Szukaj
| Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910
Też podpinałem swego czasu w FJ. Ostry i leciutki. Ze względu na dostępność, a raczej niedostępność Tokiny 16-28, to chyba porwę się na tą 28/1,8G.
D700+Grip
N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700
D5200+18-55
Pisałeś w innym wątku że Ci się "wąska" wydaje 28mkaA ja napiszę że być może 24mm byłaby świetnym rozwiązaniem ale jasna wersja kosztuje majątek... Co do UWA w reportażu ślubnym mam mieszane uczucia...na pewno kilka ujęć urozmaici oglądanie ale wolałbym właśnie 28/1.8+ samyanga 14mm
Nikkor 28/1.8G jest świetnie skorygowany pod względem dystorsji... niektórzy narzekają na szybkość AF - mój egzemplarz na pewno jest szybszy od 35/1.8G - jak na nikonowską stałkę nowej generacji jest jednym z najszybszych obiektywów... kąt widzenia jest świetny do fotografowania ludzi w pomieszczeniach...ja Ci napiszę że nie "porywasz się" tylko robisz sobie dobrze kupując ten obiektyw![]()
Jak wypada ten Nikkor w porównaniu do Sigmy 28 1.8 ? Czy jest sens zmieniać tą Sigmę na Nikkora ?
No tak pisałem. Ale kurczę, jest poza zasięgiem ta Tokina i po sprzedaży dwóch swoich szkieł prawie będę miał na tego nikkora 28/1,8g. Przyznam szczerze, że jestem trochę napalony, a plastyka i jasność stałek jest dla mnie priorytetowa. Kiedyś się bałem pracować na stałkach, teraz mogę działać śmiało.
No właśnie ten Samyang już gościł na moim body i pewnie w połowie tego sezonu dołączy do innych moich szkieł.
Finalnie więc będę chciał pracować na:
- 28/1,8G
- 50/1,8D
- 85/1,8D
I w przyszłości Samyang 14/2,8.
D700+Grip
N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700
D5200+18-55
Zamień te dwie D na G i będzie mega-super.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Popieram - moja 85/1.8D na razie zostaje ale resztę mam dokładnie jak proponujesz i uważam że to szkła o dobrej relacji cena - jakość. Do tego została 35/1.8G bo szkoda mi sprzedawać... z drugiej strony za duży wybór czasem powoduje kombinacje zamiast skupieniu się na samym fotografowaniu....
Temat to 28/1.8G - napiszę że też się bałem złej opinii... kupiłem z drugiej ręki od człowieka który miał do sprzedania cały arsenał szkieł w świetnym stanie/chyba z dotacji.../ Przysłał mi dziesiątki zdjęć które mnie przekonały ze szkło jest ok... Po pierwszych "strzałach" banan na gębie jestObiektyw jest szybki i celny... aberrację na otwartej przysłonie są duże ale w zasadzie wszystkie nowe stałki nikona tak mają...nawet te najdroższe... Jak ktoś potrzebuje tym pracować zarobkowo to potwierdzam że warto nawet kupić nowy... ja go używam hobbystycznie i te parę stów mniej za używkę uważam że to super rozwiazanie.
A ja miałem 28kę i sprzedałem... No i teraz żałuję! Po przemieleniu sporej już ilości szkieł (część w stopce), dochodzę do wniosku że zestaw 28-50-85 jest dla mnie niemal doskonały. Do tego jakieś UWA (zastanawiam się nad 18-35G) i jest idealnie. Ewentualnie mogłoby też być 35+85, w zależności czy nowa 35tka okaże się warta swojej ceny. BTW jak ktoś ma na sprzedaż 28 1.8 to zapraszam na PW![]()
D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210
Ja mam to szkło już prawie rok, używam amatorsko ale często. Nie miałem zastrzeżeń, jedynie z UV marumi czasem mydlił. Goły strzela jak trzeba
No ale ostatnio w górach robiłem fotki rowerowe. I Af mnie zawiódł. Nie trafiał. Pudła za pudłem i to takie na granicy foty do kosza. 50 1,8 D zapięta do d700 jak zwykle pokazała klasę.
Miał ktoś z was taki przypał z AF w 28? Nie oczekuję Af ninja 24-70 f2,8 ale bez przesady. Nadjeżdżającego rowerzysty( i to nie na pełnej prędkości) nie złapać?
FX - 28 - 50 - 135
Skontaktuj się z nami