Jakby szybkostrzelnośc oraz prędkośc zapisu na kartę przy tych body była najważniejsza.Jak chcecie szybkostrzelne maszynki to polecam C 1D Marka II,III bądz D2H lub D2H.Zresztą tak jak napisał ''botak'' nie tego dotyczył post.
Szukaj
Dlatego ja nawet nie używam czytnika, tylko ładuje zdjęcia bezpośrednio z aparatu (no i oczywiście mam E III, a nie IV). Przykład, który za Kenem podałem, to zespół ludzi, z których 1 człowieczek obsługuje zrzucanie materiału na dysk z wielu kart. I dla niego zysk 1 minuty * np. 20 kart może mieć już znaczenie. Oczywiście jak łatwo zauważyć w przypadku gdy jesteś sobie sterem, żeglarzem i okrętem nie ma to kompletnie znaczenia (poza naprawdę niecierpliwymi osobnikami).
Mylisz się. Przepustowość szyny, o którą mi chodzi, to ilość bajtów, które są w stanie przepłynąć przez nią przy określonej częstotliwości taktowania. Zarówno w aparacie jak i w czytnikach szyna ma określoną szerokość i określoną częstotliwość taktowania. Nie znamy ich, więc teoretyzujemy. Gdybyśmy je znali, moglibyśmy stwierdzić bez zbędnego testowania, która karta jest już dla nas za szybka.
Oczywiście prędkość przesyłania plików jest różna od fizycznej przepustowości, bo przesłanie pliku wiąże się z przesłaniem również innych, dodatkowych danych związanych z systemem zapisu plików. Stąd więcej małych plików kopiuje się dłużej niż mniej dużych.
Argument marketingowy też mnie nie przekonuje. Jakoś rozwój dysków twardych nie został zahamowany przez to, że wszyscy doskonale wiedzieli jaka jest przepustowość szyny dysków PIO4, ATA33, ATA66 czy SerialATA. Po prostu kupowało się albo dysk o odpowiedniej szybkości do swojego sprzętu, albo doinwestowywało na przyszłość (w przypadku kart nie na przyszłość tylko dla szybszego czytnika) albo kupowało szybszy bo po prostu był tak tani, że nie było sensu oszczędzać.
Ale że faktycznie offtop się robi to bym już głębiej nie wnikał.![]()
EDi .:. nabi.pl
[D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
To ja sobie pozwolę na OT
Jak czytam te zmagania Canona z Nikonem, to przypomina mie się sytuacja z USA lat 30. Tam dozwolona jest reklama porównawcza (czy jakoś tak się to nazywa). Otóż pewnego dnia pojawiło się w gazetach ogłoszenie zachwalajace wieczne pióra: "Wyrzuć swojego Parkera z 8. piętra a zobaczysz, że nic mu się nie stanie".
Następnego dnia można było przeczytać: "Wyrzuć swojego Parkera z 8. piętra i kup sobie Watermanna"
No dobra....
Extreme IV 4 GB jpg FINE shooting speed 4kl/s - jedna seria 39 zdjec.... nie sprawdzalem ile czeka sie na oproznieniu bufora ale zatrzymał sie po tych 39 i robił jedno zdjecie na sekunde
teraz to samo tylko RAW ( oooooooooooo ) zrobił 37 klatek.. i pozniej co sekunde 1
mysle ze to dobre wyniki
Ostatnio edytowane przez hanibal ; 23-06-2007 o 12:57
www.facebook.com/kpaprocki
|| D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.
Tyle, że najprawdopodobniej producenci kart pamięci nie podają wartości praktycznej a właśnie tą teoretyczną, ukrytą pod szumnym hasłem "based on internal SanDisk testing". Jest to dla nich najkorzystniejsze z marketingowego punktu widzenia. Nie sądzę aby te tajemnicze testy polegały na włożeniu karty do D200 i pstrykaniu zdjęć. Oni po prostu podłączają kartę do czytnika i w warunkach laboratoryjnych przepuszczają dane przez łącze, sprawdzając ile najwięcej uda się wyciągnąć.
Reasumując, mamy podaną teoretyczną wydajność karty i do tego próbujemy dopasować praktyczną wydajność elektroniki aparatu. To żadne porównanie. Dwie teoretyczne wydajności (czyli fizyczne przepustowości obu komunikujących się ze sobą sprzętów) dałyby nam jasną odpowiedź. Takie jest przynajmniej moje zdanie. W ten sposób funkcjonował rynek sprzętu komputerowego przez ostatnie 15 lat i nie sądzę aby akurat w przypadku kart pamięci coś działało inaczej.
EDi .:. nabi.pl
[D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]
Skontaktuj się z nami