Close

Strona 777 z 2397 PierwszyPierwszy ... 27767772776777577677777877978782787712771777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 761 do 7 770 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    ProTip dla użytkowników Nex-6 (menu mam po angielsku, więc tak piszę): W MENU -> Camera-> DISP Button (Monitor) można zaznaczyć 'for viewfinder'. Wtedy podgląd mamy tylko w wizjerze, a na ekranie mamy dostęp do menu podręcznego składającego się z 16 opcji! Wchodzi się do niego poprzez przycisk Fn (w tym trybie wyświetlania zmienia mu się funkcja).

Nie wiem, czy jest to powszechnie znany tip, w każdym razie właśnie to odkryłem i wygląda to na świetną opcję.
    O tym w instrukcji napisali.
    Tylko sobie trzeba pełną wersję zassać ze strony sony.

Ja to bym chciał, żebym mógł przycisk od filmów zaprogramować, filmy mnie nie interesują i jedyne co mogłem zrobić to go wyłączyć. No i jeszcze możliwość włączenia peakingu guzikiem też byłaby fajna, ale przynajmniej ustawiłem sobie, że pod AEL mam powiększenie obrazu przy MF.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    O tym w instrukcji napisali.
    Tylko sobie trzeba pełną wersję zassać ze strony sony.
    Złapany na gorącym uczynku. Rzadko czytam całe instrukcje.

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ja to bym chciał, żebym mógł przycisk od filmów zaprogramować, filmy mnie nie interesują i jedyne co mogłem zrobić to go wyłączyć. No i jeszcze możliwość włączenia peakingu guzikiem też byłaby fajna, ale przynajmniej ustawiłem sobie, że pod AEL mam powiększenie obrazu przy MF.
    Ja ustawiłem sobie pod klawiszem B (dolnym) "MF Assist". Wtedy całkiem inteligentnie to działa: w trybie pojedynczego punktu AF przycisk B odpowiada za wybór punktu ostrości, a przy MF ten sam przycisk odpowiada za powiększanie.

BTW: Czy da się wybór punktu AF podpiąć pod środkowy przycisk wybieraka?
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 24-10-2013 o 21:34
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Witam
    Do Michel71; jak oceniasz ergonomię i użytkowanie A 3000, też mam chęć na jego kupno, da się ostrzyć manualnie przy pomocy wizjera z obiektywami bez af?
    Dzięki

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie
    Kilka dni temu stałem się posiadaczem Nexa 5r. Nie da się ukryć że ten wątek dość znacznie pomógł mi w wyborze systemu. Także dzięki Wam za wszystkie te cenne posty a zwłaszcza niesamowite zdjęcia. Mam nadzieje że i ja coś wrzucę od czasu do czasu.

Także hołdując zasadzie post=zdjęcie dodam coś na powitanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frank60 Zobacz posta
    Witam
    Do Michel71; jak oceniasz ergonomię i użytkowanie A 3000, też mam chęć na jego kupno, da się ostrzyć manualnie przy pomocy wizjera z obiektywami bez af?
    Dzięki
    Jeśli chodzi o obudowę, to jest to w zasadzie mała "lustrzanka", więc nawet z większymi i cięższymi obiektywami jest całkiem wygodnie - chyba lepiej, niż z NEX-em 6. Grip jest głęboki, dla mnie nawet ciut za głęboki
    Aparat mógłby być ciut cięższy - nawet nie chodzi o jego nominalną wagę, co o jej stosunek do wielkości puszki, trochę się to trzyma jak wydmuszkę.
    Przycisków jest mało, programowalne 2, a jeśli używamy elastycznego punktu AF, to właściwie 1. Zmiana przysłony/czasu - jak w pierwszych NEX-ach, tarczą z tyłu, już zapomniałem, jakie to niewygodne...
    Ręczne ostrzenie - o dziwo na niby słabym LCD ostrzy się całkiem dobrze, w wizjerze ciut gorzej, bo jest malutki. Ale da się - to wcześniejsze zdjęcie właśnie ostrzone w wizjerze, a tam GO jest malutka. Ogólnie jest z tym ostrzeniem sporo lepiej, niż się spodziewałem

Domyślnie

O taką opinię mi chodziło, dzięki Ci bardzo.

Domyślnie

Nie ma za co
    Gdybyś się jednak decydował, to przejedź się do jakiegoś Media Markt czy innego Euro i poproś o włączenie - mnie, po NEX-ie 6 wizjer w A3000 za każdym razem zadziwia swoją "małością"
    I jeszcze jedno - nie ma czujnika zbliżeniowego, EVF/LCD przełącza się niezbyt wygodnie umieszczonym przyciskiem. Do tego nie ma podglądu zrobionych zdjęć w EVF.

EDIT: dawno futer nie wrzucałem, oto Iskra i Bombur:

Domyślnie

Michale, czym te futrzaki fociłeś? (sorki, nie mogę odczytać exifa)
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Czy ktoś używa z nexem Voigtlandera Noktona 35/1.4? Zamierzam kupić jako standard. To co znalazłem na sieci raczej zachęca.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    michale, czym te futrzaki fociłeś? (sorki, nie mogę odczytać exifa)
    Zestawem A3000 + SEL35/1.8.

Strona 777 z 2397 PierwszyPierwszy ... 27767772776777577677777877978782787712771777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów