Close

Strona 198 z 239 PierwszyPierwszy ... 98148188196197198199200208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 971 do 1 980 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Tyle że w canonie nie ma możliwości wyboru 12 bitowego, kompresowanego RAWa w pełnej rozdzielczości... więc trudno określić o ile byłby ten sRaw mniejszy...
    Może zanim zaczniesz podważać moją wypowiedź to ją dokładnie przeczytaj.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 28-03-2014 o 14:28
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    Nie prawda...
    a to juz zalezy od fotografa .. niektorzy maja wlasciwe wyselekcjonowane puszki by moc pisac o wszelkich wystepujacych bledach na forum, inni maja takie wziete prosto z polki ktorymi po prostu zdjecia robia i widocznie sa one wadliwe bo brak bledow nad ktorymi wszyscy sie rozpisuja na forum
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Tyle że w canonie nie ma możliwości wyboru 12 bitowego, kompresowanego RAWa w pełnej rozdzielczości... więc trudno określić o ile byłby ten sRaw mniejszy...
    Może zanim zaczniesz podważać moją wypowiedź to ją dokładnie przeczytaj.
    Niby co podważam? Ty też przeczytaj o czym piszę. O mojej prognozie dotyczącej D900. Znasz jego parametry? Nie. Wiesz jakie będą opcje zapisu sRAW? Nie. Pisałem nad twoim postem:
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zresztą canon też ma inaczej niż my - rózne opcje kompresji (stratna/bezstratna), bez kompresji, 12 czy 14 bit to mamy w nikonie, (w pełnym RAW), inni tak dobrze nie mają.
    Jak widzisz zdaje sobie sprawę z róznych opcji zapisu RAW i wiem, że konsekwencją jest rózna wielkość pliku. Sugerujesz że inaczej niż w D4s się nie da? Canon nie stosuje kompresji takiej jak nikon, Nikon w pierwszym modelu z sRAW też nie zastosował kompresji bezstratnej sRAWa 12 bitowego.
    Zanim napiszesz, że Canon nie daje kompresji bezstratnej sRAW 12 bit to zobacz, że Canon nie daje też takiej opcji z pełnym RAW. Nikon daje w pełnym RAW, niech da to samo w sRAW. I wtedy będziemy widzieli jaki jest zysk na wielkości pliku.
    Zdaje sobie sprawę, że skoro na pełnym pliku zysk jest w okolicach 50% (C5D) to na pliku skompresowanym zysk będzie mniejszy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-03-2014 o 15:25
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Skoro rozmowa jest o dupie Maryny a nie o faktach, to ja też zacznę: w następnym nikonie zobaczymy zapewne sRAWy które będą miały poleceniem głosowym ustawianą rozdzielczość i stopień kompresji. I niezależnie od tego co ustawimy to zawsze zawsze będą one bezstratne.

A jak ktoś chce poczytać o tym jak są realizowane sRAWy w nikonie a nie o tym co by było gdyby nikon zrobił to inaczej, odsyłam do tego wątku:
    http://www.dpreview.com/forums/post/53275562
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    a to juz zalezy od fotografa .. niektorzy maja wlasciwe wyselekcjonowane puszki by moc pisac o wszelkich wystepujacych bledach na forum, inni maja takie wziete prosto z polki ktorymi po prostu zdjecia robia i widocznie sa one wadliwe bo brak bledow nad ktorymi wszyscy sie rozpisuja na forum
    Nie jestem fotografem
    (mój kolega 30 lat temu musiał zdać egzamin czeladniczy by nim zostać)
    Ludzie pytają czy D800E jest inaczej wyselekcjonowane niż D800. Wydaje mi się, że nie. Jest ich mniej w Polsce, więc mniej o nich na forum. Właściwie poza ułożeniem filtra te aparaty się nie różnią.
    Jestem amatorem. Jak ustawię aparat na statywie 4-5kg i wyzwolę migawkę wężykiem spustowym to chciałbym mieć ostre zdjęcie
    .
    Nie chce mieć takich zdjęć z tego aparatu jak poniżej
    (foto tuż przed wysłaniem aparatu do serwisu-100 na 100 zdjęć nieostrych) "Crop"

miło mieć takie fotki jak wychodzą po serwisowaniu w Nikon Polska - 70 na 100 ostrych. "Crop"

(to tak zamiast bateryjek)

Z D800 "E" nie byłem jedyny na forum, który miał problem z AF.
    Teraz ten aparat naprawdę mi sprawia wiele radości...
    Podziękowania dla Serwisu na Łopuszańskiej

ps Sailor robisz ładne zdjęcia. Gratuluję. Ten malarz też się trochę namęczył.
    Dobrze, że to "zatrzymałeś w czasie" bo po malunkach pewnie już śladu nie ma Mogę Ci statyw ponosić?
    Ostatnio edytowane przez Karrampuk ; 29-03-2014 o 20:52

Domyślnie

Jeśli kogoś obraził mój wczorajszy ironiczny ton to przeprasza.

Karrampukl; znów ironia mi się ciśnie na palec, ale postaram się bez niej
    Zdjęcia które wstawiłeś z całą pewnością nie dowodzą jakiejkolwiek interwencji serwisu.
    Zdjęcie pierwsze jest miękkie ze względu na f2.8 a więc małą GO, T1/640 a więc czas wcale nie bardzo krótki w stosunku do ruchliwości sikorek, wreszcie ustawienia Picture Control Natura - a więc styl płaski, mało kontrastowy, z jego domyślną ostrością 2, połączony z NR Normal i iso800. Przy takim świetle i takich parametrach, chyba nawet nieruchome igły kaktusa nie wyszły by ostro, a mimo to widać że ostrość jest na głowie.
    Zupełnie inaczej wygląda zdjęcie drugie - iso250 (czyli NR w puszce prawie nie działa), kontrastowy profil VIVID z ostrością o wartości 4, f4.5, bardzo ostre światło - przy takich warunkach i parametrach, mydlane szkło rysowałoby ostro.
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Fakt to nie był dobry przykład
    Czyli słowa Sailor'a się potwierdziły

Domyślnie

Czyli Sailor rozwiązał zagadkę -ci którzy mieli problem z D800 się po prostu mylą i nie potrafią używać aparatu ?
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Nie wszyscy - pewnie niektórzy...
    np tacy jak ja -

Domyślnie

No nie wiem. Mnie zastanawiają tylko dwie sprawy, jedna ogólna, druga dotycząca konkretnie tego o czym piszemy.

1. Dlaczego niektórzy tak bardzo lubią się śmiać z tych co mają jakiś problem. Nie ważne z czego wynikający. Sprawia to im przyjemność ?
    2. Dlaczego ci wyśmiewający np. moje problemy z D800 (wg. nich problemem byłem ja a nie aparat) nie kupili go ode mnie, mimo tego, że sprzedawałem go w bardzo atrakcyjnej cenie (6000 zł wydaje mi się dobrą ceną za całkowicie sprawny aparat, z 6 miesięczną gwarancją) ?
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Strona 198 z 239 PierwszyPierwszy ... 98148188196197198199200208 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów