Szukaj
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 17-05-2014 o 18:08
A można prosić o parę więcej słów o tym 55/1.8 z używaniaWart swojej ceny?
I jak się Wam ogólnie używa A7ek?
Grunt że kit jest czarny, do nexa mam paskudny srebrny;P
Fakt, z wyglądu pasuje bardzo dobrze. Zresztą rozmiary i waga też są OK, w dodatku przy zoomowaniu wysuwa się tylko nieznacznie (kilka mm).
Do tego nie kręci mordką przy zoomowaniu ani oczywiście ostrzeniu.
To f/5.6 na końcu jest trochę miękkie, zwłaszcza to widać w krajobrazie, przy f/8 różnica jest widoczna.
Z dystorsją też jest przyzwoicie, CA jeszcze nie stwierdziłem, ale mało robię na szerokim końcu, a tam jest ponoć najgorzej, winietowanie nie straszy.
Ogólnie za ten 1000zł za prawie nową używkę - mz. warto. W zestawie - warto. 2kPLN za nowy - nie.
A do NEX-a są przecież takie i takie, wymień sobie![]()
Też jestem zadowolnionymam 24-70 i M42 Porst 50/1,7, koniecznie cos jeszcze muszę dokupić z M42
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
CA aparat powinien ładnie korygować jak się robi jpgiMiło że się prawie nie wysuwa, do cichej pracy, nie kręcenia mordką itp. nas już przyzwyczaili w bagnecie E;]
Hm może bym go wtedy częściej używał...:P
To nie jest zagadnienie na forum fotograficzne:P
A7R: matryca, gabaryty, AWB, pomiar światła, AF-S w "normalnych" warunkach świetlnych i ergonomia w porządku. Bateria, migawka(lag, dźwięk, wstrząs), AF w kiepskim świetle: słabo. Ogólnie biorąc jest dobrze
FE 55/1.8: za duży w porównaniu z korpusem A7, bardzo ostry od pełnej dziury, brak zniekształceń (nic nadzwyczajnego, to w końcu 50mm), spora, jak na mój gust, aberracja chromatyczna na pełnej dziurze, kolor/kontrast i bokeh jak u (dobrego) Zeissa. Gdyby był mniejszy, byłoby bajkowo, a tak jest tylko bardzo dobrze![]()
Skontaktuj się z nami