Szukaj
Erie ale jakiej wojny systemowej ? 5D nie ma konkurenta w stajni Nikona i nie ma z kim walczyć.
Trzeba uznać wyższość jednego sprzętu nad drugim i już, jak Cie to boli to nie musisz tego czytać.
Czy ja mówię że 5D ma odpowiednika? Nie zauważyłem, abym coś takiego powiedział, ale może już sam ni umiem czytać tego co piszę. Uważam ten aparat za bardzo dobry, szczególnie że jego cena nie jest jakaś astronomiczna i jest dla wielu użytkowników idealnym wyborem.
Napisałem tylko, że cały ten wątek wygląda na prowokację do kolejnego wypominania i kłótni. Zobacz jak to wygląda - pierwszy post i prośba o porównanie D200 vs 30D, licytowanie który lepszy, który gorszy (przy czym określone są wymagania w stosunku do aparatu - niskie szumy i szybkostrzelność), a potem nagle przeskok na 5D, który nie spełnia wymagań. I tylko tyle... aaa i wciąż podtrzymuję zdanie że jedynym aparatem, który spełnia wymogi określone w tym wątku jest chwilowo 1D, alejego cena... no cóż wolałbym na chwilę obecną kupic samochód gdybym dysponował taką kasą.
pozdrawiam
Erie
szkoda, że to już nie to samo forum...
Jak najbardziej D200 ma 22 fotki w serii.
U mnie wychodzi nawet 23.
Przy trzymanym spuście przez cały czas po tych 23 zdjeciach robi fotki pojedynczo (bo przeciez ma zajety bufor) tak mniej wiecej 1 fotke co sekunde.
Bufor po serii 23 zdjec całkowicie oczyszcza sie po 45 sekundach.
Po 20 sekundach od serii robi 13 fotek.
Oczywiscie wszystko w NEF'ach.
"test" zrobilem na karcie "EXtreme III" ciekawe czy na "EXTREME IV" ktore sa teoretycznie 2 razy szybsze bufor czysci sie 2 razy szybciej?
Zgodnie z tym, co pisze Ken Rockwell to Extreme IV daje tylko szybszy transfer przy zrzucaniu fotek na dysk przy odpowiednio szybkim czytniku.
Musialby to ktos sprawdzic kto ma "Extreme iV", bo na ich stronie jak byk napisane, ze 40MB/s predkosc odczytu i zapisu (III maja tylko 20)
ja nie widzę innego sposobu dla ciebie jak porobić fotki przy wyższych iso i samemu stwierdzić czy ci pasują. Fakt że nikon szumi bardziej ale ja mam wrażenie że te szumy są takie bardziej w stylu ziarna z kliszy a nie kolorowych kropek. odbitki 20x30 bez problemu są akceptowalne bez odszumiania
D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||
jeśli chodzi o zdjęcia seryjne to D200 rozkłada 30D na łopatki. O 5D nawet nie wspomnę. Szumy na wysokich iso, mniejsze ma ma 5D i 30D niż d200. Ale wydaje mi się że powinieneś zastanowić się jakich czułości naprawdę chcesz używać i jakie duże powiększenia chcesz z tych wysokich czułości uzyskiwać. Utrata detali na wysokim iso da się zauważyć jak sobie walniesz powiększenie w rozmiarze 60x40 i będziesz je porównywał (oczywiście pod kątem dojrzenia różnicy) z takim samym, wykonanym w takich samych (złych ) warunkach za pomocą 5D, albo jeśli będziesz analizował zdjęcie w powiększeniu 200% na ekranie komputera.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Skontaktuj się z nami