Close

Strona 568 z 1914 PierwszyPierwszy ... 6846851855856656756856957057861866810681568 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 671 do 5 680 z 19131

Domyślnie

dobry wiewiór nie jet zły
    DDR sonnar 135 @ pełna dziura.

Domyślnie

Wpadł Ci do lakmusu?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    dobry wiewiór nie jet zły
    nie wytrzymał i wrzucił wiewióra , zamiast poczekać na mojego, aż go oswoję, przypudruje, zbokehuje....wtedy dopiero byłaby równa walka... eh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    ..teraz namiot ...
    To u Ciebie już jest rano?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    To u Ciebie już jest rano?
    Gwiazdy, słowiki jak byki,
    Księżyc - że tylko w mordę lać.
    Serce człowieka w przestrzeń ucieka...
    I jak tu nie kląć, kur/wa jego mać?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Zrobiłem sobie minitest loxii, voitka 40 i CZJ 35/2.4 Dodałem do tego trochę doświadczeń z dłuższego używania voitka i CZJ (loxii w warunkach bojowych nie miałem jeszcze okazji przetestować). Ale w skrócie to (koncentrując się głównie na wadach pomiędzy nimi trzema) tak:
    CZJ:
    - f2.4 to troszku mało choć portret się już spokojnie da wyrywać z tła
    - 6 listków przysłony to trochę mało, w bokehu robią się heksagony, zaokrąglon listki nie produkują ani ładnych gwiazdek ani domknięte ładnego tła
    - z adapterem to największa z tych opcji
    - nie jest tak przyjemny w używaniu, nawet gładko chodzące pierścienie to daleka droga od voitka i loxii
    - uroki marnych powłok dają o sobie znać pod słońce, do tego tendencje do zażółcania obrazu
    - domknięty nie daje tak dobrych rezultatów jak pozostała dwójka na obrzeżach i w narożnikach
    - mam wrażenie że ma najmocniejszą dystorsję
    - czasem generuje 'brudne' obrazki, takie wyprane, bez kontrastu
    + nieźle sobie nawet radzi z aberracjami i winietowaniem
    + MFD 20cm jest ciężka do pobicia ale zdecydowanie trzeba przymykać bo na bliskich dystansach jest mało ostry na f2.4, na średnim i dalekim dystansie bywa nawet ok w centrum
    + bokeh ok
    + nie jest tani ale i tak całkiem niezła cena przy pozostałych dwóch, odzwierciedla możliwości

voitek:
    - trzeba domykać aby mieć ostro w innym miejscu ostrzenia niż centrum - w centrum f1,4 akceptowalne choć nie idealne, f2 jest ok, można go spokojnie używać jako 40/2, na f2,8 ostro poza centrum ale bywa że dalej trzeba domknąć
    - bywa że w kadrze w okolicy centrum pojawia się niebieska kropka, jakiś odbłysk czy coś, i to nie koniecznie jak jest słońce w kadrze (wersja SC), starczy spory kontrast sceny, rzadko ale bywa
    - winieta do f2 dość widoczna
    - miło się go używa bo ładnie chodzą pierścienie i fajnie spasowane natomiast przez miniaturyzację nie jest zbyt wygodny w używaniu, opisywałem już kiedyś problem z dzyndzlem do ostrzenia który jest ciężki do używania przy pionowych kadrach, w ogóle ciężko te pierścienie czasem znaleźć
    - ostry w całym kadrze dopiero na f8, wcześniej ma 'donutową' nieostrość w kadrze
    - pod słońce słabo
    - 40mm bywa ciut za wąsko za to pozwala lepiej wyrywać z tła
    + najmniejszy z trójki
    + ciężko to pisać ale ma chyba lepszy bokeh od loxi Trochę pewnie pomaga 5mm więcej ale w centrum na f1,4 jest ciężki do pobicia (mimo że ma sporą winietę i kontrast spada), na f2 chyba też lepiej, ma całkiem niezły kontrast/mikrokontrast
    + nieźle sobie radzi z aberracjami, specjalnej dystorsji też nie zauważyłem
    + dużo listków, ładne gwiazdki, przydaje się adapter helikoidalny

loxię już dość opisywałem więc w skrócie:
    - niezły bokeh ale voitek ma chyba lepszy, w pewnych warunkach potrafi zrobić wręcz nieciekawe tło, muszę się go nauczyć żeby wiedzieć jakiego tła jak daleko unikać
    - ma tendencję do delikatnego prześwietlania, warto dać korektę -0,3/0.7EV
    - droga jak pieron
    + bardzo poprawna, mało wad optycznych, ostra kontrastowa i dobrze się zachowująca we wszystkich sytuacjach
    + przyjemność z używania i nowoczesna elektronika to cudo

Krótko mówiąc, voitek za ok 1/3 ceny loxi może nie będzie tak idealny ale da bardzo fajny obrazek i potrafi super rozmyć tło. W większości wypadków powinien starczyć.
    Loxia jest cholernie wygodna z wartością przysłony widoczną w wizjerze, autopowiększeniem i exifem ale to gadżety umilające zabawę. Da oczywiście obrazek prawie bez wad optycznych ale voitek spokojnie powinien starczyć do większości zastosowań.
    CZJ to fajne szkiełko za swoją cenę Nie jest zły ale też niczym nie powala.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Gwiazdy, słowiki jak byki,
    Księżyc - że tylko w mordę lać.
    Serce człowieka w przestrzeń ucieka...
    I jak tu nie kląć, kur/wa jego mać?
    U mnie zawsze może być rano

Domyślnie

Daremny Capture One Express pod Sony, czy ktoś zna dobrze ten szmelc ?

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Nikt nie chciał nawet tego kijem dotykać ....

Domyślnie

....przynajmniej rozjaśniłeś mi sytuację, w czym jest problem ?

Strona 568 z 1914 PierwszyPierwszy ... 6846851855856656756856957057861866810681568 ... OstatniOstatni