Szukaj
Like![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Popieram...
Najwyraźniej skoro mowię ze lepszy tzn ze wiem więcej od ciebie i na tyle długo porównywałem ze mowię jak jest. Nie jestem ani pijany ani odurzony. Kto w dzisiejszych czasach używa softu który pracuje na pliku źródłowym RAW i tam zapisując dane (Capture NX) zamiast na xmp lub pochodnych (nxd i silkypix maja inna nazwę). Bracie dziś dla fotografów którzy sie utrzymują tylko z zawodu - pliki raw sa na wagę złota. Należy je chronić przed "intruzami" (wypadkami). Backup po backupie itd. Jak sie ma do rzeczy zapisywanie ustawień i innych na rawie? Tak rawu nie uchronisz. Capiture NX2 to przeżytek...
Co..? Tak bardzo cię lokalna korekta jara? A może NIK-owskie (teraz googlowskie) u-pointy? Od tego sa warstwy w ps i praca na TIFF-ach. Może dlatego bo ty amator z 50 letnim stażem i nie rozumiesz jednej rzeczy. Bracie dziś liczy sie jakość bo każdy wali tanimi puszkami obrabiając w LR itd. A generowany z d810 lub d800e raw ma niestety takie wymagania jeśli chodzi o soft ze praca na tzw "previews" i śmieszne generacja plików NEF swoim "algorytmem" profili icc pod w/w puszki jest żenująca. Stad nx2, nxd lub silkypix a spośród nich - ten ostatni bije pozostałe na głowę. Kropka. Sprawdź. Zrozum. Poznaj. Pogrzeb. Porównaj. Ocen.
Ostatnio edytowane przez alf129 ; 22-08-2014 o 15:53
Alf, może jeszcze nie wiesz, ale nowy NX-D jest produkcji właśnie SilkyPix. Dlatego Koledzy robią sobie jaja...![]()
BTW - ten przykład pokazany parę postów temu z C1P jest jakąś potworną antyreklamą dla tego programu.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Pewnie ze wiem ze nxd tylko "bazuje" na silkypix. Sciagnji triala i ocen sam. A c1p..? Cóż nie jara mnie już praca na generowanych przez softy profilach ICC które sa tak bardzo dalekie od "prawdy" Co do nxd - jest jednak okrojony bardzo z funkcji w porównaniu z sp. Ufam za to puszce bardziej niż kiedyś i post w 90% dokonuje w silkypix. Poza tym co do przykładu wyżej c1 - kto tak prześwietla?
Niestety nie czyta ale..ma 100x więcej funkcji i daje lepsze rezultaty po całkowitym jego zrozumieniu
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-08-2014 o 18:46
Jak można polemizować z kimś kto nie ma zielonego pojęcia. Jak przebijesz prace na obydwu programach NON stop i porównywanie wygenerowanych tiffow i jpegow przed ponad tydzień. Mam porównanie obydwu programow i tyle. Mogę zagiąć bohaterów na ps, LR, c1p trenując intensywnie na nich od dobrych 6-7 lat teraz trenuje sztuki walki z silkypix bo niestety jest bardziej funkcjonalny niż Capture NXD. Silkypix rządzi jeśli chodzi o jakość i możliwości. Tyle w temacie.
Ostatnio edytowane przez alf129 ; 22-08-2014 o 19:30
Skontaktuj się z nami