Czyli wysłać do kalibracji, odczekać miesiąc i kto wie, może cieszyć się dobrze wyregulowanym szkłem![]()
Szukaj
Czyli wysłać do kalibracji, odczekać miesiąc i kto wie, może cieszyć się dobrze wyregulowanym szkłem![]()
No padały tu w tym wątku opinie, że 28/1.8G z definicji wymaga wizyty w serwisie, a potem wszystko jest cacy. Choć ja w testowanym egzemplarzu nie zauważyłem żadnych problemów.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
ja też nie (ale chyba z karoltem mówimy o tym samym egzemplarzu)
x100s
Jak to, zwłaszcza, że masz dowód zakupu? Możesz go wyrzucić - wówczas wyrobią?! Jak u Barei.
Zastanawiam się nad tym szkłem pod FX. Do zestawu : 35 1.8 dx - 50 1.8g - 85 1.8G
Wczoraj macałem w sklepie, ale niestety nie miałem body. Po oględzinach stwierdziłem że nie jest aż tak źle jak wszyscy tutaj piszą. Obudowa jest ok - tylko zastanawia mnie jedno, po tych wszystkich komentarzach że jest kiepska obudowa, jak to się ma po dłuższym użytkowaniu ? Ktoś może coś napisać jak się sprawdza obudowa po dluższym użytkowaniu ...
Generalnie miałem wątpliwości do tego szkiełka, przez różnorodność opinii, ale przekonałem się zagranicznymi artykułami (w których mniej marudzą, więcej praktykują) że jest to dobry obiektyw, wart swojej ceny, najbardziej przekonał mnie ten artykuł : http://www.slrlounge.com/nikon-28mm-...-n-lens-review
Jest dobry gdy AF trafia tam gdzie trzeba. Mój po powrocie z serwisu (był duży FF) zachowuje się przyzwoicie, ale i tak zdarza mu się przestrzelić. Budowa taka sama jak w pozostałych nowościach Nikona, np. 50/1.8G. Sprawia wrażenie delikatnego przez niską wagę. Fajny słoik gdy się trafi na odpowiedni egzemplarz.
Wszystkie szkła które testowałem AF i AFS o świetle 1.8-1.4 mają mniej pewnie działający AF niż reporterskie zoomy 2.8.
Z mojego AF-s 24g1,4 jestem zadowolony, ale zarówno na d700 jak i na D800 zdarza mu się nie trafić częściej niż np. 70-200VR2
Mam wrażenie że afs28g1.8 którego testowałem pracował podobnie do mojego szkiełka.
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 27-11-2013 o 15:58
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Ja na to szkiełko czaję się... jakieś półtora roku.Testowalem kiedyś 2 egz. "na szybko" w FJ i oba mialy bodajże FF (z dwoma moimi D700). Podoba mi się to szkło... ale właśnie... trzeba trafić dobry egzemplarzMoże kiedyś zrobię kolejne podejście
![]()
Skontaktuj się z nami