianiem, (w sumie nie wiem po co lasso bez wtapiania, ani tym kontrastu nie zmieni się ani jasności wybranego fragmentu bo przecież będzie wyraźna granica miedzy zaznaczonym fragmentem a nie zaznaczonym), dodawania winiety, poza tym mi by wystarczył no ale się okazuje że on surowych rawów nie obrabia.
Czy istnieje tego typu program właśnie do rawów ale, taki prosty jak FastStone, można powiedzieć banalny w obsłudze, kilka podstawowych suwaków, kontrast, nasycenie, ekspozycja, lasso z wtapianiem, te kilka suwaków załatwiało by sprawę dla mnie przy 95% obrabianych zdjęć.
Dzięki oczywiście za wyjaśnienia do tej pory.
Miałem ten sam problem z Lightroomem ale kilka dostępnych w sieci kursów bardzo mi pomogło i okazało się że wcale nie jest skomplikowany.
D7100 | Sigma 17-50 F2.8 | Sigma 50 F1.4 | Tamron 70-300 F4-5.6 VC | SB-700
To może coś takiego:
IMAGIA
Przynajmniej polski produkt![]()
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 26-07-2014 o 14:41
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Skontaktuj się z nami