Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: D200 czy 30D

Domyślnie

oj, gdyby tak producent kart miał podawac prędkośc dla wszystkich modeli aparatów i każdej wielkości pliku to to by była niezła książka.
    pamiętaj, że inny jest czas zrzucania np 150 MB GB w 10 dużych plikach po 15 MB, a inny w 300 małych plikach mających po 0,5 MB.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja tam wiem że d200 ma szybszą elektronikę od d80 a on ma zapis 9mb/s a odczyt nie pamiętam ale między 12-14mb/s
    D80, N18-200, N50 f1.8,
    jaką rozdzielczość ma świat ?

Domyślnie

Troszkę danych testowych dotyczączych prędkości zapisu/odczytu jest na http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/page12.asp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    pamiętaj, że inny jest czas zrzucania np 150 MB GB w 10 dużych plikach po 15 MB, a inny w 300 małych plikach mających po 0,5 MB.
    Pamiętam, ale przepustowość szyny karty w warunkach idealnych jest stała i tą przepustowość podaje producent. Podobnie jest z przepustowością szyny w aparacie, której jednak producent nie podaje. A powinien.
    To tak jak w przypadku USB - wersja 1.1 ma przepusotowść 1.5MB/s a wersja 2.0 60MB/s (w praktyce jest mniejsza); Mając takie dane możesz łatwo określić czy opłaca się kupić urządzenie USB2.0 gdy dysponujesz łączem 1.1. My nie jesteśmy w stanie określić czy potrzebujemy karty Extreme III czy IV inaczej, niż za pomocą domowych, nieobiektywnych testów, bo nie mamy informacji o deklarowanej przez producenta przepustowości szyny aparatu. Stąd moje pytanie, czy ktoś ją może zna.
    EDi .:. nabi.pl
    [D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:. EDi Zobacz posta
    Pamiętam, ale przepustowość szyny karty w warunkach idealnych jest stała i tą przepustowość podaje producent. .
    to nie jest tak. cały czas ci tłumacze, że jest zmienna. Producenci podają wg normy (której nie znam) i która oznacza kopiowanie jakiejś określonej wielkości plików. Przy innej wielkości plików prędkość byłaby inna.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:. EDi Zobacz posta
    ..... My nie jesteśmy w stanie określić czy potrzebujemy karty Extreme III czy IV inaczej, niż za pomocą domowych, nieobiektywnych testów, bo nie mamy informacji o deklarowanej przez producenta przepustowości szyny aparatu. Stąd moje pytanie, czy ktoś ją może zna.
    I ty myslisz, że jednym z celów działalności takiego Nikona jest wykończenie firm produkujących karty? Przecież jeśli Nikon napisze w dokumentacji, że maksymalna szybkość zapisu wynosi na przykład 10 MB/s, to nikt o zdrowych zmysłach nie kupi szybszej karty, bo i po co. A jak nie kupi szybszej, to producent nie będzie miał kasy na postęp technologiczny w dziedzinie szybkości kart, a w konsekwencji również na postęp w dziedzinie szybkości zapisu przez aparaty cyfrowe, bo nie będzie na czym szybko zapisywać danych. To są naczynia połączone i te firmy ściśle ze sobą współpracują. Jeśli nikt nie podaje ścisłych danych o prędkości zapisu, to zaczyna działać marketing, który stara się wytłumaczyć ludziom, że potrzebne im jest coś, co w rzeczywistości potrzebne im wcale nie jest. I właśnie dlatego sprzedaje się karty SanDisk IV, pomimo, że już SanDisk III jest zbyt szybki, jak na możliwości sprzętu projektowanego kilka lat temu. Wystarczy wmówić ludziom, że IV jest lepsza niż III, a oni nie dość, że kupią nowe IV, to jeszcze wymienią swoje stare II i III na te lepsze IV. Tak to działa. A świadomego i myślącego użytkownika i tak nie powinny interesować testy w idealnych warunkach laboratoryjnych, tylko efektywna szybkość opróżniania bufora poprzez zapis danych na kartę przez twoje body.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    I ty myslisz, że jednym z celów działalności takiego Nikona jest wykończenie firm produkujących karty? Przecież jeśli Nikon napisze w dokumentacji, że maksymalna szybkość zapisu wynosi na przykład 10 MB/s, to nikt o zdrowych zmysłach nie kupi szybszej karty, bo i po co.
    Kupi. Raczej trudno sobie wyobrazić sytyację, gdzie walisz serią 100 NEFów z prędkością 5kl/s (pomijam zastosowania w stylu D200 jako internetowa kamera HD ). Ale sytuacja, gdy chcesz dokonać szybkiego zrzutu zawartości karty na dysk jest jaknajbardziej do wyobrażenia, to technologia czytników pamięci się rozwija. Przy 2GB karcie to jest różnica pomiędzy 51 sek a 102 sek. Jak ktoś jest niecierpliwy (tudzież pracuje w agencji, gdzie setka reporterów sportowych wykonuje serie sdjęć, stado końców lata z kartami do zgrania - przydkład ze struny Kena Rockwella) to może mieć znaczenie. Każdemu według potrzeb.

Domyślnie

Jak ja lubię taką demagogię. W przypadku D200 te 2 GB to jakieś 120 NEFów (albo pewnie z 500 JPEGów). Na tym kupnie dużo droższej szybszej karty i droższego szybszego czytnika zaoszczędzisz mniej niż minutę na kopiowaniu plików. Później i tak będziesz siedział nad tym materiałem nie mniej niż pół godziny, żeby te NEFy przerobić na JPEGi i wybrać coś sensownego - najlepszego. Przy czym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za przeglądanie fotek zabrać się już w trakcie kopiowania. Tak też można, a wtedy całe to kopiowanie jest wykonywane w tle. Czas takiego kopiowania plików z karty (w zestawieniu z czasem na przeglądanie materiału i jego obrabianie) jest pomijalnie mały. Ot taka armata na wróble.
    Jacek

Domyślnie

ciekawe...
    Jak juz zaczalem sie bawic w testy, to to dokoncze

znalazlem artykul fotopolis "czwórek" Sandisk'a.

najciekawszy dla nas jest ten fragment:

"Do testów wykorzystaliśmy aparat Nikon D200, którego producent deklaruje współpracę aparatu z szybkimi kartami. Dla porównania zmierzyliśmy czasy na karcie CompactFlash 80x 1GB, którą nasza redakcja użytkuje już od dwóch lat - a więc nie jest to nowy produkt i została ona użyta tylko jako punkt odniesienia. Test szybkości przeprowadziliśmy wykonując zdjęcia seryjne Nikonem D200 w trybie RAW+JPEG do zapełnienia bufora aparatu. Następnie zmierzyliśmy jak szybko następuje całkowite opróżnienie bufora (do zgaśnięcia lampki zajętości karty na korpusie aparatu).
    Bez względu na szybkość karty w buforze mieściło się do 18 ujęć (RAW+JPEG), jednak czas opróżniania pamięci podręcznej aparatu był znacznie szybszy w przypadku karty SanDisk Extreme IV niż wolniejszej karty 80x i wynosił on w przypadku produktu SanDiska 41 s, w porównaniu do 57 s przy użyciu wolniejszej karty."

Oczywiście normalne jest. że w buforze mieściło się tyle samo zdjęć. Bufor to nic innego jak pamięć wbudowana w aparat.
    czas opóźnienia bufora przy mojej "trójce" Sandisk'a wynosił 54s. ("czwórka" według artykułu 41s)
    zakładając, że ani trójka ani czwórka w normalnych warunkach nigdy nie osiagaja swoich predkosci podanych przez producenta, to jest to niezly przyrost predkosci.

Wiec jednak dla niektórych może być to przydatne. Wiadomo, czasami 13s to dużo - ptaszek odleci, albo padnie bramka. A z drugiej strony, przecież aparat sie nie blokuje do czasu opoznienia bufora... Ja raczej zostane przy trojkach i pojde w pojemnosc lub ilosc kart. Poczekam az zrobia "EXTREME 9" i wtedy... zmienie aparat

Domyślnie

a swoja drogą "wątek" dotyczył czego innego...

ale te dywagacje na temat systemów są dla mnie śmieszne...

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów