Pytanie może dziwaczne, ale... Czy po wgraniu nowego softu nie trzeba ponownego mapowania matrycy? Coś mi się kojarzy, że dawniej mapowania się "resetowały". Jak to jest obecnie?
Szukaj
Pytanie może dziwaczne, ale... Czy po wgraniu nowego softu nie trzeba ponownego mapowania matrycy? Coś mi się kojarzy, że dawniej mapowania się "resetowały". Jak to jest obecnie?
Marek
Zakon Fuji
To sa tylko niczym nie poparte spekulacje Pawla.Lepiej nie sprawdzac na zleceniu![]()
.........
Mam takie pytanie. Jakie czasy trzymacie fotografując tańczące pary? Oczywiście to pytanie tylko do posiadaczy d800. Ja już któryś raz robię podejście to pracy z d800 i za każdym razem mnie krew zalewa, bo większość jest do kosza. Do 1/200 ilość zdjęć poruszonych jest bardzo duża. Z przygotowań, ujęć na dworze czy z kościoła jest w większości OK. Z gorszych warunków (sala) w większości pupa. Też tak macie?
Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.
Zależy od szkła (ogniskowej), warunków, szybkości tańca, tego ile mam światła zastane/sztuczne etc... Jakbym miał tak mega uśrednić to myślę, że 1/125-1/200 najczęściej - przy 35mm-85mm, lampie w sufit, średnio dynamicznym tańcu.
Ja częściej mam lekko nietrafione niż poruszone (takich właściwie nie mam).
Ja odpukać również właściwie nie mam poruszonych bynajmniej marginalną ilość. Jest sporo nie trafionych jednak przy czasach 1/80 1/125 bez błysku przy spokojnych tańcach i ogniskowych 35 oraz 50 na dodatek z sali nie robi to większej różnicy![]()
bardzo mało, nie będę tutaj pisał o procentach ponieważ nigdy tego nie liczyłem ale moim zdaniem jest ich mało bardzo mało. Dużo więcej jest nie trafionych jednak czy z mojej winy czy z winy body ( ? !) nie wnikam. Tylko że ja podchodzę do tego w taki sposób że jeżeli załóżmy ręce są poruszone lecz głowa nie to jest ok, wkońcu fotografuje taniec i przez to pokazuje ruch na zdjęciach
Bynajmniej sie nie przejmuj![]()
Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...
Czyli jednak macie nieostre zdjeciaJa nie moge sie przestawic z d700. Tam bylo ostro i jakos nie bylporuszonych czy nietrafionych. Powiem wiecej. W zeszlym zesonie korekty szkiel byly w okolicach minusa. A teraz chyba musi byc na zero. To sa dopiero jaja
. Puszka sie sama naprawia
![]()
Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.
Ostatnio edytowane przez hydrax ; 19-05-2014 o 10:20
Skontaktuj się z nami