Close

Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 473
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ale wiesz jak to będzie wyglądać, prawda? Tak samo, tyle że zawarte w nim narzędzia, być może będą działać mniej problematycznie. Zamykając NX2 i miast niego prezentując takiego golasa, Nikon mówi nam: „cieszcie się, że już teraz przygotowujemy was na tę porażkę. Macie więcej czasu na przyzwyczajenie się do tej tragedii.”. Po NX2, takie coś powinno zostać w kanale alfa – do długiego jeszcze rozwijania, a nie wrzucania użytkownikom, nawet jako beta.
    Gdybym myślał, że będzie jak mówisz, to w ogóle nie otwierałbym gęby po próżnicy.
    Po cichu liczę na to, że ta darmowa beta, to jedynie próbka możliwości programu z niekompletną lista narzędzi, które powinny docelowo przewyższać zawarte w cnx2, skoro D ma być kontynuatorem tej linii.

Dlatego mam nadzieję, że finalna, komercyjna i odpłatna wersja programu, znacznie będzie się różnić od omawianej z takim zapałem bety.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Dlatego mam nadzieję, że finalna, komercyjna i odpłatna wersja programu, znacznie będzie się różnić od omawianej z takim zapałem bety.
    Nie liczyłbym na to, chociażby po doświadczeniach z poprzednią linią Nikon Capture. Przecież z tego programu można było stworzyć naprawdę genialne narzędzie. Nikon, mając ten swój knyf w kwestii dekodowania NEFów oraz NIKowe u-pointy, mógł zgarnąć większość rynku na tego typu soft wśród użytkowników swojego sprzętu. Wystarczyło tylko wsłuchać się w życzenia userów. A co dostawaliśmy? Co kilka miesięcy update z obsługą nowych puszek i raz na 2 lata jakiś ficzer, który niby był świetny, ale jakoś tak nie do końca (np. odszumianie). Jeśli będą nad tym pracować tak jak nad NX2, to niestety, ten program będzie jeszcze przez długie lata jedynie ciekawostką – jedną z wielu.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 01-03-2014 o 14:41
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

J1
    Gość

Domyślnie

Proponuję zerknąć na czym bazuje nowy NX-D. Pobrać najnowszą wersję bazowego softu i wszystko będzie jasne.

PS.
    Wspominałem o tym kilka postów wcześniej. Dokładnie post 59.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie liczyłby na to, chociażby po doświadczeniach z poprzednią linią Nikon Capture. ...
    Mówiąc szczerze, to bladego pojęcia nie mam co zamierza korporacja NIKON w kwestii omawianego softu.

Mam jedynie nadzieję, że będzie on miał funkcjonalność cnx2 i interface nx-d, który nawet przypadł mi do gustu.

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Nie chcę straszyć... jeżeli NX-D bazuje na Silkypix to czarno widzę korekty lokalne w ogóle. Zainstalowałem triala najnowszej i najmocniejszej wersji Silkypix i oprócz pędzla do usuwania zabrudzeń nie widzę innej opcji korekt lokalnych. Pozostają spekulację czy Nikon wymyśli jakąś opcję korekt lokalnych w NX-D skoro nawet producent programu takiej funkcji póki co nie oferuje.

Chyba faktycznie nowa nazwa programu to NX-D jak downgrade
    Spekulacje i tylko spekulacje, zaczekajmy, jak mówiłem do finalnej wersji i wówczas dajmy upust krytyce.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 01-03-2014 o 14:44
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

A nie stosowniej zaczekać na finalny produkt, zamiast pastwić się nad betą?
    Ja się nie pastwię, stwierdzam tylko fakty.
    Zaczekać można ale skoro jest to beta, to aktualne prace skupiają się raczej na poprawie błędów i optymalizacji kodu. Na U-Pointy bym nie liczył bo to patent Nika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Na U-Pointy bym nie liczył bo to patent Nika.
    No ja właśnie się nad tym zastanawiam, bo nigdzie oficjalnego komentarza na ten temat nie trafiłem. Chyba wszyscy się tylko tego domyślamy, a jak jest naprawdę – pewnie prędko się nie dowiemy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Panowie, nie twórzmy bytów ponad potrzebę. Widzę, że osoby, które teraz sie wypowiadają w tym wątku w ogóle nie czytały pierwszej-drugiej strony. Jest oficjalna wypowiedź, że w finalnym NX-D nie będzie U-pointów. Koniec marzeń, Nikon wycofuje sie z robienia oprogramowania.

Dla mnie ciekawe pytanie brzmi: czy w NX-D możliwe będą nakładki, na przykład pakiet Nik Software? (Który można dokupić za 149 USD)

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli zatem linia cnx2 nie znajdzie kontynuacji, to do profesjonalizmu samego sprzętu od korporacji NIKON będzie trzeba dodać znak zapytania.

Co mi po lustrze za circa 25k, z którego negatywów nie będzie poprawnie odczytywać żadne rozsądne oprogramowanie
    do wołania nefów?

Faktycznie, jest to strzał w stopę i NIKON powinien zweryfikować swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Faktycznie, jest to strzał w stopę i NIKON powinien zweryfikować swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie.
    To pewnie nie jest kwestia stanowiska a możliwości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    To pewnie nie jest kwestia stanowiska a możliwości.
    Może nawet nie możliwości tylko przyjętej polityki. Myślę że Nikona było stać na kupienie NIK-a i zrobienie sobie CNX Lite (CNX) i CNX Pro (CNX + pakiet NIK). Odpuścili sobie bo zapewne w temacie softu preferują pełen outsourcing a nie tworzenie dodatkowego działu zajmującego się softem.

Popatrzmy na to od drugiej strony, U-pointy to nie jest rzecz niezastąpiona i sądzę że ważniejsze w CNX było samo wołanie RAW-A, być może ten silnik trafi teraz pod nową maskę?

Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów