Close

Strona 173 z 239 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Skoro klient nie odrózni FX od DX (na pewno?), megapiksele nie sa potrzebne (tu się zgodzę), a fotograf nie widzi róznicy w szybiej pracy między Fuji XT1 a D800 to...
    1. ja tego nie rozumiem
    2. po co fotograf kupował D800?
    Zresztą - wg mnie to nie jest problem w sprzecie. Lubisz zmiany (canon-nikon-fuji) - czy to jest problem niezadowolenia czy chęc zmiany gadżetów - nieistotne, nie musisz sie tłumaczyć.
    Szum ? - do iso2000 to wątpię czy do odróżnienia, do iso3200 na wydruku 15x23cm tak samo bez różnic
    Plastyka zdjęcia / siła rozmycia tła - tak jest różnica ale niewielka np porównanie crop + 56 1.2 vs. FX + 85 1.8 - tak FX będzie mieć lepszą plastykę i samo rozmycie ale w % o ile ? 10-15%
    Kolory, sam kadr itp to już kwestia kreatywności i skilla w obróbce.

D800 jest zdecydowanie szybszy od XT1 tyle że dla mnie to nie ma różnicy jak się rozjechał ...

Canon 5D / 5D mkII z 28 1.8 / 50 1.4 / 85 1.8 jest o wiele szybszy od D800 ze stałkami 1.8/1.4 z serii G (pojedynczy AF). To że o WIELE rzadziej trafia w gorszych warunkach i nie tylko to już inna sprawa. Ze stałkami z serii G - AF ciągły w nikonie zamiata - w stałkach w canonie servo prawie nie istnieje jeśli chodzi o trafione zdjęcia.

Wszystko ma swoje + i -

Co do zmian to ich nie znoszę - są cholernie drogie, wymagają nowych nawyków - szczególnie w obróbce jeśli chodzi o inne systemy.

Z chęcią odpowiem dlaczego zaliczam teraz takie skoczki systemowe

1. Nikony D90 + Tokina 11-16 2.8, 35 1.8 dx, 50 1.4 D, 85 1.8 D
    - najlepszy deal cena/możliwości zestawu, dobra optyka, rewelacyjna cropowa matryca D90-tki, szkła niestety prócz 35 DX miałem MOOOCNO używane

Po ograniczaniu się możliwościami D90-tki czas na pełną klatkę - już ilość ślubów na kolejny rok przekroczyła 24. Nikon za drogi, bokeh ze szkieł canona przyjemniejszy - obróbka i kolorystyka 5d mkII jak dla mnie nie do przebicia.

2. Canon 5D mkII + backup 50D, Samyang 14 2.8, 35 2.0, 50 1.4, 85 1.8
    po roku już drugi 5D mkII, po drugim roku Tokina 16-28 2.8 zamiat Samyanga i 28 1.8 zamiat 35.

Body natrzaskały już nie pamiętam ile - 150-220 tys, serwisowane. Dlaczego sprzedałem ?
    - w pierwszym migawka zostawiała ślad swojej obecności na fotach między 1/2000 a 1/8000s
    - w obu body z racji żonglerki szkłami - kilkadziesiat przepięć na ślubie - tak sie starł bagnet że szło kartę kredytową wcisnąć między bagnet body a bagnet szkła
    - AF mimo czyszczeń zaczął trafiać celnie rzadziej niż 3/4 na 10 strzałów - to już była katorga na ostatnich kilku zleceniach

Sam canon nie działał na servo, trafiał raz po raz jak to 5d mkII ze stałkami + spore zużycie więc czas na coś nowego - sprzęt dawno zamortyzowany więc poszedł 4 sale od 1zł z pełnym opisem że nie miał w życiu lekko aby nie ściemniać. ( w obiektywach terkotały silniki AF - USM, ledwo dychały ).

Stwierdziłem że nowe szkła 1.8 G nikona to jest to - nie za drogie, a wybitnie dobre - po co pchać się w droższe jaśniejsze stałki. Zczaiłem obróbkę w tym stopniu żeby poradzić sobie z nikonem (wszystkie presety opracowane do Canona w LR szlag trafił).

3. Kupiłem dwa systemy dla mojej żony też foto i dla mnie - dla niej 2xD600 a dla mnie 2xD800 - szkła Tamron 17-35, 28 1.8, 50 1.8, 85 1.8.

Najpierw pobiegałem z D600-tkami - rewelacyjny AF, optyka szkieł bajka jak na tę klasę, pierwsze plenery, śluby - pełny banan. Trochę się ździwiłem jedynie w ciemnym gdzie stary 5d mkII był znacznie szybszy a D600 się gubił nawet ze wspomaganiem AF z lampy. Wtedy stwierdziłem że z racji że to ja robię więcej ślubów i innych zleceń to dołoże 2x po te 3000zł i kupie D800 dla lepszego AF, ergonomii i faktu że miałęm tonę dobrych kart CF.

Kupiłem i byłem cholernie zadowolony ale tylko przez kilka zleceń - później co kilkaset zdjęć obiektywy miały inną kalibrację różniącą sie o kilka punktów - szło dostać na głowę. Pod koniec sesji szkła strzelały o 0,5-1m wcześniej lub dalej na odległości kilku metrów - rwałem sobie włosy z głowy. Nie szło tego opanować. Skończyło się jak skończyło i jestem w czarnej dupie. Jedyna zaleta mojej sytuacji jest fakt że do siebie wszystkie lampy i szkła kupiłem z drugiej ręki więc za tyle samo mogę odsprzedać - tracę tylko na body te 3-4 tys.

D600 jest dla mnie za mały, ma za słaby AF w ciemnym, D4 za drogi a D700 i D3 jest dla mnie nie do ogarnięcia z barwami - po prostu nie umiem opanować rawów z tych body w LR

W sezonie nie mam czasu latać po serwisach - za mało czasu, nie kupię innego D800 - dla mnie to skrajnie wadliwe body - zbyt duże ryzyko.

4. Zmiana systemu na Fuji czy coś innego?

Na pewno nie wrócę do 5D mkII i zajechanych używek szkieł.

Wiem jak pracuję, jak obrabiam. Stwierdzam że w moim przypadku szybka akcja w ciemnym gdzie AF mógłby się gubić nawet w D800 jest łatwa do rozwiązania - szeroki kąt + manualna ostrość i nie ma problemu. Ślub to nie sport, z reguły trzeba być gotowym ze spustem migawki, baaaardzo rzadko ktoś/coś ucieka z kadru. Bardziej trzeba wyczekiwać i obserwować. Wyjątkiem jest repo z tańca na wąskich szkłach ale i na to jest metoda nawet przy super skrajnym AF

Na podsumowanie - tak masz rację, ciężko to pojąć co wyprawiam. Wydałem kupe kasy aby mieć coś lepszego - miałem ale krótko - historia jak z pierwszymi silnikami 1.4 TSI od VW czy też 2.0 TDI. To nie wygląda tutaj u mnie po drugiej stronie monitora tak spokojnie ja na forum, nie sram $$$$, wiem co to amortyzacja sprzętu, mam firmę - płace podatki, zus i inne klocki a w tym momencie nie mam nawet czym zarabiać jak sezon wystartuje a w życiu są inne wydatki niż sprzęt do pracy. Trafia mnie szlag i to niesamowity.

Prosty przykład - nie kupię drugi raz Peugeota 607 jak sypała mi się elektronika, masa czujników i inne liczne awarie, to świetne auto jednak wadliwe. Wolę kupić koreańskie coś z silnikiem 1.2 i iść na ryzykanta ale jednak wiedzieć że będzie działać.

Tak jak pisałem wcześniej - jeden zrobi 2 tys fotek na rok - wakacje, hobby, ciemne szkła UWA i TELE - nawet nie zauważy wady jeśli nawet występuje. Drugi zrobi 2 tys fotek w ciągu jednego repo a ma ich 8 w miesiącu + plenery + inne sesje i "wyjdzie z papci". Nie będę ukrywać wady focąc dla świętego spokoju na f5.6 i waląc lampą jak się da.

Są tu na forum też takie osoby które po prostu nie wytrzymały. Foto to pasja, praca - foto to życie, aparat trzecia ręka, trzecie oko - ciężkie i możliwie NIEZAWODNE narzędzie do pracy.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to samo dotyczy kwestii AF i szybkości jego działania, które w bezlusterkowcach błyskawiczne nie jest.
    Tylko jeśli chodzi o AF-C, bo w AF-S to bezlusterkowce dawno temu pokonały (jeśli chodzi o szybkość i o precyzję) lustra... nawet te najlepsze/najdroższe.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Tylko jeśli chodzi o AF-C, bo w AF-S to bezlusterkowce dawno temu pokonały (jeśli chodzi o szybkość i o precyzję) lustra... nawet te najlepsze/najdroższe.
    Precyzja może tak, ale szybkość to wątpię. Które bezlusterkowce według ciebie mają taki dobry AF ?

Domyślnie

Jaki bezlusterkowiec (wielkość matrycy) z jakim szkłem pokonał D300s z Nikkorem 24-70/2.8 ?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Panasonic GH2. A obecnie nowsze Panasy, Olek E-M1.......... to są rakiety. Serio. Dodatkowo ustawiają ostrość tam gdzie poddaje się nawet 6D na środkowym czujniku. Oczywiście cały czas mowa o AF-S. W AF-C bezlustra nadal leżą i kwoczą

[dopisane] Żeby nie było -sprawdzałem osobiście. Nawet niedawno Kto nie wierzy niech najlepiej sam sprawdzi.

[dopisane2] Szkło: O45 1.8 i O75 1.8 (to ostatnie vs 6D z 85 1.8 USM).

[dopisane3] Niebawem może będę miał okazję sprawdzić jak się pod tym względem spisuje A6000. Też może być ciekawie (a tu już matryca większa).
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 06-03-2014 o 00:13

Domyślnie

Jeśli to tyle to troszkę przesadziłeś z tym "bezlusterkowce dawno temu pokonały "

Domyślnie

GH2 to produkt nowy ? Ja go sprzedałem chyba z 2 lata temu, a on już wtedy nie był nowy.......... To co, przesadziłem ?

Domyślnie

Tak przesadziłeś, rodzina bezlusterkowców jest znacznie większa i jak na razie pozostałe firmy zbytnio sobie nie radzą w tym temacie.

Domyślnie

Zrobiła się niezdrowa dyskusja. Prosta analogia - po co mi najnowsze BMW, skoro takim 10cio letnim też dojadę do pracy? Dla komfortu i przyjemności jazdy. A jak nagle ten najnowszy BMW zaczyna się losowo rozkraczać na drodze, to jednak inaczej się patrzy na starszy model. Choć jak wszystko jest ok, to jednak nowszym jeździ mi się przyjemniej.

Strona 173 z 239 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów