Close

Strona 1980 z 2397 PierwszyPierwszy ... 980148018801930197019781979198019811982199020302080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19 791 do 19 800 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    135mm za bardzo maślanki nie zrobi mz.
    Oczywiście że zrobi. 35mm też zrobi. Wszystko jest kwestią połączenia tych trzech warunków które podałem No i to jest apsc więc pozornie wydłuża ogniskową. A i z tego samego powodu 135mm był dla mnie max długością ogniskowej jaką udawało mi się w miarę ostrzyć ręcznie Strasznie trzęsie, szczególnie przy powiększeniu a GO na mniejszych odległościach ostrzenia robi się naprawdę malutka i ciężko trafić z takim trzęsącym ekranikiem, z wizjera aby mieć trzeci punkt podparcia przy badylach często nie da się skorzystać z niższych ujęć...
    A jeszcze trzeba pomyśleć o samym tle i odległości od niego (co już nie jest jednak specyfiką szkła).
    A przy okazji też polecam pierścienie pośrednie (najlepiej mocowane przed adapterem czyli z bagnetu E na E);]
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Z pleśniaków heliosów i MD 58 rzeczywiście niektóre wersje miewają po 8 listków. Nie miałem widocznie do nich szczęścia Ale to polecajcie konkretne wersje a nie dane szkło które ma mnogo wersji w tym pewnie nawet te same wersje z 6 i 8 listkami
    Odbijając piłeczkę: Nie uogólniaj. Skoro miałeś taką wersję nie znaczy że nie ma innych. Miałeś kiepskiego Heliosa nie znaczy że wszystkie takie są (co potwierdza opinia o bardzo dużym rozrzucie jakościowym szkieł z za wschodniej granicy. Ponad to należy uwzględnić wiek obiektywów i niejednokrotnie ich nieciekawą przeszłość.
    Maślano rysujący obiektyw nie znaczy nie ostry, zdjęcie to nie rysunek techniczny i bardzo często właśnie owo "masło" jest bardzo pożądane.
    A w temacie Minolty MD/MC 58/1.4 polecam zarówno jedną jak i drugą wersję a w tych wersjach są jeszcze dodatkowe wersje posiadam cztery sztuki i każda jest inna zarówno mechanicznie jak i optycznie.
    Oczywiście mam systemową pięćdziesiątkę i jest bardzo dobra choć pleśniaki w konkretnych zastosowaniach są częstokroć lepsze od niej

Domyślnie

Widzę, że zasiałem ziarno, którego siać nie powinienem!
    Reasumując, pytałem o coś szerszego, bo jak napisałem, 58mm MAM. O jakie masło chodzi, to może wkleję zdjęcie później, bo primoplan fajnie "maśli"

edit: z tego co jest dostępne od ręki, do zabawy to np. Pentacon 29/2.8 MC, Takumar SMC 28/3.5, Weistar 35/2.8, Yashica DX 35/2.8, Cosinon 35/2.8 i takie tam. Wiem, że szerokim takim i przy 2.8 za dużo nie rozmyję, myślałem że macie jakies swoje ulubione pleśniaki w okolicach 35mm.
    Ostatnio edytowane przez Owain ; 04-05-2016 o 13:00

Domyślnie

Dx nie miałem jakis czas, a jak miałem wczesniej - to najcześciej zależało mi na detalach w tle.
    Na ff i na olku (bez wizjera) wspomniane 180mm pieknie rozmywa tło. Oczywiscie - warunki jakies tam trzeba spełnić. Z reszta piszesz o tym juz wyzej rowniez.

Jednak 135/2.8 to tylko mz wstep do tzw maślanki. Olek troszke tu odstaje od stawki, bo wiadomo ze razy dwa idzie
    Sam też bardzo lubie maślankę. Złapać kogoś, wyeksponować tym samym z tła zupełnie można a i z tłem jest dużo łatwiej przy dłuższej ogniskowej.

Mz spokojnie mozna, nawet bez wizjera (szczegolnie portrecik) strzelić coś na takich dłuższych ogniskowych.

Na dowód z 180mm miniaturka taka na f2.8:
    Wiem. Kiła i mogiła. itd...
    Ale o przykład tylko chodzi, że spokojnie sie da w manualu też.
    No i tło mz też juz lekko maślankowe. Choc było by lepiej, gdyby sie postarać...

