Close

Strona 42 z 108 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Co do aktualizacji to nic mi nie wiadomo, wszystko było ok aż któregoś dnia zacząłem obrabiać zdjęcia z folderu gdzie jest ich duża ilość (ponad 600) ale to nie powinien być żaden powód, ponieważ 200 normalnie obrobiłem. Poza tym nie ruszałem nic w plikach Lightroom, jedynie skopiowałem je sobie przed formatem więc powinno być ok ponieważ zaczeło się dziać jeszcze na starej windzie.

Domyślnie

Mogę jeszcze dodać, że udało mi się pożyczyć od fofografa na moim osiedlu inną wersję LR i jest to samo więc ja coś muszę robić lub mieć nie tak tylko co?

Domyślnie

Może z tymi plikami jest coś nie tak ? ale takie miałem przed formatem więc je skopiowałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kijopek Zobacz posta
    Może z tymi plikami jest coś nie tak ? ale takie miałem przed formatem więc je skopiowałem
    Może tak być. Może coś na dysku się uszkodziło. Najprościej ściągnąć z sieci wersję i zainstalować raz jeszcze. Jeżeli to nie pomoże, to można też sprawdzić, czy przypadkiem coś nie jest nie tak z pamięcią. Może któraś kość pada pomału.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 28-12-2013 o 18:29

Domyślnie

Podepnę się pod temat LR 5 z nieco innego punktu widzenia.
    Używam LR i wszystkie swoje wypociny w tym programie obrabiam. Program, w istocie swojej prosty i intuicyjny jest bez wątpienia narzędziem - dla mnie, wciąż początkującego amatora fotografii cyfrowej - prawie genialnym, zważywszy, czego potrafi dokonać. No i własnie - tu się nieco gubię. Przeglądając różne tutoriale ( także bardzo przystępny tutorial na tym Forum) nie potrafię do końca ogarnąć, co (a precyzyjniej określając - jakie suwaki) są ważne, mniej ważne i stosowane wyjątkowo. Krótko pisząc - potrzebna szybka ściąga .
    Jak dotąd, korzystam głównie z modułu "Library" - tu jest w zasadzie prosto i jasno i modułu "Develop" - tutaj
    korzystam tylko z możliwości korekty balansu bieli, ekspozycji oraz tonalności fotografii w podstawowym zakresie.
    Innymi słowy - tylko górne suwaki LR w module "Develop". Oczywiście kombinuję z wieloma suwakami, mając jednak
    wrażenie, że zamiast poprawiać - psuję fotkę, a przynajmniej "przedobrzam".
    Jaka jest zatem recepta, na poprawne, nie przesadzone bawienie się pikselami? Co trzeba, co można, a czego raczej nie ruszać W LR?
    Będę wdzięczny - nie za tutorial, bo tego nie oczekuję - ale za krótkie, treściwe porady.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemir Zobacz posta
    Jaka jest zatem recepta, na poprawne, nie przesadzone bawienie się pikselami? Co trzeba, co można, a czego raczej nie ruszać W LR?
    Będę wdzięczny - nie za tutorial, bo tego nie oczekuję - ale za krótkie, treściwe porady.
    Taka sama jak na każde ciasto - wszystko w określonych proporcjach. Za mało - źle, za dużo - też źle.
    A dokładniej można tylko na przykładzie jednego zdjęcia przed i po. I ta recepta będzie poprawna tylko dla tego zdjęcia.

Obróbka zdjęć w LR, to skomplikowany proces gdzie każde jedno ustawienia wpływa na pozostałe. To aby poprawnie obrabiać trzeba poznać zależności pomiędzy nimi - nie ma na to szybkiej ściągi.

Możesz pobrać sobie jakieś presety i zobaczyć co one robią jakimi ustawieniami - to rozwiązanie najbliżej ściągi.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Najprzydatniejszą możliwością LR są presety i snapshoty. Celem obróbki jest zrobienie aby zdjęcie wyglądało lepiej, niż przed obróbką. Jeśli uda Ci się po przesunięciu paru suwaków osiągnąć lepszy rezultat niż był wcześniej - dodaj snapshot. Potem próbuj dalej, dodaj kolejny snapshot. Potem przejrzyj poszczególne snapshoty, zauważysz, czy nie jest gorzej. Gdy skończysz - zapisz preset. Nałóż go na inne zdjęcia (to samo możesz robić sync-em). Gdy uda Ci się zbudować bibliotekę kilkunastu/kilkudziesięciu własnych presetów obróbka zdjęć stanie się dużo szybsza - od razu będziesz mógł dowiedzieć się jak wyglądają zdjęcia w różnych ustawieniach, które zadziałały wcześniej.

Najlepszy kurs LR jaki widziałem jest tu: http://www.creativelive.com/courses/...ow-jared-platt, uczy tych przydatnych rzeczy jak zarządzanie zdjęciami, wybieranie zdjęć, obróbka - większość poradników o LR czy PS to po prostu instrukcje obsługi, a najprzydatniejsze są teksty/filmy ludzi, którzy mają duże doświadczenie.

Domyślnie

Mogę jeszcze dodać dla pewności swój folder Lightroom

Uploaded with ImageShack.us

Domyślnie

Witam mam pytanie do użytkowników zamierzam zakupić lightrooma 5 z racji tego że studiuję chciałbym go zakupić w cenie dla studentów i tu moje pytanie:

1. Czy mogę kupić lightrooma w polskiej walucie (na stronie adobe jest w euro), i tak myślałem że zakupię go w sklepie internetowym w pln np tutaj: http://www.morele.net/adobe-student-...215224-584344/

2. czy ta wersja z linku różni się czymś od produktu oferowanego na stronie adobe

3.czy wersja "student" różni się czymś od pełnej wersji, chodzi o to czy nie jest okrojona

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez grzes ; 28-12-2013 o 03:28

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzes Zobacz posta
    Witam mam pytanie do użytkowników zamierzam zakupić lightrooma 5 z racji tego że studiuję chciałbym go zakupić w cenie dla studentów i tu moje pytanie:

1. Czy mogę kupić lightrooma w polskiej walucie (na stronie adobe jest w euro), i tak myślałem że zakupię go w sklepie internetowym w pln np tutaj: http://www.morele.net/adobe-student-...215224-584344/

2. czy ta wersja z linku różni się czymś od produktu oferowanego na stronie adobe

3.czy wersja "student" różni się czymś od pełnej wersji, chodzi o to czy nie jest okrojona

pozdrawiam

1. Możesz kupić na stronie Adobe mając kartę przypiętą do konta złotówkowego, bank zrobi Ci przewalutowanie.

2. Dostaniesz pudełko.

3. Funkcjonalnie nie, różni się tylko i wyłącznie licencją.

Strona 42 z 108 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów