Pytanie mam do osób które na bieżąco śledza wątek i znają odp i mi jej udziela bez przekopywania się przez stos postów różnej maści... LR nie otwiera RAW z d610 mimo upgreda na 5.2 czy 5.3 juz otwiera ?
Szukaj
Pytanie mam do osób które na bieżąco śledza wątek i znają odp i mi jej udziela bez przekopywania się przez stos postów różnej maści... LR nie otwiera RAW z d610 mimo upgreda na 5.2 czy 5.3 juz otwiera ?
D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW
Medice, cura te ipsum.
Czy jest możliwość, aby zmodyfikowany EXIF został zapisany w pliku źródłowym a nie katalogu Lightrooma? Zdarza mi się dodawać GPS do zdjęć, są one widoczne tylko w LR, w pliku już nie. I jeszcze jedno pytanie: jeśli cofne wszystkie zmiany na pliku, to utracę ustawienia suwaków, zmiany w keywords, powrót do oryginalnego EXIFa z pliku. Totalne czyszczenie wszystkiego. Nie ma jakiejś historii zmian i możliwości wycofania nawet polecenia cancel?
Ten, kto spróbuje nieść kota za ogon nauczy się czegoś, czego nie nauczy się w żaden inny sposób.
LR nie zapisuje danych do plików NEF. Masz wybór. Albo tworzysz pliki XMP poprzez automatyczny ich zapis lub poleceniem z menu (zapis metadanych), albo eksportujesz plik do innego formatu, jpeg, tiff, dng, który może EXIF przechowywać.
Co do archiwizowania danych EXIF, to nie sądzę, by LR to robił, gdyż zazwyczaj nie ma takiej potrzeby i chyba twórcy programu nie przewidzieli takiej możliwości. Do przywracania stanu bazy danych, w tym zapisów o metadanych, służą albo kopie zapasowe plików XMP, albo bazy danych LR (plik lrproj). Może jakbyś podał konkretny scenariusz praktyczny, to ktoś podpowie co można zrobić inaczej, by uniknąć problemów.
Generalnie do odzyskiwania danych służą kopie zapasowe plików i większość fotografów ma kopie zdjęć, jak i baz danych programów do edycji.
Pytanie do ekspertów.
Aktualnie w korpusie mam wpisanego autora. Moje imię i nazwisko. Przy zrzucaniu fotek do .jpg chcę, aby nie posiadały one wszystkich danych EXIF (czyli czyszczenie metadane) i w miejscu autora była nazwa mojej strony internetowej. To właśnie ma być masowe i nie bardzo wiem czy tak się da.
"Nikon"
@param Hmmm przy imporcie tak, tyle ,że w Lightroom chcę mieć cały czas oryginalne metadane czyli autora. Tylko dla strony www chcę mieć Autor: www.mojastrona.pl . Jedynym wyjściem to synchronizacja metadanych przed exportem... i potem cofnięcie tej operacji po eksporcie. Chyba, że ktoś z Was zna lepsze metody![]()
Pozdrawiam.
"Nikon"
Lr akurat nie jest mistrzem w manipulacji metadanymi podczas exportu, ale z drugiej strony nie jest przypadkiem na tyle beznadziejnym, żeby nie można było jakoś tego bolesnego problemu obejść. Jeśli mówimy o działaniu na samym LRze, tzn. bez użycie jakichś zewnętrznych pluginów - najprostsze co wpada mi do głowy, to zrobienie dwóch presetów metatagów, o nazwach powiedzmy „www” i „Joseph”. Czy ja muszę mówić więcej?
Jeśli muszę, to powiem że wyłącznym* zajęciem obu presetów byłaby edycja jednego jedynego pola; taka mianowicie, że jeden ustawiałby pole Creator na stronę www, a drugi przywracałby w tym polu Twoje imię i nazwisko. Czyli miałbyś to co chcesz, mianowicie pole Creator z nazwą strony i z nazwiskiem - czy to nie piękne? I tylko malutkim problemikiem jest, że nie na raz.
Pragmatykę działania wyobrażam sobie tak: świeżo po imporcie masz pliki otagowane nazwiskiem, co ma być stanem obowiązującym ciągle. No i na razie jest. Jak wybierzesz pliki do exportu, wystarczy im zaaplikować preset „www” - co nie zmieni niczego poza nazwiskiem na nazwę strony - i po prostu wyeksportować. W efekcie masz wyeksportowane jpgi otagowane nazwą strony. Za świeżej pamięci po skończonym eksporcie możesz wszystkim RAWom jednym klikiem przywrócić nazwisko (aplikując preset „Joseph”), ale i to nie jest konieczne. Jak zapomnisz, nie ma problemu.
Po miesiącu, trzech godzinach czy za rok możesz bowiem wyświetlić wszystkie zdjęcia otagowane www i wtedy zmienić im Creatora na nazwisko. Czyli w każdej chwili bez specjalnego wysiłku i obciążania pamięci w głowie możesz przywrócić stan, który chcesz mieć jako stały i obowiązujący.
Alternatywą jest znalezienie wśród miliona pluginów tego jednego, który robi właśnie to, o czym napisałem powyżej, tyle, że automatycznie przy exporcie.
------------------------
* oczywiście oprócz pola Creator można by jeszcze pomyśleć nad polami Copyright, maile, szmaile, itp., jeśli się komuś chce
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
WOW ... dzięki ślicznePrzetesuję wieczorkiem
![]()
"Nikon"
Skontaktuj się z nami