Close

Strona 73 z 228 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 2387

Wątek: D800 Af

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

A mnie się wydaje że zapominamy o jednym, że część z tych punktów jest punktami krzyżowymi, a część "zwykłymi".
    Ja rozumię, że punkty krzyżowe działają nawet ze szkłami o min.5.6, a pozostałe z szkłami 2.8. Tym samym są one o
    punktami o różnej "czułosci", czy jak tam zwał i będą z różną efektywnością pracować. Jeżeli do tego dołożymy fakt,że
    obiektywy na skrajnch polach mają znacznie słabszą rozdzielczość (patrz testy na f2.8 na optyczne, photozone), to efekt jest
    taki, że daje nam to wrażenie o słabej pracy skrajnych AF. U siebie podpinałem 24-70 i 105 i 300 i różnica w jakości obrazka
    pomiędzy stałką, a zoomem na skrajnych puktach była bardzo duża co nie znaczy że są one walnięte. Po prostu tak jest.
    Dodam tylko, że próby były robione na aparacie, który jest już po kalibracji w serwisie .
    Ostatnio edytowane przez tomgol ; 28-02-2013 o 15:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgol Zobacz posta
    A mnie się wydaje że zapominamy o jednym, że część z tych punktów jest punktami krzyżowymi, a część "zwykłymi".
    Ja rozumię, że punkty krzyżowe działają nawet ze szkłami o min.5.6, a pozostałe z szkłami 2.8. Tym samym są one o
    punktami o różnej "czułosci", czy jak tam zwał i będą z różną efektywnością pracować. Jeżeli do tego dołożymy fakt,że
    obiektywy na skrajnch polach mają znacznie słabszą rozdzielczość (patrz testy na f2.8 na optyczne, photozone), to efekt jest
    taki, że daje nam to wrażenie o słabej pracy skrajnych AF. U siebie podpinałem 24-70 i 105 i 300 i różnica w jakości obrazka
    pomiędzy stałką, a zoomem na skrajnych puktach była bardzo duża co nie znaczy że są one walnięte. Po prostu tak jest.
    Dodam tylko, że próby były robione na aparacie, który jest już po kalibracji w serwisie .
    ... A mnie się wydaje, że jak jest 51pkt AF to powinno się dać używać 51 a nie 15 ze środka albo jeden centralny. Jak robię portret na f1.4 to chce moc złapać ostrość skrajnym prawym lub lewym narożnikiem bo jak przekadruję to stracę ostrości. Da się z D3x i z D3s a z D800 już nie. Ja się nie godzę ze stwierdzeniem "po prostu tak jest". AF jest po to, żeby łapać ostrości a jak nie łapie to coś jest walniente!!
    Dużo porównań do samochodów, więc jeszcze jedno ode mnie:
    Kupujesz nowy samochodów z 200 koni mechanicznych i 5cioma biegami , ale 5ty nie wchodzi! Co robisz?
    "Po prostu tak jest" i używasz 4 pozostałych i jesteś wdzięczny bo samochodów przecież nawet z 4ma biegami też ma 200 koni mechanicznych???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    ... A mnie się wydaje, że jak jest 51pkt AF to powinno się dać używać 51 a nie 15 ze środka albo jeden centralny. ............
    Chyba nie do końca zrozumiałeś co chciał przekazać kolega tomgol. To co on prawi ma sens i pewno wychodzi w praniu przy takiej matrycy. Na szczęście znam ludzi zadowolonych z d800 którzy robią zdjęcia i sie cieszą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    Chyba nie do końca zrozumiałeś co chciał przekazać kolega tomgol. To co on prawi ma sens i pewno wychodzi w praniu przy takiej matrycy. Na szczęście znam ludzi zadowolonych z d800 którzy robią zdjęcia i sie cieszą
    Zrozumiałem to, że powinien się zgodzić na nieostre zdjęcia na bocznych pkt AF w aparacie za 10k bo on tak ma. Nie rozumiem czemu ludzie mając coś wadliwego próbują wmówić sobie, że nie jest tak źle??
    Więc jak boczne punkty łapią mydło zamiast ostrości najlepsze rozwiązaniem jest NIE UŻYWAĆ skrajnych pkt. Wtedy nie ma problemu i wszyscy szczęśliwi.
    I to jest paranoja! Aparat po kalibracji dalej nie trafia a ktoś mówi ze po prostu tak jest a drugi mówi mi, że nie zrozumiałem pierwszego
    Ja znam (wliczając mnie) ludzi którzy nie robią radosnych zdjęć z D800 bo aparat jest w serwisie albo u innego właściciela, który robi krajobraz manualnymi obiektywami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Zrozumiałem to, że powinien się zgodzić na nieostre zdjęcia na bocznych pkt AF w aparacie za 10k bo on tak ma.
    Heh no i nie zrozumiałeś .
    Szkoda bo to zdrowiu szkodzi, a aparat w dzisiejszych czasach za 10tys. zł nie jest marzeniem ani narzędziem PRO.
    Takie czasy przyjacielu .
    A przy okazji nie ma narzędzi niezawodnych. Każde należy poznać i nauczyć się je obsługiwać. Jeśli ma jakieś niedociągnięcia to unikać sytuacji w jakich musisz z nich korzystać. Dla osoby PRO nie będzie stanowiło problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tot1977 Zobacz posta
    Heh no i nie zrozumiałeś .
    Szkoda bo to zdrowiu szkodzi, a aparat w dzisiejszych czasach za 10tys. zł nie jest marzeniem ani narzędziem PRO.
    Ja racze jsię nie zgodzę z takim stwierdzeniem, posłuże się tu moja drugą pasją - audio. Znasz może kogos kto kupił np wzmacniacz lub kolumny za 10kpln i potem narzekał, że głośnik mu harczy, że wzmacniacz zniekształca??? Jeśli tak to na bank bedzie wymianiał na nowy. Poza tym w sprzęcie audio tej klasy bubla się nie kupi (nie mam tu na mysli firm chińskich, które to lubia sie niektóre psuć po gwarancja) Tu jest wszystko dopracowane. Więc myślę wydając 10000 na sam aparat powinien być dopracowany, zrozumiełabym gdyby przypadłośc dotyczyła jednej serii lub kilku sztuk ale większosci????
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-03-2013 o 22:40
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Czytam i czytam te Wasze biadolenia na temat D800 i jego AF - jakości zdjęć itd.
    Ja posiadam D800 od paru miesięcy i jestem b. zadowolony żadnych problemów, na marginesie rozmawiałem z kilkoma fotografami znanymi w Polsce, którzy posiadają D800 i ich opinia jest taka sama jak moja.
    Zobaczcie zdjęcia nocne na naszym forum http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...103345&page=43
    Mnie się wydaje że jest jak w przysłowiu: "Byle jakiej baletnicy każda sukienka przeszkadza w tańcu"
    To na tyle!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwy49 Zobacz posta
    Mnie się wydaje że jest jak w przysłowiu: "Byle jakiej baletnicy każda sukienka przeszkadza w tańcu"
    To na tyle!
    Święte słowa i AMEN w temacie.

Domyślnie

Czytam i czytam te Wasze biadolenia na temat D800 i jego AF - jakości zdjęć itd.
    Ja posiadam D800 od paru miesięcy i jestem b. zadowolony żadnych problemów, na marginesie rozmawiałem z kilkoma fotografami znanymi w Polsce, którzy posiadają D800 i ich opinia jest taka sama jak moja.
    Zobaczcie zdjęcia nocne na naszym forum http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...103345&page=43
    To na tyle!
    Problemów z AF nie zrozumie ten kto ich nigdy nie miał.

P.S. Cieszę się oczywiście, że ze Twoją puszką jest ok.
    D700, D300, S20/1.8, N35/1.8, N50/1.8, N85/1.8, SB-600, SB-800.

Domyślnie

To na tyle!
    Uważasz zdjęcia na małych przesłonach 1 i 4 z linku za ostre? dwa w środku na przesłonach pewnie pow. f8 spoko, co tylko potwierdza moją opinię.

Strona 73 z 228 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów