jednak wygląda to smutno... a szkoda... dziwne
Szukaj
jednak wygląda to smutno... a szkoda... dziwne
Czekałem ze względu na 16 mm aż trafiła się okazja na 12-24 i teraz nie żałuję, ale kto wie może kiedyś ...![]()
D80; Nikkor 18-70 DX; Tokina: 12-24 A-TX, 300 AT-X f:4 (edit); Manfrotto 055DB+029MK; Lowepro Slingshot 200
ok dziś na spokojnie
zestawiłem sobie wygląd tych kart przy 50mm f/2,8 i f/8
może któryś z nich jest lepszy, ale po zdjęciach widać, że zmieniłeś w trakcie zdjęć odległość aparatu od fotografowanego obiektu oraz zmieniłeś położenie samego obiektu, czyli zmieniłeś skalę odwzorowania, oświetlenie, i tym samym kontrast...
dla chętnych oczywiście proponuję konkurs 'który obrazek bardziej ci się podoba?' (bez zaglądania do wersji pełnych)
Ostatnio edytowane przez jakubs ; 12-06-2007 o 13:40
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
wojteh - wazne jest czy ty jestes zadowolony ze szkla czy nie.Testow robic mozna setki tylko ze to nie spece z forum decyduja czy szklo zostawic czy sprzedac tylko ty.Osobiscie uzywam przykladowo tele ktore wiekszosc uwaza za beznadziejne ale mi wystarcza - kwestia oczekiwan.
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
zostaje przy Tamronie jako podstawie - mam do niego polara i połówki - a Nikkor 70-300 tez jest 67mm średnicy wiec będzie fajnie
Polecam przy okazji Fotonica (www.fotonica.pl) bo obsługa fantastyczna
Ostatnio edytowane przez wojteh ; 12-06-2007 o 14:53
ale przecież wszyscy się uczymy i popełniamy błędy...
wiadomo, że musiałeś włożyć trochę wysiłku w przygotowanie tych zdjęć i dobrze, że to zrobiłeś, bo jest nad czym podeliberować
zdjęcia te pokazują wg mnie, że obydwa obiektywy nieco różnią się w rysunku
i wybór między nimi jest właściwie kwestią upodobań, chyba że któryś ujawnia jakieś inne wady
jeszcze dwa fragmenty, te same parametry naświetlania, jednak trzeba pamiętać, że WB na auto
Ostatnio edytowane przez jakubs ; 12-06-2007 o 15:25
Nie iwem o czym myslales pisząc o kiepskosci Tamrona przy 50mm i f2,8 - zdjecie jest ostre - jak wczesniej pisalem widac nawet strukture naklejki, podczas gdzy żadne zdjecie z Tokiny tak naprawdę nie jest ostre w zadnym fragmencie. Jeżeli ostroiść ustawiona jest na dany punkt to on ma być ostry i nie ma co patrzec czy fragment obrazu oddalony od niego w ta czy inna strone jest bardziej czy mniej ostry od calkowicie nieostrego zdjecia z Tokiny.
Pozdrawiam:
Andrzej
Ty to masz niezły humor.![]()
![]()
Czy myslisz, że dużo jest na świecie ludzi, ktorym bardziej podoba się (skąd inad dobra, acz "nieco" charakterystyczna aktorka) Zofia Merle niz Cindy Crawford?
Ostatnio edytowane przez Smurf ; 12-06-2007 o 16:34
Pozdrawiam:
Andrzej
Skontaktuj się z nami