Close

Strona 801 z 2397 PierwszyPierwszy ... 30170175179179980080180280381185190113011801 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 001 do 8 010 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Mam pytanie do praktyków.
    Jak sprawują się z matrycą NEX5n następujące obiektywy:

Nikkor 55/2,8 Micro
    Nikkor Q135/2,8
    55tka sprawuje się genialnie ale ten obiektyw z każdym chyba aparatem tak ma

Nikkora Q nie mogłem niestety zamocować do przelotki Nex-NikonG. Za mały odstęp w bagnecie między tymi listkami a głównym korpusem obiektywu i niestety za ciasno i zonk...

Domyślnie

Dzięki Sapphiron,
    sam bym tego szczegółu z Q 135 nie wychwycił.
    Ale mam pytania:
    czy adapter Nex-NikonG tyczy się adapteru dla obiektywów bez pierścienia przysłony , tym samym adapter ma "proteze" przysłony?
    i jeśli tak to czy adapter NEX-"zwykły"Nikon obsłuży Q135?

Domyślnie

Adaptery do obiektywów G mają pierścień, pozwalający otwierać i domykać przysłonę, co z obiektywami G jest problemem, bo nie mają pierścienia przysłon. Ale taki adapter z pierścieniem przydaje się także do obiektywów AI, AI-S czy AF, bo pozwala pierścieniem na obiektywie nastawić pożądaną przysłonę, a obrotem pierścienia na adapterze szybko otwierać ją do nastawienia ostrości i domykać do wybranego otworu przed zdjęciem. (coś w rodzaju przysłony preselekcyjnej w starych obiektywach do lustrzanek, bez przysłony automatycznej).
    W połączeniu z obiektywem G oczywiście mowy nie ma o precyzyjnym ustawianiu otworu przysłony - robi się to na oko i na czuja.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Qmam,
    Obiektywy z preselekcją przysłony pamiętam , i wiem czym to się je.
    Adapteru NikonG nie widziałem ale dzięki twojemu wyjasnieniu wyobrażam sobie jego działanie i zastosowanie.
    Pytanie czy brak tego mechanizmu przysłony w adapterze (czyli adapter NEX- klasyczny bagnet F) , pozwoli na bezproblemowe wpięcie 135

p.s. termin "preselekcja" przysłony jak również to rozwiązanie, obecnie jest często nieznane nawet ludzikom którzy całkiem sporo wiedzą o konstrukcji aparatów

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Nooo jestem po naprawie pokrętła w 5n. Wyslalem aparat w środę, mówię trudno, najwyżej będzie po długim weekendzie, atu suprise. Dotarł do Warszawy w czwartek, od razu wzięty na warsztat, wymienione kółko oraz ekranik. Wysłany o 14tej, a w domu dzisiaj od 12tej. Taki serwis to mi się podoba i to bardzo.

Byłem ciekaw jak wygląda naprawa ekranu... mówię sobie, pewnie odkleją folię i przykleją nową, a może wymienią cały wyświetlacz i będę bardzo zadowolony. Niespodzianka wymienili cały ekran razem z plastikową obudową, czyli cały gibany tył nówka funkiel, bez kilku rys zdobytych w boju...

@Rafał pozdrów kolegów z CSI
    .

Domyślnie

zoom2,

Ja co prawda mam NXy a nie NEXy, ale w kwestii adapterów niestety jest tak, że dopóki sam nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział, czy konkretny obiektyw da się zamontować w danym adapterze. Czasem może chodzić o drobniutkie milimetry, a producent adaptera może nie uwzględnić tego, że np. stare obiektywy miały jakiś wymiar minimalnie odmienny, np. jakaś dźwigienka jest minimalnie dłuższa czy szersza, i nie pasuje. Producent aparatu oczywiście wie o takich różnicach i przeważnie je uwzględnia, niezależny producent akcesoriów - niekoniecznie.
    Miałem np. problem z adapterem do NXa do obiektywów M39 - adapter nie pozwalał ich wkręcić na pełną głębokość, więc i nie można było ustawić ich na ostrość w nieskończoności. Gdy podfrezowałem nieco przeszkadzający rant w adapterze, obiektywy dały się wkręcić głębiej i ostrzyły już na nieskończoność, ale za to zaczęły zwierać elektrycznie styki w aparacie - wystarczył ten ułamek milimetra.
    Producentów adapterów jest co najmniej kilku różnych - może się okazać, że z dany obiektyw z jednym adapterem nie współpracuje, a z innym zupełnie nie ma problemu. Wystarczyć mogą drobne, milimetrowe nawet różnice średnicy, głębokości wyfrezowania czegoś tam, itd.
    Czasem winna jest niedokładna specyfikacja złącza, albo jej nieznajomość przez poszczególnych producentów. W przypadku połączenia M42 zdarzały się problemy z popychaczem przysłony: albo bolec przysłony wystawał zbyt daleko z obiektywu, i nie można go było przez to wkręcić do niektórych aparatów (bo zaczepiał o popychacz w aparacie), albo, odwrotnie, popychacz aparatu nie dopychał bolca obiektywu dostatecznie mocno czy głęboko, i nie domykał przysłony do nastawionego otworu. Słyszałem też wręcz o przypadkach zaczepiania lustra o oprawę tylnej soczewki obiektywu, w przypadku niektórych kombinacji.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ten fisz urywa doopę
    Chciałem tylko zaznaczyć, że sugerowałem to chwilkę wcześniej
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Nooo jestem po naprawie pokrętła w 5n. Wyslalem aparat w środę, mówię trudno, najwyżej będzie po długim weekendzie, atu suprise. Dotarł do Warszawy w czwartek, od razu wzięty na warsztat, wymienione kółko oraz ekranik. Wysłany o 14tej, a w domu dzisiaj od 12tej. Taki serwis to mi się podoba i to bardzo.

Byłem ciekaw jak wygląda naprawa ekranu... mówię sobie, pewnie odkleją folię i przykleją nową, a może wymienią cały wyświetlacz i będę bardzo zadowolony. Niespodzianka wymienili cały ekran razem z plastikową obudową, czyli cały gibany tył nówka funkiel, bez kilku rys zdobytych w boju...

Co było nie tak w ekranie ?
    W mojej "szóstce" na obwodzie ekranu zaczynają się tworzyć przebarwienia, jakby dostawało się tam powietrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta

Ale co było nie teges z ekranikiem? Czy aparat na gwarancji? Ja mam uszkodzoną obudowe ekranu (z mojej winy) i ciekawy jestem ile by kosztowała wymiana.
    NEX- 5R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    U mnie u4/3 odpadło przede wszystkim przez brak stałki szerokokątnej, która dałaby ekwiwalent 18-21 mm. Wiem, że zoomy są, ale one mnie nie interesują.
    Blisko tego jest olek 12/2.0, nie mialem okazji sie nim pobawić ale podobno jest rewelacyjny

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Strona 801 z 2397 PierwszyPierwszy ... 30170175179179980080180280381185190113011801 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów