Szukaj
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
To nie tak. Dział marketingu Nikona dobrze wiedział że ja i wielu innych nie przejdzie do Canona jak wprowadzą opcje filmu w swoich puszkach. Nie kupuje nowości dla przyjemności tylko dlatego że mi się opłaca albo dlatego że nie opłaca mi się przechodzić do Canona ze względu na szklarnie.
Gdyby chodziło tylko o zdjęcia to tłukł bym jeszcze ze 2-3 lata D700. Niestety jak wejdzie np. D900 z bardziej zaawansowanymi opcjami vdeo np. z użytkowym AF to pewnie znowu będę musiał kupić nowość bo mi się opłaci. Nie podoba mi się to, że Nikon pewnie od dawna ma technologię AF, czy obraz 4K ale wprowadzi ją dopiero jak mu się opłaci![]()
Dla mnie skok o klasę, to była przesiadka z D200 na D3. W mojej opinii, różnice pomiędzy D3, D3s, D4 nie są warte dopłaty, a D800 to zupełnie inna półka - sprzęt mniej wygodny w obsłudze. Megapixele i ISO wyższe o 1EV to nie wszystko. Dla moich zdjęć różnice pomiędzy tymi puszkami, oczywiście te na papierze lub na monitorze (po zmniejszeniu), praktycznie nie istnieją. Tyle na ten temat.
Jacek
On nie pisał o jakości obrazu na papierze w sensownym formacie, bo tu różnice są pomijalne. On liczy piksele w pikselach na cropie 1:1. I tu się różnimy.
Jacek
Jacek, różnica na wydrukach oczywiście zależy od tematu, światła i wielkości. Ja oceniam przez pryzmat formatów 30x45 i większych oraz niezbyt łatwych warunków świetlnych - różnica jest naprawdę duża. Poza tym - to co jest tematem tego wątku czyli AF dzieli przy pracy z naprawdę długimi ogniskowych przepaść. Przy obiekcie pojawiającym się w niespodziewanej odległości od aparatu szybko, zanim D3 go wstępnie namierzy to jest już on na tyle daleko że nie mieście się w kącie widzenia obiektywu. D800 w tych samych warunkach nie szuka - tylko momentalnie trafia w cel - tak jakby z góry wiedział gdzie ma trafiasz a nie musiał przeszukać cały zakres od np. 3m do nieskończoności.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Ja napisałem tylko, że dla mnie na papierze różnice są pomijalne. Dla Ciebie może nie. A dla miłośników fotografii podwodnej obie puszki to niezbyt udane rozwiązanie i AW1 jest dużo lepszy. Mnie AF z D3 wystarcza, aż za bardzo, nawet w sporcie. A może dlatego, że jest nieco wolniejszy (choć to są często sprawy subiektywne) jest bardziej przewidywalny i pewny. Jakoś nigdy nie było narzekania na AF w D3, a na AF wD800, czy w D600 były i jak widać są nadal.
Wszystko zależy od tego, co kto fotografuje, jak to prezentuje i co w tych zdjęciach jest ważne. DR najlepszego papieru jest znacznie mniejsze, niż mają najgorsze amatorskie puszki na rynku. DR monitora jest dużo mniejsze niż DR w kompatach. Z 12 Mpix można robić bardzo dobre zdjęcia do formatu 100x70, o zdjęciach na monitorze nie mówię, bo nawet te z Nokii są ekstra. Cropów 1:1 nie oglądam z założenia, bo to bez sensu.
Dziś zakup każdej nowości jest obarczony ryzykiem niedopracowania. Dziś koncerny nie mają czasu ani pieniędzy na testy, czy na porządną kontrolę jakości. Jak wyrób przechodzi szybkie zgrubne testy, co oznacza, że robi zdjęcia, to idzie do produkcji. Porzadne testy robią użytkownicy - za darmo. A jak coś poważniejszego znajdą, to się wycofuje puszkę z produkcji i wypuszcza nowy model. I tak w kóło. Dlatego wolę swoje sprawdzone rozwiązania, a nie ciągłe testy i kombinowanie dlaczego coś nie działa jak ja bym chciał.
Jacek
Ahh, JK my się różnimy pod wieloma względami, ale z tego co napisałeś wynika, że ja nie robię nic innego poza "liczy piksele w pikselach na cropie 1:1" co jest nieprawdą oraz jak już coś sprawdzam to bezsensownie. Co również jest nieprawdą w dodatku jest niemiłe.
Tak poza tym to bardzo Cię proszę zdemontuj mikrofony i kamery w moim domu, bo widzę, że wiesz o mnie więcej niż ja sam
Rozumiem. Mam nadzieję, że Ty także rozumiesz, że akurat dla mnie różnice na papierze i na monitorze istnieją i są dosyć istotne. Oczywiście nie tylko w 1:1Tak dla przykładu zdjęcia zmniejszone do wielkości web:
Jak mój D800 wróci z serwisu to chętnie podeślę o wiele ciekawsze i pokazujące zdecydowanie większą różnicę przykłady.
[dopisane]
Oj jeszcze jedno bo zapomniałem. Przykład różnic w jakości filmów pomiędzy D800 i D3Zaznaczam, że dla mnie filmowanie jest bardzo ważne
D800:
https://www.youtube.com/watch?v=K9SFjIfKD34
i D3:
https://www.youtube.com/watch?v=K9db965K365
![]()
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 21-11-2013 o 15:14
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Piękna drabina. Prawie jak schody do nieba.
Ja bym do tego kupił noktowizor. Ale nie kupię, bo robienie zdjęć w takich warunkch graniczy z głupotą. Oczywiście MOIM ZDANIEM.![]()
Jacek
Skontaktuj się z nami