Tyle że w canonie nie ma możliwości wyboru 12 bitowego, kompresowanego RAWa w pełnej rozdzielczości... więc trudno określić o ile byłby ten sRaw mniejszy...
Może zanim zaczniesz podważać moją wypowiedź to ją dokładnie przeczytaj.
Szukaj
Tyle że w canonie nie ma możliwości wyboru 12 bitowego, kompresowanego RAWa w pełnej rozdzielczości... więc trudno określić o ile byłby ten sRaw mniejszy...
Może zanim zaczniesz podważać moją wypowiedź to ją dokładnie przeczytaj.
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 28-03-2014 o 14:28
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
a to juz zalezy od fotografa .. niektorzy maja wlasciwe wyselekcjonowane puszki by moc pisac o wszelkich wystepujacych bledach na forum, inni maja takie wziete prosto z polki ktorymi po prostu zdjecia robia i widocznie sa one wadliwe bo brak bledow nad ktorymi wszyscy sie rozpisuja na forum![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Niby co podważam? Ty też przeczytaj o czym piszę. O mojej prognozie dotyczącej D900. Znasz jego parametry? Nie. Wiesz jakie będą opcje zapisu sRAW? Nie. Pisałem nad twoim postem:
Jak widzisz zdaje sobie sprawę z róznych opcji zapisu RAW i wiem, że konsekwencją jest rózna wielkość pliku. Sugerujesz że inaczej niż w D4s się nie da? Canon nie stosuje kompresji takiej jak nikon, Nikon w pierwszym modelu z sRAW też nie zastosował kompresji bezstratnej sRAWa 12 bitowego.
Zanim napiszesz, że Canon nie daje kompresji bezstratnej sRAW 12 bit to zobacz, że Canon nie daje też takiej opcji z pełnym RAW. Nikon daje w pełnym RAW, niech da to samo w sRAW. I wtedy będziemy widzieli jaki jest zysk na wielkości pliku.
Zdaje sobie sprawę, że skoro na pełnym pliku zysk jest w okolicach 50% (C5D) to na pliku skompresowanym zysk będzie mniejszy.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-03-2014 o 15:25
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skoro rozmowa jest o dupie Maryny a nie o faktach, to ja też zacznę: w następnym nikonie zobaczymy zapewne sRAWy które będą miały poleceniem głosowym ustawianą rozdzielczość i stopień kompresji. I niezależnie od tego co ustawimy to zawsze zawsze będą one bezstratne.
A jak ktoś chce poczytać o tym jak są realizowane sRAWy w nikonie a nie o tym co by było gdyby nikon zrobił to inaczej, odsyłam do tego wątku:
http://www.dpreview.com/forums/post/53275562
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Nie jestem fotografem![]()
(mój kolega 30 lat temu musiał zdać egzamin czeladniczy by nim zostać)
Ludzie pytają czy D800E jest inaczej wyselekcjonowane niż D800. Wydaje mi się, że nie. Jest ich mniej w Polsce, więc mniej o nich na forum. Właściwie poza ułożeniem filtra te aparaty się nie różnią.
Jestem amatorem. Jak ustawię aparat na statywie 4-5kg i wyzwolę migawkę wężykiem spustowym to chciałbym mieć ostre zdjęcie
.
Nie chce mieć takich zdjęć z tego aparatu jak poniżej
(foto tuż przed wysłaniem aparatu do serwisu-100 na 100 zdjęć nieostrych) "Crop"
miło mieć takie fotki jak wychodzą po serwisowaniu w Nikon Polska - 70 na 100 ostrych. "Crop"
(to tak zamiast bateryjek)
Z D800 "E" nie byłem jedyny na forum, który miał problem z AF.
Teraz ten aparat naprawdę mi sprawia wiele radości...
Podziękowania dla Serwisu na Łopuszańskiej
ps Sailor robisz ładne zdjęcia. Gratuluję. Ten malarz też się trochę namęczył.
Dobrze, że to "zatrzymałeś w czasie" bo po malunkach pewnie już śladu nie maMogę Ci statyw ponosić?
![]()
Ostatnio edytowane przez Karrampuk ; 29-03-2014 o 20:52
Jeśli kogoś obraził mój wczorajszy ironiczny ton to przeprasza.
Karrampukl; znów ironia mi się ciśnie na palec, ale postaram się bez niej![]()
Zdjęcia które wstawiłeś z całą pewnością nie dowodzą jakiejkolwiek interwencji serwisu.
Zdjęcie pierwsze jest miękkie ze względu na f2.8 a więc małą GO, T1/640 a więc czas wcale nie bardzo krótki w stosunku do ruchliwości sikorek, wreszcie ustawienia Picture Control Natura - a więc styl płaski, mało kontrastowy, z jego domyślną ostrością 2, połączony z NR Normal i iso800. Przy takim świetle i takich parametrach, chyba nawet nieruchome igły kaktusa nie wyszły by ostro, a mimo to widać że ostrość jest na głowie.
Zupełnie inaczej wygląda zdjęcie drugie - iso250 (czyli NR w puszce prawie nie działa), kontrastowy profil VIVID z ostrością o wartości 4, f4.5, bardzo ostre światło - przy takich warunkach i parametrach, mydlane szkło rysowałoby ostro.
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Fakt to nie był dobry przykład
Czyli słowa Sailor'a się potwierdziły
Czyli Sailor rozwiązał zagadkę -ci którzy mieli problem z D800 się po prostu mylą i nie potrafią używać aparatu ?
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Nie wszyscy - pewnie niektórzy...
np tacy jak ja -
No nie wiem. Mnie zastanawiają tylko dwie sprawy, jedna ogólna, druga dotycząca konkretnie tego o czym piszemy.
1. Dlaczego niektórzy tak bardzo lubią się śmiać z tych co mają jakiś problem. Nie ważne z czego wynikający. Sprawia to im przyjemność ?
2. Dlaczego ci wyśmiewający np. moje problemy z D800 (wg. nich problemem byłem ja a nie aparat) nie kupili go ode mnie, mimo tego, że sprzedawałem go w bardzo atrakcyjnej cenie (6000 zł wydaje mi się dobrą ceną za całkowicie sprawny aparat, z 6 miesięczną gwarancją) ?
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Skontaktuj się z nami