Close

Strona 16 z 239 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jzoom2 Zobacz posta
    ... różnica w obrazowaniu 800 vs. 800 e jak dla mnie była praktycznie niezauważalna a z tendencja do uważnia na morę w wesji E , ...
    W dużym powiększeniu D800 mora też bywa, wyraźna. Pisano jednak przed ukazaniem się tego aparatu, że w innych, starszych puszkach też bywa. Sama puszka jest cacy, coraz bardziej podoba mi się tajemna liczba 36; potrafi fascynować.

Jak pisałem wcześniej nie odczuwam żadnych problemów z otwieraniem plikow NEF; 14 bit formatowanych bezstratnie.

Cytat Zamieszczone przez jac45m Zobacz posta
    Oddałem ostatnio D800 do serwisu, aby poprawili focus, bo mi się rozjechał. Dostałem z powrotem z opisem, że zostały przywrócone "ustawienia fabryczne".
    I to mi się podoba.
    Bardzo grzecznie i kulturalnie napisali, że niefachowo grzebałeś w puszce i schrzaniłeś wszystko a oni przywrócili ustawienia fabryczne, które były prawidłowe. To się nazywa marketing.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Oszczędny w słowach Awatar esener
    Miasto
    Dolnyśląsk ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    no jak Ty sobie poradziłeś z 40.000 tak wielkich zdjęć ? nie czytałeś na forum że to się nie da ?
    " i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi".. Dokupiłem 1TB dysk + 700 GB już miałem + 500GB na zewnętrzniaku do archiwizacji i wszystko bangla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esener Zobacz posta
    " i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi".. Dokupiłem 1TB dysk + 700 GB już miałem + 500GB na zewnętrzniaku do archiwizacji i wszystko bangla
    Wiemy, wiemy, że są dyski zewnętrzne. Juz przed zakupem D800 miałem zapchane ze 3 TB, teraz z D800 kupiłem kolejne 2 TB.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jeszcze raz pytanie do użytkowników D800 tylko w temacie o AF .Dzisiaj przetestowałem AF na LV i jestem w lekko zdziwiony . Sprawdzałem głównie centralny punkt. Jak ostrze normalnie jest OK a jak przez LV wychodzi BF na kilku obiektywach sprawdzałem ,aparat ustawiony na statywie te same warunki po włączeniu LV zawsze wychodzi BF .Widać to dobrze po powiększenie na ekranie aparatu przysłona 1,8 a na 2,8 też widać.
    Prośba do użytkowników czy u Was też tak jest bo jak nie to oddaje sprzęt do serwisu.

Domyślnie

Az sie poswiecilem i sprawdzilem- w LV ostrzy w punkt. Odnosze wrazenie, ze wiekszosc posiadaczy D800 sprawdza af na wszystkich 51 punktach, we wszystkich dostepnych ogniskowych, na wszystkich przyslonach i jeszcze raz to wszystko na LV...
    A potem z satysfakcja inspektora sanepidu oddaja aparat do serwisu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chory Zobacz posta
    Az sie poswiecilem i sprawdzilem- w LV ostrzy w punkt. Odnosze wrazenie, ze wiekszosc posiadaczy D800 sprawdza af na wszystkich 51 punktach, we wszystkich dostepnych ogniskowych, na wszystkich przyslonach i jeszcze raz to wszystko na LV...
    A potem z satysfakcja inspektora sanepidu oddaja aparat do serwisu...
    Dzięki za sprawdzenie . Zbadałem jeszcze raz na 3 obiektywach i u mnie jest różnica między LV a wizjerem.
    Jednak jest odwrotnie jak pisałem wcześniej (coś mi się pop...) LV trafia idealnie w punkt a przez wizjer FF.
    W każdym razie mam coś nie tak z AF .Wyniki moim zdaniem powinny być identyczne na LV i wizjerze.
    To dobry i szybki test na AF statyw dwa takie same ujęcia i od razu widać czy jest OK.

Domyślnie

jesli chcesz miec w miare miarodajne porownanie LV i AF to zrob ze trzy ujecia z kazdego, najlepiej na przemian LV/AF itd.
    rozostrzajac obiektyw przy kazdej probie

przy pojedynczym strzale nie mozna wykluczyc, ze AF fazowy sie np. minimalnie pomylil, wszak nie ma 100% skutecznosci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    jesli chcesz miec w miare miarodajne porownanie LV i AF to zrob ze trzy ujecia z kazdego, najlepiej na przemian LV/AF itd.
    rozostrzajac obiektyw przy kazdej probie

przy pojedynczym strzale nie mozna wykluczyc, ze AF fazowy sie np. minimalnie pomylil, wszak nie ma 100%
    skutecznosci
    Robiłem po 10 ujęć na przemian za każdym razem różnica LV/AF a z 24-70 G jest na 70mm OK a od 50-24 duży FF
    na LV w punkt ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz67 Zobacz posta
    Dzięki za sprawdzenie . Zbadałem jeszcze raz na 3 obiektywach i u mnie jest różnica między LV a wizjerem.
    Jednak jest odwrotnie jak pisałem wcześniej (coś mi się pop...) LV trafia idealnie w punkt a przez wizjer FF.
    W każdym razie mam coś nie tak z AF .Wyniki moim zdaniem powinny być identyczne na LV i wizjerze.
    To co podkreśliłem - czyli nie ma cudów, LV jest OK.
    Co do wizjera - sporo osób ma jakieś wady wzroku, wizjer sie koryguje. Masz na pryzmacie taki obrotowy dzyndzel z + i -. Zrób regulacje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jesli ma zle skorygowany tor optyczny, to moze sobie krecic caly dzien. Mi to spieprzyli po naprawie (sic!) w serwisie. Puszka w tym aspekcie pojechala sprawna, a wrocila rozkalibrowana. Pisalem o tym.

Strona 16 z 239 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów