Close

Strona 332 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2322823223303313323333343423824328321332 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 311 do 3 320 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Jeśli robię zdjęcia dla siebie, dla przyjemności, w lesie lub w górach, to tylko w RAW. Lubię potem sam fakt obróbki. To dla mnie element pracy nad zdjęciem. A skoro mam obrabiać, to wolę RAW niż jpg.
    Wrzucam jeden z wielu przykładów, kiedy jpg nie daje rady - również w obróbce. Oryginał i próbki z LR zostały zmniejszone do odpowiedniego rozmiaru w ten sam sposób (FastStone).
    Pewnie jakbym miał w terenie szary filtr połówkowy, otrzymałbym podobny efekt. No ale nie miałem.
    Gradient/pędzel w LR daje mi większe pole manewru.

Obrazek z aparatu:

Obrazek z LR po kliknięciu Auto:

I na koniec to samo po szybkiej i niezbyt starannej obróbce:
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

ToTom, Twój przykład jest o tyle nieprzekonywujący, że nie wiadomo, co pokazuje.

Oczywistą sprawą jest to, że z obrazka zdemozaikowanego do szerszej przestrzeni (raw w wołarce) da się wyciągnąć więcej niż z tego który został wpasowany już wcześniej w ciasne ramy (jpg z aparatu). Tyle, że tu być może i z tego jpega po przywaleniu gradientu osiągnąłbyś (przymuszony rzecz jasna) podobny efekt.

Jest jednak równie oczywistą rzeczą, że demozaikowanie i interpretacja bitmapy w aparacie może być lepsza niż w wołarce, dawać bez konieczności ingerencji użytkownika np. lepsze kolory czy pozorną ostrość.

Ja powiem Wam szczerze, nie zastanawiam się nad tymi problematami w ogóle. Muszę katalogować swoje zdjęcia, bo robię ich dużo i jeszcze więcej bez sensu Muszę kadrować w postprocesie, bo jestem słabym fotografem i ciągle dobry kadr wymyka mi się w chwili jego tworzenia spod mentalnej kontroli... zresztą miałem to samo w pradawnych czasach analoga i maskownica latała po podstawie powiększalnika jak szalona... jestem niedbaluchem potwornym jeżeli chodzi o ekspozycję i podchodzę do niej najczęściej kompletnie bezmyślnie. Oznacza to że zdjęciem prawie zawsze muszę coś robić. LR daje mi wszystko co mi potrzeba, nie wykraczając poza granicę, od której zaczyna się grzech kreatywności postprocesowej. Czy raw czy jpg - nie zastanawiam się. Utylizuję bezmyślnie swoją pierwszą konstatację i tyle.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Tak zapytam trochę z innej beczki, czy w systemie NEX jest dostępny standardowy jasny zoom w zakresie ok. 18-50 ze światłem 2.8? Kit 18-55 jest okropnie ciemny na długim końcu. Stałki MF mnie nie interesują.
    Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Nie ma, ale też nie miałby on większego sensu w nex.
    Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    Juz go nie mają w ofercie. Pewnie pomyłka. Z resztą za tą cenę to i tak byłoby bardzo dobrze. Bardziej realna wydaje się niestety ta.
    Dostałem od nich odpowiedź: "Niestety produkt aktualnie nie jest dostępny u naszych dostawców. Wg informacji ma być dostępny w pierwszej połowie marca."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Mały test:

Zawodnicy:
    Hexanon 35mm f/2.8 @ 2.8
    EF 35mm 1.4L @ 2.8
    https://dl.dropbox.com/u/851793/nex_nik/DSC03631.jpg
    https://dl.dropbox.com/u/851793/nex_nik/DSC03632.jpg

Zgadywać
    Pierwszy to wyselekcjonowany fujian, pewnie "od Cichego", drugi to fujian z allegro...

:P

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

3631 - EF, 3632 - Konica
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Ode mnie chwilowo nie będzie nic więcej, bo właśnie wziął i padł SSD w komputerze.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

OCZ. Teraz trzeba będzie system postawić, itp, itd. A nie chce mi się bardzo... Najwyżej wrzucę LR na laptopa? Pomyślę...
    W każdym razie rezygnuję z SSD. Ten był już raz wymieniany na nowy. Definitywnie straciłem zaufanie...
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    OCZ. Teraz trzeba będzie system postawić, itp, itd. A nie chce mi się bardzo... Najwyżej wrzucę LR na laptopa? Pomyślę...
    W każdym razie rezygnuję z SSD. Ten był już raz wymieniany na nowy. Definitywnie straciłem zaufanie...
    Nie rezygnuj, sa inne marki przeciez.. mniej awaryjne niz OCZ, ja kiedys przy wyborze dysku SSD, nie wiem dlaczego ale OCZ od razu skreslilam, bo tyle sie naczytalam zlego, co potwierdza moje przypuszczenia.. Na pewna bywaja bezawaryjne rowniez.. ale wiecej sie slyszy zlego niz dobrego na temat dyskow SSD tej marki..
    no ale troche zboczylismy z tematow na temat Nex-a..

Tak przy okazji, wyjda 3 obiektyw Sigma na Nex: 19mm f2.8, Sigma 30mm f2.8 i Sigma 60mm f2.8 DN
    Foto: http://img.xatakafoto.com/2013/01/PP..._horison_B.jpg
    + jeden na lustrzanki 30mm f1.4 DC HSM http://img.xatakafoto.com/2013/01/PP...rison_hood.jpg
    (nawiasem jeszcze piszac o nowych obiektywach to nowe od Nikona 18-35mm f/3.5-4.5G oraz 800mm f/5.6E - http://img.xatakafoto.com/2013/01/nikkor-800mm.jpg a cena w przyblizeniu to okolo 14. tys. €).
    zrodlo z xataka foto
    W koncu tez mozna podlaczyc za odpowiednia przejsciowka do Nex-a? wyobrazacie sobie 800 mm na Nexie.. ;]
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 01-02-2013 o 20:52
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Strona 332 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2322823223303313323333343423824328321332 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów