Close

Strona 172 z 239 PierwszyPierwszy ... 72122162170171172173174182222 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 711 do 1 720 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    Body nr2 - HIT qwa roku 2014:
    - aparat NIE został zresetowany
    - wrócił z zapamiętanymi WŁĄCZONYMI ustawieniami mojej kalibracji w body
    - aparat był nadal przełączony na RAW
    - ustawienia obróbki fotek Standard z MAX ostrzeniem (jak wyżej)

Wniosek: aparat nr 2 wrócił do mnie tak samo rozjechany jak w momencie oddania do serwisu, do tego posiada nadal identyczne ustawienia jakie miałem po repo ślubnym. W tym przypadku stwierdzam, że aparat NIE ZOSTAŁ PODDANY KALIBRACJI AF.
    Wg mnie to są za daleko idące wnioski. Co z tego czy aparat ci oddali z takimi czy innymi ustawieniami? (raw czy jpg - jeden pies, jak używają do oglądania Nikon VievNX)
    Skoro wyostrzanie było na MAX to znaczy, że robili zdjęcia, po coś takie ustawienie zrobiono, nie sądzisz?
    Lepiej popatrzeć na stan licznika w exif - okaże sie ile zdjęć zrobiono.

PS - kilka osób pisze, że pozbędzie się D800 i wejdzie np w bezlusterkowce czy kompakty. Po co kupowaliście D800, jeśli nie potrzebowaliście wielomegapikselowego FXa? To pytanie retoryczne, właściwie nie powinienem się niczemu dziwić.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Zmien na AF-S I priorytet ostrosc.
    85mm D czy G??
    Jak D to rob portrety na centralnym tylko Bo traci ostrosc im blizej brzegow.
    Wlasnie tak zrobilam i jest ok (tzn priorytet "strzal" a nie ostrosc
    G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...
    Skoro wyostrzanie było na MAX to znaczy, że robili zdjęcia, po coś takie ustawienie zrobiono, nie sądzisz?
    ...
    Małe sprostowanie, wyostrzenie ustawił kolega FttSniper, serwis tego nie zmienił.
    Tak jak pisałeś, najlepiej sprawdzić licznik. Chodź z opisu kolegi FttSniper wygląda, że nie ruszyli drugiego body.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wg mnie to są za daleko idące wnioski. Co z tego czy aparat ci oddali z takimi czy innymi ustawieniami? (raw czy jpg - jeden pies, jak używają do oglądania Nikon VievNX)
    Lepiej popatrzeć na stan licznika w exif - okaże sie ile zdjęć zrobiono.

PS - kilka osób pisze, że pozbędzie się D800 i wejdzie np w bezlusterkowce czy kompakty. Po co kupowaliście D800, jeśli nie potrzebowaliście wielomegapikselowego FXa? To pytanie retoryczne, właściwie nie powinienem się niczemu dziwić.
    Body oddali mi z moimi ustawieniami, nic nie było ruszone - w kwestii AF - ZERO zmian, aparat wg mnie nie był nawet włączony.

Co do zakupu D800 - czy była jakaś inna opcja?

Jakoś nie widziałem nowej puszki w tym systemie do reporterki ślubnej z tak dobrymi parametrami - po prostu następcy D700. D600 to "zaawansowany amator", a D4 na starcie za drogi. To że wpakowali tam 36mpx to był fakt do przecierpienia przy obróbce - klientom i tak oddawałem pliki JPG przeskalowane do 4000 pix na dłuższym boku. Mając 5D mkII często korzystałem ze średnich rawów - ok 10 mpx.

Osoby, które kupiły D800 jako sprzęt do rozwijania hobby, sprzęt na wyjazdy o ciężkim plecaku z pewnością w ramach pozbycia się problemu będą szukać ukojenia w coraz lepiej prosperujących aparatach bezlusterkowych czy też kompaktach z górnej półki.

Osobiście uważam takiego FujiFilm X-T1 za konkurenta Nikona D7100 choć tak nie do końca. Można spojrzeć w szkła jakie oferuje fuji i ich jakość aby zmienić zdanie że to taki Nikon czy Canon jest nr1 jeśli chodzi o cropy. Szkła fuji typu 56 1.2 (odpowiednik 85mm) czy też 23 1.4 (odpowniednik 35mm) mają górnolotną jakość optyczną i mechaniczna - daleką nawet odpowiednikom do pełnej klatki.

Osobiście cenię ostatnio maksymalnie niską wagę sprzętu. Używam max iso1600-2500 przy szkłach 1.8-2.8 więc czemu na cropie nie mam mieć komfortu pracy ze szkłami 1.2-1.4 16mpx z Fuji wygląda mi na mutację matrycy z Nikona D7000 i to bardzo udaną

Tak jak ktoś wspomniał - klient nie będzie widzieć różnicy czy to crop czy FX - ta różnica jest jedynie komfortem pracy i możliwościami dla fotografa.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Skoro klient nie odrózni FX od DX (na pewno?), megapiksele nie sa potrzebne (tu się zgodzę), a fotograf nie widzi róznicy w szybiej pracy między Fuji XT1 a D800 to...
    1. ja tego nie rozumiem
    2. po co fotograf kupował D800?
    Zresztą - wg mnie to nie jest problem w sprzecie. Lubisz zmiany (canon-nikon-fuji) - czy to jest problem niezadowolenia czy chęc zmiany gadżetów - nieistotne, nie musisz sie tłumaczyć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja bym określił zniesmaczenie po pewnych nadziejach...
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Jacek - a nie rozumiesz że moze być tak że pewne opcje/zalety D800 "na starcie" były przekonujące?
    Niestety realia pokazały że wady są zbyt duze- na tyle duże że nastąpiło przewartościowanie pewnych priorytetów ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Jacek - a nie rozumiesz że moze być tak że pewne opcje/zalety D800 "na starcie" były przekonujące?
    Niestety realia pokazały że wady są zbyt duze- na tyle duże że nastąpiło przewartościowanie pewnych priorytetów ?
    Dokładnie........ nie ukrywam, że 36Mpix z D800 to czysta rozkosz. Niestety z powodu niewydolności sprzętu (w moim przypadku AF po pewnym czasie) oraz niepoważnego podejścia do naprawy przez serwis, zostałem zmuszony zakupić body dające jak dla mnie sporo gorszą jakość obrazu (ale z sprawnym AF jak dotychczas ).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Kuźwa ... nie stać mnie na zmianę systemu - tym bardziej że canon ma gorsze matryce...
    800 - super rozdzielczość i super AF ale problematyczny
    610 - gorszy ale może lepszy AF (paranoja prawda?) i gorsza ergonomia

Domyślnie

Tak. Nie powinno się jednak kupować sprzętu na wyrost. Jesli starcza 16 czy 24 mpx to po co sie pchać w 36 Mpx i tylko 4 fps.
    Jesli "pancerność" bezlusterkowców wystarcza, to powinno wystarczyć body D610 (niektórz pisza, ze to plastik - ja tego nie rozumiem - to body wydaje się pancerne jak D800, zwarte), to samo dotyczy kwestii AF i szybkości jego działania, które w bezlusterkowcach błyskawiczne nie jest. Jesli jest, to w aparatach z małymi matrycami, ale to ze względu na to, że mają większa GO.
    Ja bardzo często przy poradach dotyczących kupna sugeruje, że body i fotograf powinny być "z tej samej półki". Nie bardzo jest sens by ktoś mający kompakt przechodził na FX. Bo dostaje gorsze wysycenie koloru (ustawienia fabryczne kompaktu), bo ma kłopot z nie trafianiem AF itd itd. Trzeba mieć wiedzę, przechodzenie na wiekszy format klatki i bardziej profesjonalny sprzet wielu osobom stwarza problemy (przez braki w ich wiedzy - chodzi o konfiguracje body, obsługę itd).
    To nie są wnioski z tego co czytam na forum, tylko ze spotkań z ludźmi którzy są na kursach i szkoleniach.

(nie pisze więc tego postu pod kątem FttSniper, który wczesniej miał FF, to są ogólne spostrzeżenia)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-03-2014 o 23:33

Strona 172 z 239 PierwszyPierwszy ... 72122162170171172173174182222 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów