co bys poprawił ?
Szukaj
co bys poprawił ?
Hm zapowiadają się dwa manualne zeissy na FE - 35/2 i 50/2...
Odpowiednik FE55/1.8 jest lżejszy o 60g, niby odrobinę większy, ale ciemniejszy i bez AFu, nie ma jakiejś lepszej MFD... Ciekaw jestem jaki będzie miał obrazek bo na razie nie przemawia za nim wieleMało uniwersalny bagnet też nie rokuje że będziemy go mogli używać np. w innym systemie za 10-20 lat (jak odpowiedniki na dalmierze których można chociażby na bezlustra).
35tka wygląda ciekawiej tylko dlatego że jest jaśniejsza od istniejącego zeissa ale jest 3 razy cięższa i dwa razy większa od FE35/2.8... MFD ciut lepsza ale też bez szału.
znając ceny bagnetu E będzie drogo. Ale nie zdziwię się jak wyjdzie taniej zakup planara T z przejściówką i jeszcze będzie jaśniej
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Ikit, mogę czytać Twoje posty "na ślepo", a i tak odgadnę, że są Twojego autorstwa. Wystarczy że policzę ile razy występuje w nich skrót MFD![]()
Bo to dla mnie ważna cecha obiektywów. Jak dwa wypasione obiektywy mają podobne parametry, a jeden lepszą MFD to da większe możliwości z tymi parametramiWiniety można dorabiać, aberracje usuwać, dystorsje korygować, ostrość poprawiać, szumy usuwać, kontrasty podkręcać, wszystko przesuwając jeden parametr, natomiast z uzyskiwaniem w programie zdjęć z małą GO i unikalnym wyglądem na małych odległościach ostrzenia jest dużo trudniej
![]()
nie każdy przywiązuje do MFD tak wielką wagę .. dla mnie zupełnie to pomijalna cecha obiektywu .. wole jednak by wszystkie cechy które dla ciebie są do poprawienia w programie graficznym były rozwiązane na poziomie obiektywu i jego parametrów ..
Ulotka od Zeissa <<klik>> Ceny podadzą prawdopodobnie w piątek.
Dla mnie podstawowa różnica, dla której Loxia 50/2 ma sens przy istnieniu FE 55/1.8 jest taka, że Loxia to Planar, a FE to Biogon. Różnice w obrazowaniu uzasadniają istnienie tych dwóch szkieł obok siebie.
FE 55/1.8 to Sonnar, nie Biogon - Biogony są szerokokątne
chyba pierwszy raz Zdyboo się pomylił .. warto zanotować
Skontaktuj się z nami