Edyta mowi, ze z badylami (z łąki), ze 180mm mam tego sporo wiecej.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 04-05-2016 o 13:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GePe Zobacz posta
    Odbijając piłeczkę: Nie uogólniaj. Skoro miałeś taką wersję nie znaczy że nie ma innych. Miałeś kiepskiego Heliosa nie znaczy że wszystkie takie są (co potwierdza opinia o bardzo dużym rozrzucie jakościowym szkieł z za wschodniej granicy. Ponad to należy uwzględnić wiek obiektywów i niejednokrotnie ich nieciekawą przeszłość.
    Maślano rysujący obiektyw nie znaczy nie ostry, zdjęcie to nie rysunek techniczny i bardzo często właśnie owo "masło" jest bardzo pożądane.
    Tu poruszyłeś jeszcze jeden super aspekt pleśniaków których to problemów nie ma z e50. Że nieraz trzeba się nakupować po parę sztuk aby coś w miarę trafić. Poza rozrzutem jakościowym optyki jest jeszcze rozrzut w stanie obiektywów, pleśniach, porysowanych soczewkach, nieudolnym składaniu, marnie chodzącymi pierścieniami wymagającymi czyszczenia... Wszystko to odbija się na tym że dobry egzemplarz w sumie nie koniecznie będzie taki atrakcyjny cenowo i kosztuje sporo zachodu aby go dorwać Miałem masy tych pleśniaków ale tylko jeden mi się w miarę trafił. Był kupiony na handel po znajomości w Rosji (edyta - ZSRR:P) i przeleżał nieużywany w piwnicy bo o nim zapomniano;p

Dx nie miałem jakis czas, a jak miałem wczesniej - to najcześciej zależało mi na detalach w tle.
    Na ff i na olku (bez wizjera) wspomniane 180mm pieknie rozmywa tło. Oczywiscie - warunki jakies tam trzeba spełnić. Z reszta piszesz o tym juz wyzej rowniez.

Jednak 135/2.8 to tylko mz wstep do tzw maślanki. Olek troszke tu odstaje od stawki, bo wiadomo ze razy dwa idzie
    Sam też bardzo lubie maślankę. Złapać kogoś, wyeksponować tym samym z tła zupełnie można a i z tłem jest dużo łatwiej przy dłuższej ogniskowej.

Mz spokojnie mozna, nawet bez wizjera (szczegolnie portrecik) strzelić coś na takich dłuższych ogniskowych.

Na dowód z 180mm miniaturka taka na f2.8:

Wiem. Kiła i mogiła. itd...
    Ale o przykład tylko chodzi, że spokojnie sie da w manualu też.
    No i tło mz też juz lekko maślankowe. Choc było by lepiej, gdyby sie postarać...

Edyta mowi, ze z badylami (z łąki), ze 180mm mam tego sporo wiecej.
    Nie przeczę że z 180mm łatwiej maślanie rozbebłać niż 135mm ale szkło o tej samej jasności robi się ciężkie, duże, nieraz drogie... Wiem też że 'SIĘ DA' zrobić zdjęcie na 180mm z cropem ale nie jest to wygodne ani przyjemne, a czasem z małą GO bardzo frustrujące. Już chyba lepiej dorwać jakieś 85/1.4 typu samyang - dobry stosunek długości szkła do jasności więc GO malutka, ładnie bebła, nowoczesne szkła, relatywnie tanie acz duże. CZJ 180/2.8 i 200/2.8 są jeszcze dość niedrogie natomiast to są molochy.
    A no i portrety to tylko jedna działka. W nich może być ciężko całkowicie rozbebłać tło bo ciężko się na tyle przysunąć do obiektu aby uzyskać najlepsze efekty i rzeczywiście najczęściej trzeba długie jasne szkła albo bardzo jasne tele co odbija się na kosztach. Z badylami prościej bo jeszcze z pomocą przychodzą pierścienie pośrednie zmniejszające odległość ostrzenia do obiektu

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Widzę, że zasiałem ziarno, którego siać nie powinienem!
    Reasumując, pytałem o coś szerszego, bo jak napisałem, 58mm MAM. O jakie masło chodzi, to może wkleję zdjęcie później, bo primoplan fajnie "maśli"

edit: z tego co jest dostępne od ręki, do zabawy to np. Pentacon 29/2.8 MC, Takumar SMC 28/3.5, Weistar 35/2.8, Yashica DX 35/2.8, Cosinon 35/2.8 i takie tam. Wiem, że szerokim takim i przy 2.8 za dużo nie rozmyję, myślałem że macie jakies swoje ulubione pleśniaki w okolicach 35mm.
    Szersze szkła i maślane rozmywanie to ciężka sprawa. Trzeba być bardzo blisko (często nawet bliżej niż mfd obiektywu), najlepiej mieć jaśniejsze niż wymienione szkła i mieć dobre tło dość daleko. Da się ale nie jest to łatwe
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Owain
    Rozbebłać tło na 35mm to Cctv potrafi nieźle
    Choc pomęczyć i pouczyć szkiełka sie trzeba.

Odległości poprawić, naświetlić odpowiednio...i w stronę maślanki chyba już idzie powoli. Choć kręci troszkę.

?

acha
    jest też (pytałem dopiero czy ktoś ma) chińskie 35/1.6 apsc. Na pewno bedzie mniej zakręcone, ale czy rogi ładnie pokryje, to wlasnie nie wiadomo.
    Na aliekspres (?) jest za dwie stówki nowe...może kup (hehe) i potestuj ?

Efekty bedą na pewno lepsze na F1.6 niż jakimś f2.8 czy f3.5...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 04-05-2016 o 13:51

Domyślnie

No własnie
    Przecież ja żadnym profesjonalistą nie jestem, ani nawet amatorem - w Waszym rozumieniu. Myślałem długo o jakimś dodatkowym szkle, trochę z potrzeby urozmaicenia (szkło, inaczej niż ma się to z żoną, można mieć więcej niż jedno) Na jakieś nowe szkło nachodzi mnie mniej więcej co dwa miesiące, ale jak tak czytam i porównuję zdjęcia, to wychodzi że PeZet wcale nie jest taki zły - mając na uwadze cenę i gabaryty. A mi w sumie podróżniczo-wycieczkowo szerokie szkło jest potrzebne, mając z kolei ciągoty żony do robienia zdjęć po ciemku i bez lampy - najlepiej ze stabilizacją. Niestety sony 10-18 jest nieprzyzwoicie drogi (czy inaczej, za drogi na moje potrzeby). Co innego, że zupełnie bezkosztowo - jako ciekawostka - pojawił się mi w spadku ten primoplan i stwierdziłem, że to ciekawe i miłe doświadczenie. Bo choć nie robię zdjęć na jakiegoś swojego bloga ani by się komuś chwalić, tylko jako "pamiątka z wycieczki" to romantyzm takich starych szkiełek i fakt, że po tylu latach z tego da się zrobić zdjęcie - ma coś w sobie. A na dodatek to maślane rozmycie (czy jak to Wy, Cne Ahaby, nazwiecie czy wyjaśnicie technicznie) nadaje tym obiektywom jakby duszę Reasumując, ciągle sie nie mogę zdecydować na Sony E35/1.8 więc może kupię Flektogona 35/2.4, aby zobaczyć jak leży mi ta ogniskowa, a może nawet Fujiana 35/1.7 (cena-czyni-cuda-cctv) by c-centralnie odjechać

Domyślnie

Popatrz może gdzieś dostaniesz Kirona 28/2, dość ciekawe szkiełko, występuje z różnymi bagnetami. Mam w szufladzie dość dużo pleśniaków, jeśli chcesz mogę ustawić statyw i zrobić każdym przykładową fotkę z minimalnej odległości. Będziesz miał jakieś porównanie. Podrzucę Ci fotki prosto z puszki.

Domyślnie

Jeśli chcesz "rozmycie" to na 35mm i f2.4 raczej sie nie uda ta sztuczka. Tzn bedzie ciężko.

Weź se Fujiana, i baw sie. Tanio, ciekawie. No i bez lampy wieczorami...wiem bo mam.

Plus taki jeszcze, ze z tym szkłem aparat do futerału na kita naszykowanego włazi. Zawsze to fajnie wsadzić aparat prosto do torby...z zakupami...zapakowany wygodnie.

Ps.
    Kiron 28/2 bedzie dwa lub trzy razy droższy. A czy bedzie rownie dobrze separował tło, to watpię.
    Jako standard za to, spoko.

Domyślnie

Jeśli chcesz "rozmycie" to na 35mm i f2.4 raczej sie nie uda ta sztuczka. Tzn bedzie ciężko.
    Ze wszystkimi starociami będzie ciężko:/ Ten przynajmniej umożliwia ostrzenie z bliska więc ma większe możliwości bebłania i jak na starą 35tkę jest dość jasny.
    Kiron 28/2 będzie chyba równie fajny, miałem o nim napisać i mi wyleciał drań... Jaśniejszy ale też krótsza ogniskowa więc efektem końcowym przy podobnym kadrze nie koniecznie musi być płynniejsze rozmycie.
    Fujiana nie śmiem komukolwiek polecić Ale jest wielu zadowolonych jego posiadaczy więc może jest to jakaś droga...
    Ale nie wiem co bym na nexa polecał w tym celu z szerokich szkieł... e35 to chyba najlepszy kompromis mimo że drogi.

Strona 1980 z 2397 PierwszyPierwszy ... 980148018801930197019781979198019811982199020302080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów