Close

Strona 87 z 102 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1011

Domyślnie

Pod słońce; nie wiem tylko czy to aby dobry przykład.

PS. Ciut za mocno dopalone flash-em ale nie o to tutaj chodzi.
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Dla odbiorcy ślubnego takie zdjęcie idealnie dopalone. A przesłona 1,8?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Chcesz je podpinać pod korpus DX?
    Szkiełko jest pod FX-a a ja na razie mam body DX-owe, z którym się zapewne w niedługim czasie rozstanę. Zresztą wspominałem o "sferze marzeń"...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Szkiełko jest pod FX-a a ja na razie mam body DX-owe, z którym się zapewne w niedługim czasie rozstanę. Zresztą wspominałem o "sferze marzeń"...
    Szkiełko jest pod FX i pod DX także to nie problem że używasz z DX body ... :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    [...]A przesłona 1,8?
    Tak, 1.8
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Szkiełko jest pod FX i pod DX także to nie problem że używasz z DX body ... :P
    To fajnie bo spodobało mi się już jak ktoś pokazywał na forum foty bodajże z Majorki. Choć w ulotce Nikona na 2013 rok, którą posiadam w formie harmonijki, jak byk pisze (przy tym obiektywie): "Obiektyw szerokokątny formatu FX o dużej jasności".
    Nikon

Domyślnie

To fajnie bo spodobało mi się już jak ktoś pokazywał na forum foty bodajże z Majorki. Choć w ulotce Nikona na 2013 rok, którą posiadam w formie harmonijki, jak byk pisze (przy tym obiektywie): "Obiektyw szerokokątny formatu FX o dużej jasności".
    Każdy obiektyw do FX jest również do DX. Dlatego tez nie są specjalnie oznaczone. Odwrotnie już nie.

Ale... zdarzają się też zwolennicy DX na FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Chcesz je podpinać pod korpus DX?
    Podzielam wątpliwości MstrG, czy stałooogniskowy obiektyw 28mm może być użyteczny dla współpracy z matrycą APS-C - w taki sposób przecież traci on jeden ze swoich głównych walorów, jakim jest szeroki kąt widzenia.

[...] w ulotce Nikona na 2013 rok, którą posiadam w formie harmonijki, jak byk pisze (przy tym obiektywie): "Obiektyw szerokokątny formatu FX o dużej jasności".
    No i słusznie jest napisane - dla FX tak właśnie jest (75º) dla DX już nie (53º).

Konkluzja - jeżeli ja sam miałbym go kupić TYLKO do używania pod DX, to nigdy bym się na to nie zdecydował. Dla FF to co innego, po to został zaprojektowany.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Czyli co byś kupił chcąc mieć ogniskową 28mm i jasność 1.8? Bo rozumiem, że nie chciałbyś zaryzykować twierdzenia, że skoro nie potrzebujesz takiej kombinacji, to i inni także? To przecież z grubsza (obok 35/1.8 ) odpowiednik jasnego standardu w FX.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 09-12-2013 o 15:28

Domyślnie

Pod FX kupiłbym 28/1.8. Pod DX nie potrzebuję stałki o ekwiwalencie ogniskowej 42 mm. Zadowalam się 35 mm/1.8.

BTW - 28 mm to nie jest odpowiednik standardu przy zastosowaniu z DX, skoro jego kąt widzenia wynosi wtedy 53 stopnie, a za obiektyw standardowy uznaje się przecież taki, którego kąt widzenia w poziomie jest zbliżony do 40 stopni.

I dla pełnej jasności - nie chcę ryzykować żadnych twierdzeń
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Strona 87 z 102 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów