Dwajścia złotych.
![]()
Szukaj
Dwajścia złotych.
![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
A ja mam pytanie - czy to tylko u mnie, czy LR 5.3 RC nie chce zmniejszać zdjęć ??
Nie ważne do jakiej mu ustawię rozdzielczości, to zawsze idzie w pełnym rozmiarze.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Sprawdziłem teraz dokładniej (w nocy nie miałem czasu na to) - zmiana rozmiaru nie działa tylko przy ustawieniu krótszej krawędzi lub rozmiaru w Mpix. Pozostałe 3 opcje mi działają.
Temat jest już też poruszony na forach Adobe - coś jest nie tak ze zmianą rozmiaru przy Mpix'ach, krótkiej i długiej krawędzi i gdy jest przy nich zaznaczone pole "Don't Enlarge"
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie instalowałem jeszcze 5.3 , więc pomóc nie mogę.
Pytania mam:
1.Czy jest możliwość dodania w sekcji Develope zakładki Foldery? Chodzi mi o to, że jak obrabiam pliki to później jak chcę inne obrabiać to muszę przechodzić do Library, zaznaczać folder i znowu przechodzić do Develope
2. Aktualnie do kolekcji dodaję tak:
- Ustawiam daną kolekcję jako aktywną
- Na danym zdjęciu daję add to collection - ja bym chciał tak, że jak jestem na jakimś zdjęciu, to klikam np. prawym i dodaje sobie ją do jednej, do drugiej i do n-tej kolekcji. A tak nie można. Jest jakiś na to sposób?
"Nikon"
A teraz wyobraź sobie, że ktoś ma 200 kolekcji. I co, klika na zdjęćiu i co mu się pokazuje? Lista wszystkich? Niewygodne.
Zamiast tego masz dwie możliwości o ktorych wiem, do obu trzeba zrobić małe (naprawdę małe) przygotowanie: musisz mieć widoczne w panelu po lewej wszystkie kolekcje, do których chcesz dodawać zdjęćia. Całe przygotowania.
I teraz, jeśli jak piszesz masz zaznaczone jedno zdjęćie - to nie klikasz prawym na zdjęćiu, tylko na kolekcji, do ktorej chcesz to zdjęcie dodać. Czyż to nie piękne? Oczywiście wybierasz wtedy „dodaj to do kolekcji”, czy co to tam pisze... Tym sposobem stojąc na jednym zdjęciu możesz go dodać do tylu kolekcji, ile widzisz w panelu - muszą tylko być widoczne, tzn. nie zagnieżdżone głęboko i jednocześnie zwinięte, anawet jak są zagnieżdżone, to po prostu dochodzi parę klików na rozwinięcie struktury.
Drugą możliwością jest bezpośrednie przeciąganie ze stripa do kolekcji; po prostu chwytasz miniaturkę i przeciągasz na kolekcję, do której chcesz dodać. Można dodwać oczywiście do wielu kolekcji.
Oba sposoby działają pojedynczo i grupowo nawet w Develop, co jest o tyle ciekawostką, że legenda głosi jakoby grupowe działania były możliwe tylko w Library.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Nie, nie można dodać do Develop zakładki Foldery, choć aż się prosi to zrobić od wersji 1. Ale jest proteza: http://www.robcole.com/Rob/ProductsA...tionsLrPlugin/
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami