JED - myśle, że tak. Duże ryzyko. Musisz przeczytać skład ale pewnie go nie podają. Poszukaj SENSOR SWAB. Jest wersja z pojedyncza szpatułką nasączoną płynem. Koszt około 20 PLN.
Pozdrawiam
Szukaj
JED - myśle, że tak. Duże ryzyko. Musisz przeczytać skład ale pewnie go nie podają. Poszukaj SENSOR SWAB. Jest wersja z pojedyncza szpatułką nasączoną płynem. Koszt około 20 PLN.
Pozdrawiam
FUJI X-T3/18-55/35 1.4
Dzieki.
Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...
To prawda trzeba się spieszyć. Nie ma co łaszczyć się na szpatułki i brudną rozmazywać brud po matrycy. Fakt szpatułki trochę kosztują, ale jak chcemy mieć czystą matrycę to warto drugą suchą szpatułką przetrzeć matrycę do sucha. Wtedy nie powinno być smug. Teraz wiem dlaczego w komplecie dostałem trzy sztuki
Ściereczkami i płynem do optyki matrycy nie ruszał bym.
Za to odwrotnie - bez problemu. Płynem do matryc w końcu doczyściłem wizjer![]()
Płynem do optyki nie mogłem. Pozostawały mi ciągle plamy.
I o to właśnie chodzi. Jedni kupują aparat i robią zdjęcia, inni kupują by fotografować ścianę na f22 i produkować się na forach internetowych. Lustrzanka jest bardzo uniwersalnym urządzeniem i może być różnorodnie użytkowana.![]()
Nikon D600, D7100,
Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.
Chciales byc dowcipny, czy o co chodzi?
Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...
JED, jeżeli nie jesteś strachliwy i ręce Ci się nie trzęsą, to możesz śmiało czyścić matryce
Używam od zawsze Sensor Swabs z płynem Eclipse (od razu odpowiadan: nie wiem czy to są dobre, najlepsze, najgorsze, etc. Po prosty innych nigdy nie używałem). Do D800 będziesz potrzebował Swabs type 3. Ładujesz baterie na max, ponosisz lustro i jeździesz. Na YouTube można pewnie znaleźć filmy, jak to robić: do pierwszej próby może sie przydać. Za karampukiem, nie oszczędzaj na szpatułkach: jedna lub dwie do jednego przemycia (w zależności od stanu matrycy). Nie pamietam, żebym wycierał resztki płynu. Finansowo jest to, MZ, nieco drogawe (paczka Swabs to u mnie ponad 50 euros), ale od nikogo nie zależysz i czyścisz, kiedy potrzebujesz. Mam jeszcze taką podświetlaną lupę; czasem sie przydaje. Moje D800 nie "brudzi się" zbytnio, ale D3 lało olejem przez ponad dwa lata, to i wprawy w czyszczeniu nabrałem![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 24-05-2014 o 08:34
Dzieki - oddalem do serwisu.
I to jest najlepsze wyjscie jezeli nie ma sie doswiadczenia a nie chce sie ryzykowac. Co jak co ale serwis czysci matryce naprawde na 100% . Mam w Gdansku dobry serwis, ale ostatnio zaczeli wymyslać ze nie wszytko mozna doczyscic, każa juz sprawdzac na F 16, a nie na F 22 . Zostawija małe plamki ( twierdzac ze ich juz sie nie da usunac ) ktore przy długim smarzeniu matrycy sie zapieka jeszcze bardziej i za chwile matryca do ponownego czyszczenia ( w Nikonie wyczyscili, dało się ) . Coraz gorzej u nas z obsługa klienta
Nie wyrazilem sie jasno.
Nie oddalem do Nikona, a na Obr. Wybrzeza - na ten punkt narzekasz, czy na ten w Wielkim Mlynie?
niestety na ten przy Obrońców Wybrzeza, ale moze w Twoim przypadku bedzie OK ( sam serwis jest w porzo, jednak z czyszczeniem matryc niezbyt, dwukrotnie oddawałem do poprawki) , ponoć dobrze czyszca matryce w Cyfrowym.pl na Kartuskiej. Nie wiem czy gdzieś wysyłają czy sami to robią ?
Skontaktuj się z nami