Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JED Zobacz posta
    Mozesz polecic sprzet do tej operacji?
    Gdzieś był wątek o płynach. Ja używam Rotin. Na razie jest dobrze.
    Ważne żeby robić to przy dobrym oświetleniu i w razie czego powtórzyć operacje. Akumulatory muszą być naładowane na maxa. Matryce oglądamy pod różnymi kątami - może ukryć się jakiś babor. Aaa, nie zalej płynem matrycy! Szpatułki mają być wilgotne nie mokre. Drugą czystą przecierasz do sucha.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saron Zobacz posta
    Mój d800 jest chyba popsuty nic w nim nie grzechocze, nie chlapie olejem, punkty AF nawet te skrajne trafiają bez błędnie..
    Coś z nim nie tak pewnie to wina Nikona, bo taka zła firma jest...
    Pzdr.
    Wyrzuć go! Koniecznie!

Domyślnie

Takie rozmowy końca nie mają aż do wyjścia nowego modelu, a za dwa modele okaże się, że obecne modele tooo dooopierooo byłyyyy APARATY, a te dzisiaj to syf kiła i mogiła i w dodatku drogie nie wiedzieć czemu..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orelob Zobacz posta
    Takie rozmowy końca nie mają aż do wyjścia nowego modelu, a za dwa modele okaże się, że obecne modele tooo dooopierooo byłyyyy APARATY, a te dzisiaj to syf kiła i mogiła i w dodatku drogie nie wiedzieć czemu..
    Wszystko zmierza w tym kierunku ...... nie tylko graty fotograficzne. Taki "znak czasu" .... widocznie.

Trzeba zapobiegawczo jakiś dobry sprzęt zachomikować.....; ofoliować szczelnie , głęboko zakopać w ogródku , za czas jakiś odkopać i ..... będzie jak znalazł w nowej rzeczywistości......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    Gdzieś był wątek o płynach. Ja używam Rotin. (...) Aaa, nie zalej płynem matrycy! Szpatułki mają być wilgotne nie mokre. Drugą czystą przecierasz do sucha.
    Ostatnio czyściłem matrycę D800 (w sumie tylko dlatego, że po przeczytaniu któregoś wątku tutaj zrobiłem zdjęcie białej kartki na f22 :> ) płynem i szpatułkami Rotin, szpatułkę miałem mocno zwilżoną a płyn momentalnie parował - po 1-2s nie było czego wycierać.

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    Gdzieś był wątek o płynach. Ja używam Rotin. Na razie jest dobrze.
    Ważne żeby robić to przy dobrym oświetleniu i w razie czego powtórzyć operacje. Akumulatory muszą być naładowane na maxa. Matryce oglądamy pod różnymi kątami - może ukryć się jakiś babor. Aaa, nie zalej płynem matrycy! Szpatułki mają być wilgotne nie mokre. Drugą czystą przecierasz do sucha.
    Dzieki.
    Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...

Domyślnie

Witam,
    Korzystałem z kilku metod czyszczenia, ale żadna nie była w 100% skuteczne i nie zawsze bezpieczna.
    Na pewno warto sprawdzić w praktyce takie "urządzenie" do czyszczenia matrycy zaprezentowane przez Nasima Mansurova. Używają tego m.in. w fabryce Leica. Efekty widoczne są na filmach. Jak dla mnie spektakularne. 2 dni temu zamówiłem 1 sztukę ze strony Mansurova. Jak użyję, to dam znać na forum.
    pzdr

http://photographylife.com/sensor-gel-stick-stock

http://photographylife.com/what-is-the-sensor-gel-stick

http://photographylife.com/how-to-us...nsor-gel-stick

http://photographylife.com/sensor-ge...ional-shipping
    "Lepsze zdjęcie zaszumione, niż poruszone. Lepsze poruszone niż żadne."

Domyślnie

Jakiś czas temu kupiłem Green Clean i tak go używałem z małym niezadowoleniem. W końcu nadszedł koniec tego zestawu i postanowiłem kupić płyn Eclipse i do tego szpatułki. Powiem Wam, że Green Clean to badziew, który zostawia smugi na matrycy. Eclipse odparowywuje momentalnie nie zostawiając śladu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxtor Zobacz posta
    Witam,
    Korzystałem z kilku metod czyszczenia, ale żadna nie była w 100% skuteczne i nie zawsze bezpieczna.
    Na pewno warto sprawdzić w praktyce takie "urządzenie" do czyszczenia matrycy zaprezentowane przez Nasima Mansurova. (...)[/url]
    Urządzonko ciekawe. Szkoda, że nie daje rady z olejem. Bo faktycznie - nieumiejętne użycie szpatułek pozostawia smugi i efekt po czyszczeniu może być gorszy niż przed...

Wracając do tematu brudnej matrycy... Jak pisałem, dotychczas nie przejmowałem się tym problemem. Po prostu sam sobie czyszczę (także używam Rotin).
    Dyskusja w tym wątku skłoniła mnie jednak do głębszego zastanowienia się nad tym problemem. Jak wiadomo, w przyrodzie nic nie ginie. Skoro więc ten olej pojawia się na matrycy, to znaczy, że nie ma go już w tych miejscach, gdzie pierwotnie powinien był być (albo jest go coraz mniej). Mam nadzieję, że te ubytki środka smarowego nie wpływają negatywnie na żywotność ruchomych elementów aparatu. Ech... No i po co ja czytam takie wątki...

Domyślnie

Posiadam w domu specjalne, jednorazowe chusteczki do optyki firmy Zeiss - mozna tym czyscic matryce?
    Takie cos:
    Mam rowniez spray Zeiss, ale to chyba za duze ryzyko?
    Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów