Close

Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 473

Domyślnie

Zaczynam dochodzić do wniosku, że Nikon nie miał innego wyjścia.
    Kiedyś, kiedyś mieli szansę rozwijania Photoshopa. Olali temat, z którym ponoć przyszli bracia Knoll.
    Później mogli bardziej zaangażować się w NIK-a. Ale oddali tę firmę Googlowi.
    Mogli zostać producentami softu, ale wykazali się przenikliwością podobną do Kodaka.
    Teraz muszą coś zrobić, bo zostali jedyną firmą, która nie oferuje żadnego procesora rawów, na jako-takim poziomie - ani za free (jak chyba niemal wszyscy), ani za kasę (jak oni sami).
    Na dokładkę, wielu użytkowników "okopało" się na starych wersjach PSD (tych bez wieczystego haraczu), więc nie otworzą sobie plików z nowych kamer już niebawem. Żeby było śmieszniej, chyba tylko nieliczni wierzą, że Lightroom nie "wyparuje" w chmurę... A wówczas sprawa będzie wyglądała naprawdę kiepsko.
    Co by nie było, w dziedzinie softu jakoś brak dobrych wiadomości (poza drukowaniem 3d z fotoszopa, niezbędnym każdemu fotografiście ).

Domyślnie

To teraz czuję się jak koneser któremu wartość rynkowa softu wzrosła (CNX2)
    W CNX-D brakowało mi również określenia punktu AF. Czasem chciałem wiedzieć gdzie trafiłem, a tu zonk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    W CNX-D brakowało mi również określenia punktu AF. Czasem chciałem wiedzieć gdzie trafiłem, a tu zonk
    W CNX-D jest taka możliwość. Skrót Shift+F. Niestety to pokazywanie punktu ostrości, zarówno w CNX-D jak i jego starszym bracie to taka "wydmuszka". Pokazują, ale aktywny punkt AF, który wybrałeś do celowania. Jeśli ustawiłeś sobie centralny punkt AF, wycelowałeś nim w obiekt np. w dolnym lewym rogu kadru, a potem przekadrowałeś to nie pokaże ci obiektu, w który celowałeś tylko centralny punkt AF, bo taki wybrałeś do celowania. Analogicznie jeśli wybierzesz np. skrajny prawy punkt AF, wycelujesz i przekadrujesz to i tak jako punkt ostrości na zdjęciu pokaże ci skrajny prawy, a nie miejsce, w które nim celowałeś.
    Reasumując użyteczne jest to tylko do ujęć nieprzekadrowywanych.
    Ostatnio edytowane przez paveu ; 27-02-2014 o 23:29
    D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
    PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.

Domyślnie

A w jaki sposób aparat ma wiedzieć, że przekradrowałeś?! Inaczej mówiać - zmieniłeś pozycję puszki. Jakieś żyroskopy, GPS?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A w jaki sposób aparat ma wiedzieć, że przekradrowałeś?! Inaczej mówiać - zmieniłeś pozycję puszki. Jakieś żyroskopy, GPS?
    Dałoby się prościej - w momencie ostrzenia aparat zapamiętywałby kadr i porównywał z tym, który ostatecznie został zrobiony, po czym porównywałby oba i zaznaczał faktyczny punkt ostrzenia Ale wydaje mi się, że to co jest, w zupełności wystarcza - tyle tylko, że przez te kilka lat fotografowania ani razu nie czułem potrzeby sprawdzenia punktu ostrzenia, więc to nie funkcja dla mnie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Dałoby się prościej - w momencie ostrzenia aparat zapamiętywałby kadr i porównywał z tym, który ostatecznie został zrobiony, po czym porównywałby oba i zaznaczał faktyczny punkt ostrzenia Ale wydaje mi się, że to co jest, w zupełności wystarcza - tyle tylko, że przez te kilka lat fotografowania ani razu nie czułem potrzeby sprawdzenia punktu ostrzenia, więc to nie funkcja dla mnie?
    Jest to swego rodzaju funkcja serwisowa, która może się przydać do sprawdzenia obiektywu i "wyczucia" układu AF. Z jednej strony (nie przekadrowując) można porównać chęci do wyników, z drugiej strony zobaczyć jakie elementy w scenie najlepiej wyczuwa AF. Po prostu nie trzeba zapamiętywać gdzie nastawiamy ostrość tylko podejrzeć później na kompie.

Generalnie jak nie ma problemów to jej sens (poza ciekawostką) jest żaden, kiedy jednak ucieka nam kolejny fajny moment i zaczynamy coś podejrzewać to przychodzi z pomocą. No ale to chyba oczywiste co napisałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Jest to swego rodzaju funkcja serwisowa, która może się przydać do sprawdzenia obiektywu i "wyczucia" układu AF. Z jednej strony (nie przekadrowując) można porównać chęci do wyników, z drugiej strony zobaczyć jakie elementy w scenie najlepiej wyczuwa AF. Po prostu nie trzeba zapamiętywać gdzie nastawiamy ostrość tylko podejrzeć później na kompie.

Generalnie jak nie ma problemów to jej sens (poza ciekawostką) jest żaden, kiedy jednak ucieka nam kolejny fajny moment i zaczynamy coś podejrzewać to przychodzi z pomocą. No ale to chyba oczywiste co napisałem.
    Hm, no rzeczywiście, można tak na to spojrzeć. Chociaż ja za niezłapane fajne momenty winię głównie siebie, a nie sprzęt Wiem jednak, co chcesz powiedzieć - w kontekście D7000 czy D800, które (wg opinii panującej na forum - sam nie miałem obu puszek w ręce) mają problemy z AF. Na szczęście ani w D50, ani D200, D300s i D700 się z tymi problemami nie zetknąłem i jestem szczęśliwym człowiekiem

Domyślnie

Nieciekawie to wygląda. Powolne i pozbawione wielu istotnych funkcji.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Nieciekawie to wygląda. Powolne i pozbawione wielu istotnych funkcji.
    A nie stosowniej zaczekać na finalny produkt, zamiast pastwić się nad betą?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A nie stosowniej zaczekać na finalny produkt, zamiast pastwić się nad betą?
    Ale wiesz jak to będzie wyglądać, prawda? Tak samo, tyle że zawarte w nim narzędzia, być może będą działać mniej problematycznie. Zamykając NX2 i miast niego prezentując takiego golasa, Nikon mówi nam: „cieszcie się, że już teraz przygotowujemy was na tę porażkę. Macie więcej czasu na przyzwyczajenie się do tej tragedii.”. Po NX2, takie coś powinno zostać w kanale alfa – do długiego jeszcze rozwijania, a nie wrzucania użytkownikom, nawet jako beta.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 9 z 48 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów