Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jak darmowy to View NX, na początek przy pierwszym podejściu w zupełności wystarczy.
    1500/100/900

Domyślnie

Ja także polecę do testów wszystko co się da. Jednak Nikon View NX ostatnio używałem i choć nie jest to cudowne narzędzie, to do samej konwersji do JPEGa (czy TIFFa, jak ktoś woli) najzupełniej wystarczające. I co ważne - odczytuje dobrze dane z aparatu (balans bieli), wyświetla punkt na który ostrzyliśmy i całkiem przyjemnie radzi sobie z kolorami. Ma też nawet jakąś korektę aberracji. Zatem zacząłbym od niego - jako darmowego i firmowego. Poznał wszelkie możliwości. A potem dopiero testował te płatne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Ja także polecę do testów wszystko co się da. Jednak Nikon View NX ostatnio używałem i choć nie jest to cudowne narzędzie, to do samej konwersji do JPEGa (czy TIFFa, jak ktoś woli) najzupełniej wystarczające. I co ważne - odczytuje dobrze dane z aparatu (balans bieli), wyświetla punkt na który ostrzyliśmy i całkiem przyjemnie radzi sobie z kolorami. Ma też nawet jakąś korektę aberracji. Zatem zacząłbym od niego - jako darmowego i firmowego. Poznał wszelkie możliwości. A potem dopiero testował te płatne.
    Jeszcze lepiej nowy Nikon Capture NX-D. Ma znacznie wiele więcej możliwości wstępnej obróbki NEFów. I też jest darmowy! Niestety, to już nie NX2! Szkoda!

Domyślnie

Panowie
    DO końca lipca jest za free
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250326
    D70 + N18-105VR + N35/1.8G + SB-600
    Helios 44M-7/2 + Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Ja tam nie za bardzo lubię View NX, bo:
    - jest najwolniejszym programem do rawów jaki używałem,
    - daje kolory niby takie same jak z aparatu, ale nie do końca,
    - zdjęcia z niego wychodzą bardziej zaszumione niz z aparatu, choć wczyta się je z ustawieniami aparatu i nie poruszy żadnym suwakiem.

Mimo to warto go mieć (jeżeli nie masz capture nx), bo daje mimo wszystko obraz najbardziej zbliżony do tego z aparatu. Teraz jest jeszcze NX-D, który jest lepszy od View NX (choćby pod względem redukcji szumu) i chyba szybszy, ale mniej wygodny.

Domyślnie

Miałem ten sam problem z Lightroomem ale kilka dostępnych w sieci kursów bardzo mi pomogło i okazało się że wcale nie jest skomplikowany.
    D7100 | Sigma 17-50 F2.8 | Sigma 50 F1.4 | Tamron 70-300 F4-5.6 VC | SB-700

Domyślnie

To może coś takiego:
    IMAGIA
    Przynajmniej polski produkt
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 26-07-2014 o 14:41
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

a ja mam problem z lightroomem chodzi o pedzel korekcyjny, czesto jakby nie dziala, zaznaczam na zdjeciu punkt na zdjeciu i dodaje np nasycenie i zero zmian albo zmiany sa mizerne ze ledwo co widac, czym to moze byc spowodowane?
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrianek32 Zobacz posta
    a ja mam problem z lightroomem chodzi o pedzel korekcyjny, czesto jakby nie dziala, zaznaczam na zdjeciu punkt na zdjeciu i dodaje np nasycenie i zero zmian albo zmiany sa mizerne ze ledwo co widac, czym to moze byc spowodowane?
    A jakie to zmiany i jak masz ustawiony pędzel ??
    Bo nie wszystko zobaczysz od razu i to jeszcze na kropce.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

po zapisaniu jpga tez brak zmian, cos pewnie poprzestawialem tylko nie wiem co

moze to wina auto maski? w sumie to nie wiem do czego oma sluzy
    Ostatnio edytowane przez adrianek32 ; 26-07-2014 o 17:26
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów