Szukaj
drdln - chyba zamawialiśmy w tym samym miejscu, bo i mój A6000 przyszedł wczoraj
Nie mam porównania do NEX-6 (miałem go krótko w rękach spory czas temu), natomiast niebawem napiszę więcej na temat zalet/wad w stosunku do Nikon 1 V1 i w stosunku do D7000.
Na razie, na szybko mogę tylko powiedzieć, że niestety Live View (czyli razem obraz pokazywany w View Finder i na wyświetlaczu) w stosunku do Nikon 1 trochę mnie rozczarowuje.
Nikon 1 określiłbym, że jest całą klasę wyżej i nie chodzi tu nawet o opóźnienia (chyba mają podobne) co o płynność podglądu.
W Nikon 1 nieważne jakie światło (nawet w totalnej ciemnicy) obraz wygląda jak w optycznym wizjerze, jest totalnie płynny, a w nocy ma się wrażenie, że V1-nka robi za noktowizor (zero szumów, zero opóźnień, obraz traci tylko trochę na kontraście).
A6000 nawet w piękną pogodę daje zdecydowanie mniej klatek/sek podglądu - w stosunku do V1 to jest mniej więcej jak V1 ok 60/s A6000 max 24/s.
Kiedy robi się ciemno w A6000 odświeżanie ekranu potrafi spaść na niemal do podłogi (odczuwalnie ok. 2 klatka na sekundę i jeszcze mega szum), a Nikon V1 działa dalej jak działał, no może z obrazem idącym w kierunku B&W ale mega płynnym.
Jest to dla mnie trochę szok, bo nową V1-kę kupiłem za 800 zł razem z kitem.
jpyt
Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4
Hmmm ... oglądam właśnie pierwsze zdjęcia zrobione A6000 + kit, porównuje do D7000 + kit i jak na razie jestem załamany, mam nadzieję, że to przejściowe
Powiedzcie mi czy ten kit sonego jest aż tak do d..... ? Mam nadzieję, że nie dowiem się teraz, że "bezlusterkowce tak mają" bo mam wrażenie, że lepszą plastykę zdjęć z Nikon-a 1 bym uzyskał o D7000 nie wspominając
Podpowiedzcie coś na bazie waszych doświadczeń.
A tu zdjęcie, które psuje mi dobry humor:
jpyt
:/ nie wiem, ja używam kita starszego i generalnie jestem zadowolony
jak chcę rozmycie to wyciągam fujana :
Nie jestem zdziwiony że 4 razy lżejsze i kilkakrotnie mniejsze szkło ma trochę gorszą 'plastykę':P Zresztą mówienie o plastyce w kontekście jakichkolwiek 'szerokich' kitów to moim zdaniem i tak nadużycie. Zresztą nie ma się czym przejmować, rozmyć w zakresach ciemnych 16-50mm nie będzie za dużo![]()
Inna sprawa że niektórzy mogą nawet woleć rozmycie z e16-50... Ciekaw jestem jak by się sprawdził w takim ujęciu e18-55.
Po pierwsze nikon1 to też bezlusterkowiec. Po drugie zamiast wydawać domniemane osądy że coś da lepszy obrazek to podłącz do tych aparatów ten sam obiektyw przez adaptery i będziesz wiedział co robi dana matryca...;]
ikit - Nie wydaję osądów, piszę na gorąco spostrzeżenia. Test na tym samym szkle już mam zaplanowany, może jeszcze dzisiaj się uda go zrobić.
A jeśli chodzi o kit i trochę gorszą plastykę to chyba żartujesz - to jest "trochę" ? Nex-a/A kupuje się, żeby mieć matrycę APS-C, żeby mieć odpowiednią GO. Jak się jej nie chce to Olki czekają a dalej kompakty. Jeśli tak pracuje kit dedykowany do "nex-ów" i jeszcze ktoś mówi, że to normalne, to ja już nic nie rozumiem.
Ostatnio edytowane przez jpyt ; 18-04-2014 o 14:37
jpyt
Pewnie tylko Ci się wydaje, że ostrzyłeś na ten sam punkt.
Po pierwszych zdjęciach z NEXa zauważyłem, że ostrość jest ustawiona na tło znacznie częściej niż mi się wydawało przy kadrowaniu. To wygląda na ten sam przypadek.
Ostrzyłeś ręcznie, z podglądem w powiększeniu, czy zdałeś się na AF?
C5050Z i jakieś APS-C...
MiQ27 ostrzyłem AF-em, ale ostrość złapał w punkt. Widać to na zbliżeniu na gałązkę. Mogę za chwilę wrzucić cropa z niej to zobaczysz.
[EDIT] tu jest raczej problem co kit sonego robi, a raczej nie robi ze "świecącymi" punktami. Jak się przyglądam dokładnie na zdjęciu to one niezależnie w jakim planie leżą są całkowicie ostre.
jpyt
Piszesz że masz wrażenie że lepsze zdjęcia otrzymałbyś z aparatu o takiej samej wielkościowo matrycy (a nawet z mniejszej) bo Ci się nie podoba sposób rozmycia który od tej matrycy nie zależy... Dla mnie to nielogiczne spostrzeżenia.
Pokazane przez Ciebie zdjęcie jasno pokazuje że rozmycie na 18/3.5 nie ma totalnie żadnego znaczenia, dopiero na powiększeniach 1:1 widać inne rozmycie ale co z tego? Popatrz na zdjęcie jazco i porównaj 'plastyki'. A jak już to porób tymi kitami zdjęcia na 50mm blisko MFD, tam jakaś rzeczywiście widoczna na zdjęciu plastyka się może pojawiać. I dla pewności użyj manualnego ostrzenia... Krótko mówiąc - zamiast panikować zrób dobry testSam jestem ciekaw jak się mają do siebie różne kiciaki i nie jestem zdziwiony że naleśnik będzie w czymś słabszy od wielkiego obiektywu
![]()
dokładnie taki sam quasi bokeh serwował mi mój egzemplarz 16-50, który nabyłem razem z zestawem Nex'a. To i elektryczny zoom sprawiło że, szkło poleciało na Allegro.
//
i jeszcze zdziś
Ostatnio edytowane przez chyrza ; 18-04-2014 o 15:28
Skontaktuj się z nami