Close

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 216

Wątek: D7100 czy D5300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyzio666 Zobacz posta
    Jak dla mnie Dxxxx ma jedną zasadniczą wadę, co go dyskwalifikuje dla każdego, kto będzie pstrykał więcej niż na urodzinach u Cioci Mariolki; a mianowicie nie posiada śrubokręta. To moim skromnym zdaniem dyskwalifikacja
    Na tym forum byli już tacy, dla których najważniejszy był... śrubokręt. Dla innych najważniejsze są 2 pokrętła w aparacie. A jeszcze dla kogoś innego 2-gi ekran. Dla każdego coś innego jest najważniejsze...

Cytat Zamieszczone przez kubek1976 Zobacz posta
    Ja jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem i niestety z braku kasy wybrałem d5100. No i żałuję. Nawet nie chodzi o śrubokręt bo używam tylko 18-105 i 35 nikona ale bardziej ze względu na wizjer który jest strasznie ograniczony w d5100 w porównaniu do d7000, i brak przycisków w tym drugiego pokrętła. W d5100 masz dodatkowy tylko 1 przycisk Fn który podpiąłem sobie pod ustawienie ISO.
    Zawsze można sprzedać aparat...
    Nikon

Domyślnie

No można. Zastanawiałem się nad tym. Tylko teraz sprzedając roczny aparat tracę sporo. Sprzedam za ok 1000 maks. do nowego d7000 musiałbym dołożyć 1800-2000. Bardziej opłacało się zapożyczyc wcześniej. Chyba że wezmę używane body ale to zawsze ryzyko.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    D7200 | S17-50 | N35 1.8 | SB900
    fotopasje.com

Domyślnie

Ja kupilem niedawno d7100 do tego 50mm 1.8 kiedys siedzialem tylko w studio reklamy itd na d700

Powoli przypominam sobie d7100 ostrzy fajnie ale musze jeszcze potestowac tutaj dodaje fote robiona pare dni temu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubek1976 Zobacz posta
    No można. Zastanawiałem się nad tym. Tylko teraz sprzedając roczny aparat tracę sporo. Sprzedam za ok 1000 maks. do nowego d7000 musiałbym dołożyć 1800-2000. Bardziej opłacało się zapożyczyc wcześniej.
    Cóż, człowiek uczy się całe życie. Następnym razem będziesz mądrzejszy podczas wyboru sprzętu...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jak nie wiesz czy wybrać D7100, czy D5300, to tak naprawdę nie wiesz czego chcesz. To jak porównanie Porsche 911 i Forda Focusa...

Ale w skrócie - jedyne większe za D5300 to odchylany ekran. Pozostałe sprawy odnośnie fotografii lepsze w D7100.
    Wydaje mi się, że miedzy 7100 a 5300 nie ma aż takiej przepaści jak między Porsche i Focusem. To takie gadanie, bo 7100 leży na półce dla bardziej zaawansowanych a 5300 leży na półce dla amatorów. Dlatego też z założenia 5300 musi być gorszy. A może jednak nie. Wiadomo, że podstawą sukcesu w lustrzance jest dobry obiektyw a nie body. Oba aparaty mają podobne, o ile nie takie same matryce. W obu usunięto filtry dolnoprzepustowe. Ponadto D5300 ma nowszy procesor i jeżeli wierzyć producentowi szybszy. Dodatki typu GPS i Wi-Fi na pewno dodają mu atrakcyjności. Szczególnie podoba mi się możliwość podglądu i sterowania smartfonem. Można robić ciekawe zdjęcia z ukrycia.

Dlatego też przymierzam się do zakupu D5300. Oglądałem go dzisiaj w Saturnie. Zaniepokoił mnie jednak jego ciemny wizjer. Canon 700D ma znacznie jaśniejszy. Czy ktoś kto UŻYWA D5xxx może się wypowiedzieć, czy jest to jakąś znaczącą wadą, słabą stroną aparatu?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Amsterdam/Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariosont Zobacz posta
    Wydaje mi się, że miedzy 7100 a 5300 nie ma aż takiej przepaści jak między Porsche i Focusem. To takie gadanie, bo 7100 leży na półce dla bardziej zaawansowanych a 5300 leży na półce dla amatorów. Dlatego też z założenia 5300 musi być gorszy. A może jednak nie. Wiadomo, że podstawą sukcesu w lustrzance jest dobry obiektyw a nie body. Oba aparaty mają podobne, o ile nie takie same matryce. W obu usunięto filtry dolnoprzepustowe. Ponadto D5300 ma nowszy procesor i jeżeli wierzyć producentowi szybszy. Dodatki typu GPS i Wi-Fi na pewno dodają mu atrakcyjności. Szczególnie podoba mi się możliwość podglądu i sterowania smartfonem. Można robić ciekawe zdjęcia z ukrycia.

Dlatego też przymierzam się do zakupu D5300. Oglądałem go dzisiaj w Saturnie. Zaniepokoił mnie jednak jego ciemny wizjer. Canon 700D ma znacznie jaśniejszy. Czy ktoś kto UŻYWA D5xxx może się wypowiedzieć, czy jest to jakąś znaczącą wadą, słabą stroną aparatu?
    wedlug mnie jest przepaść d5300 brakuję pewnych rzeczy które sie przydaja nawet bardzo a ma je d7100. HSS, mikrokalibracja, i jest uszczelniany. ja swojego d5200 musze oddac drugi raz do serwisu na kalibracje, gdybym mial mikrokalibracje nie musial bym tego robic.

Domyślnie

jak nie zależy ci na ergonomii i przyda ci się wifi i gps to bierz d5300 ja wybrałem tą drugą opcję d7100 i jestem w pełni zadowolony
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariosont Zobacz posta
    Po włożeniu baterii wizjer jest jasny, dużo jaśniejszy niż np. w D5100.
    Mały zestaw podróżnika: D7500, AF-P 10-20, 18-55, 70-300 plus N18-105, N35/1.8G N50/1.G, METZ 52 AF-1

Domyślnie

Ja zaczynałem od D3100 byłem zachwycony tym aparatem - jestem jeszcze pod względem zdjęć. Ale przyszedł moment że było to za mało dla mnie. Zastanawiałem się na D5XXX i kupiłem jednaj D7100 Nie żałuje. Teraz na święta byłem na większej imprezce rodzinnej i kuzynka podała mi D3100 do zrobienia zdjęcia. Jak wziąłem aparat w ręce myślałem, że mam "małpkę". Jakiś lekki, brak kółka z przodu i przycisku funkcyjnego i przycisku af. Taki fajny ale jak raz spróbujesz wersje serii D7XXX będziesz widział czym te aparaty się różnią. Jak gdzieś już przeczytałem, że różnica jest taka jak między Porsche 911 a Fordem Focusem. Niby żadna tu silnik i tam silnik tu koła i tam koła. Tu klima i tam klima. Ale w połączeniu to jednak D7100 to takie porsche.

Pozdrawiam
    Nikon D750 D7500+ML-L3 | N 14-24 2.8G | N 24-70 2.8G | N 70-200 VR II 2.8G |N 17-55 2.8G | N 24-120 4G VR | N60 MICRO 2.8G |N70-300 VR | N10-24 | S 8mm 3.5 EX DG Fisheye | SB-600 | SB-910 | 10xSD ExPRO 95MB/s(32GB) | Genesis Gear GPS-N | DJI PHANTOM 3 ADVANCED |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndBed Zobacz posta
    ... ale jak raz spróbujesz wersje serii D7XXX będziesz widział czym te aparaty się różnią. Jak gdzieś już przeczytałem, że różnica jest taka jak między Porsche 911 a Fordem Focusem. Niby żadna tu silnik i tam silnik tu koła i tam koła. Tu klima i tam klima. Ale w połączeniu to jednak D7100 to takie porsche.

Pozdrawiam
    Nic dodać nic ująć.
    XR2, F80, D7100 i kilka szkiełek

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów