Close

Strona 201 z 239 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 001 do 2 010 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Rafale, może w teorii brzmi to wspaniale, ale w praktyce chyba nie do końca jest tak różowo. Mam dobrego znajomego który cały czas "siedzie" w canonie i najczęściej ma 2 korpusy. Zawsze kupuje używane. I przerabiał chyba 2 razy temat 1d3 - AF to porażka - chodził gorzej niż sprawny 7D i 5d1 !! I teoretycznie były to "sprawne" body, jedne z nich nawet był z serii już "nie zagrożonej". Podobnie z 7D też miał kilka i tylko jeden z nich ma dobry AF. Mój wniosek jest taki, że akcje pewnie są szybkie, tylko nie koniecznie skuteczne.
    W takim razie w Nikonie to jest czarno. Bo raz, że nie ma akcji a dwa nie ma też skuteczności.

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Z Nikonem d800 są przypuszczenia, o źle działającym AFie
    Wybacz, ale pisanie, że "to są przypuszczenia" jest co najmniej nie na miejscu........

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Dzisiaj jesteś niezadowolony z Nikona, bo wydał aparat który kupiłeś i coś nie gra- przychodzi złość i impulsywne myślenie, chęć zmiany systemu, widzisz u konkurencji piękny marketing, reklamy, bonusy i w ogóle czary mary fokus pokus same wyśmienitości, sprzedajesz obecny system, kupujesz aparat u konkurencji, zbierasz 1-2lata szkła, nowa w nowym systemi puszka powoli się starzeje, myślisz o wymianie na kolejną, więc wymieniasz i tu klops, jesteś w nowym systemie, ale okazuje się że puszką ma jakąś wadę i znów wymiana systemu ?
    Impulsywne myślenie ? Impuls jest nagły -ja decyzję o zmianie systemu podjąłem po KILKU latach kopania się z koniem (czytaj: Nikonem/serwisem). Nie kierowałem się marketingiem, bo zdaję sobie sprawę, że skoro jedna firma chce mnie wydymać, to druga też zapewne będzie tego chciała. Dlatego przez bardzo długi czas miałem możliwość analizowania poczynań tego innego producenta, dokładnie sprawdziłem ilość problemów jakie mają moi znajomi, posiadacze sprzętu tego producenta i jak działa w razie czego serwis. Prosta matematyka i to się dodaje, jak mawia Max Kolonko

BTW: wiecie, że w Canonie to murzynów biją ?
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 31-03-2014 o 14:12
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

kurczeblade ale Rafałowi nie wydawało się, że ma problem z aparatem. On go miał a serwis nie był wstanie rozwiązać problemu. Sewerynowi też się nie wydawało. FttSniper też nie. Oni i kilku innych też sprzedali swoje D800 i przesiedli się do słabego Canona. Rafał jest tak sobie zadowolony (brakuje mu np. Nikonowskiej matrycy) a Seweryn mega zadowolony.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Slaby Canon? Juz bez przesady... przesiadlem sie z wyzszej polki Nikonowskiej na nizsza Canona i twierdze, ze kazdym z tych aparatow mozna tak samo dobrze/ zle robic zdjecia. Slabsza matryca? Zalezy co fotografujesz, a tak naprawde wystarczy prawidlowo naswietlic.
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

No.... chyba, że masz taką scenę, że albo decydujesz się naświetlać na światła (i wtedy w Canonie wyciąganie z cieni leży....) albo na cienie (i wtedy np. 50% sceny przepalonej)

Domyślnie

Laterna go wtedy

Domyślnie

Fatman, wada AF w nikonach najwyraźniej jest trudna do zdiagnozowania.Zresztą, jak by ta wada była prosta do zdiagnozowania, to pewnie byś sam napisał jakiś fajny artykuł na ten temat. No chyba że nie chcesz zrażać ludzi z nikona do siebie .

Domyślnie

kolas, tu masz 100% rację, gdybym w łatwy (no w miarę) sposób mógł udowodnić kiepskie/wadliwe działanie AF w moim egzemplarzu, to bym się osobiście do serwisu wybrał, pokazał............. i prawdopodobnie nadal cieszył z D800. Gdzieś padł pomysł "zróbmy pozew zbiorowy przeciw Nikonowi, w sprawie wadliwego działania AF". Sam może nie byłem przeciwny, ale napisałem, że szans nie ma na wygraną. Po prostu.

Co do zrażania ludzi z Nikona do mnie...... cóż na to chyba jest za późno, zwłaszcza po ostatnim moim wystepie na Targach w Fotograficznym Programie Bez Nazwy No, ale trudno, nie ma przebacz i tyle.

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Laterna go wtedy
    Albo ISO 800 (jak nie jest zbyt jasno), bo wtedy jest znacznie mniej syfu w cieniach niż na ISO 100 (no i praktycznie znika banding). Albo ML ISO, też ciut pomaga (ale tym się jeszcze nie bawiłem).

Domyślnie

można jeszcze staromodnie doświetlić lampą pierwszy plan, a nie wyciągać 2ev z cienia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    No.... chyba, że masz taką scenę, że albo decydujesz się naświetlać na światła (i wtedy w Canonie wyciąganie z cieni leży....) albo na cienie (i wtedy np. 50% sceny przepalonej)
    Dokładnie tak jest.

Osobiście, biorąc wszelkie za i przeciw, jako użytkownik Canon 5D3, uważam, że w dłuższej perspektywie (a tu na myśli mam wprowadzenie następcy D800 bez wady...czysta teoria oczywiście) wolałbym posiadać system Nikona. W sumie to obecnie nawet walałbym posiadać prawdopodobnie system Nikona z wadliwym korpusem D800, który mógłbym sprzedać i liczyć na szczęście przy wyborze kolejnej sztuki, niż mieć obecny sprzęt. I tak bym mniej stracił niż na mojej przygodzie. Pomijając matrycę, która jest cechą korpusu (a ta w Canonie jest znacznie gorsza i to ogranicza-taka prawda) według mnie AF Nikona jest lepszy, a przynajmniej jego "założenia" projektowe, produkcja, szczególnie obecna, to inna sprawa i wada jest w części D800. Nie trafiłem w Canonie na taki zestaw, który działał by w 100% prawidłowo, pomijam już przygody z moim pierwszym 5D3 by to jest kompletna porażka na pełnej linii. A serwis? Wybaczcie wulgaryzm, ale ciężko porównać g...do g...., ten w C nigdy jeszcze nie zachował się OK, dla nich zawsze jest dobrze i nic nie wymaga napraw, mimo, iż problem widzi każdy kto ma sprawny wzrok. To zwykli oszuści i tak to się kręci.

Domyślnie

Zaix, niestety zawszew takich sytuacjach pytam: pokaz mi swoje zdjecia w ktorych matryca canona Cie ograniczala.

Strona 201 z 239 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów