Szukaj
Patrzyłeś na photozonie? Tam jest test 12/5.6 na n5 i trochę zdjęć. Sam się do niego przymierzałem ale tabelki mówią że e16+ECU daje porównywalne rezultaty, a e10-18 jest lepszy. CV12 miał delikatne farbienie na zwykłych nexach, na n7 było gorzej. Na boosterze go nie kojarzę. Z tym że ma spore problemy na A7/A7r, farbienie i winieta są mocne, ostrość na rogach dość słaba (acz to większe matryce).
Ale jak coś to pierwsza wersja tego szkła jest sporo mniejsza i ma 30cm MFD zamiast 50cm w ver. II, a konstrukcja optyki jest ponoć ta sama;] Z miesiąc temu poszła CV12 na alle jakoś niedrogo, z 1200zł?
W przypadku Voigtków jest jeszcze sprawa adaptera. Kupiłem w Infoto chiński adapter Kiwi. Okazało się, że z CV 35/1.4 nie ma nieskończoności. Mariusz się zaoferował, że spróbuje dobrać jakiś pasujący pasujący. Dodałem sprawę ze sklepem, który przyznał, że z CV bywają problemy. Niestety mimo podłączenia kilku sztuk nie udało się dobrać takiego gdzie byłoby tip-top. Aczkolwiek mam wrażenie, że teraz jest nieco lepiej. Czekam na jakieś światło dzienne, żeby sprawdzić.
Natomiast adapter Voigtlandera, z którym było OK kosztuje za dużo.
Używałem przez chwilę resztki systemu S- tamrona 11-18. Był trochę lepszy od e16+ECU więc sigma też będzie bo to porównywalne obiektywy. Ale mimo że tami 11-18 to chyba najmniejszy i najlżejszy UWA pod lustrzanki to nie był dla mnie na tyle lepszy żeby usprawiedliwiać jego noszenie z nexem i zostało ECU![]()
Parokrotnie użyłem Sigmy 4-5,6/10-20 do Nikona na Samsungu NX100, oczywiście z przejściówką z obrotowym pierścieniem, pozwalającym jakoś tam ustawiać przysłonę (jest on niezbędny, żeby ją w ogóle otworzyć).
Do jakości zdjęć nie miałem zastrzeżeń, ale to duży obiektyw i średnio się komponuje z dość kompaktowym NX100. Sterowanie przysłoną jest dość iluzoryczne, bo skok dźwigni przysłony w obiektywie jest niewielki, i minimalny ruch pierścienia na adapterze znacząco zmienia przysłonę. Poza tym, oczywiście, mowy nie ma, żeby ustawić ją precyzyjnie na konkretną wartość. Widziałem takie adaptery do obiektywów Minolta/Sony, i one mają podziałkę na tym pierścieniu, więc pewnie z nimi przysłonę można ustawiać bardziej precyzyjnie.
Jakiś czas temu do Samsunga pojawił się obiektyw 12-24, i przez chwilę zastanawiałem się nad nim, ale stwierdziłem, że na tyle rzadko korzystam nawet z tej Sigmy 10-20 (czy to na Nikonie, czy przez przejściówkę na Samsungu), że uznałem, że zakup ten byłby nieuzasadniony. W zasadzie do Samsunga wystarcza mi jego firmowy 2,4/16, a Sigma przez przejściówkę jest do "sytuacji awaryjnych".
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Racja, jeżeli SB go "nie łapie" to takie zabawy nie mają sensu. Szkoda, bo efektywna ogniskowa 12mm na FF to by było coś. Pod APS-C jest Sigma 8-16, więc szeroki kąt taki sam, ale jednak o wiele większa (+ jeszcze przejściówka...)
Na razie zostaję przy E16+ECU, jak nie będę miał co zrobić z gotówką to pomyślę o 10-18.
Wiem, że nasz Michał Założyciel chciał podpinać tą sigmę pod 5n, ale nie wiem, czy na chęciach się nie skończyło.
to be a rock and not to roll
Skontaktuj się z nami